Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

AKM rastas neregistruotų kiaulių ūkyje: nuostolių dėl to patirs ir komercinis kiaulių kompleksas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Vidzgailų k., Lazdijų rajone, smulkiame kiaulių ūkyje nustatytas afrikinis kiaulių maras (AKM). Tai – septintas AKM protrūkis ūkyje Lietuvoje šiemet. Aplink viruso židinį nustatyta priežiūros zona, į kurią patenka ir didelis kiaulių kompleksas, kuris dėl griežtų apribojimų neišvengs nuostolių, rašoma VMVT pranešime spaudai.
Kiaulės
Kiaulės / 123rf.com nuotr.

AKM diagnozė patvirtinta Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute rugsėjo 30 d. atlikus tyrimus. Kiaulių laikytojas apie nugaišusį gyvūną pranešė veterinarijos gydytojui, kuris ir paėmė įtarimo mėginius. Ūkyje iš viso laikytos trys kiaulės, kurios nebuvo registruotos.

AKM virusu užkrėstas kiaulių ūkis yra apie 3 km nuo ribos su Kalvarijos savivaldybe, kurios teritorijoje esančiame Sūsninkų miške vasarą AKM nustatytas sumedžiotiems šernams ir jų gaišenoms.

Gavus patvirtinimą apie AKM, visos ūkyje laikytos kiaulės nugaišintos, ūkyje atlikta pirminė dezinfekcija. Siekiant užkirsti kelią viruso išplitimui, aplink AKM židinį nustatytos 3 km apsaugos ir 10 km priežiūros zonos. Šiuo metu jose atliekami kiaulių ūkių tikrinimai bei nustatomi apribojimai.

Didžioji dalis į apsaugos zoną patenkančių ūkių nedideli, juose kiaulės auginamos savo reikmėms, tačiau patenka ir kiaulininkystės kompleksas, kuriame auginama virš 2 tūkst. kiaulių. Šiam kompleksui taip pat pritaikyti kiaulių judėjimo ir prekybos apribojimai, draudžiamas eksportas. Į AKM apsaugos ir priežiūros zoną patekusiam, nors ir neužsikrėtusiam komerciniam ūkiui patirtus nuostolius turės kompensuoti valstybė.

VMVT įspėja, kad dėl AKM daliai šalies teritorijų, kuriose šis virusas buvo fiksuotas, Europos Komisija jau netrukus gali patvirtinti III-ąją – griežčiausių ribojimų zoną (kur AKM buvo nustatytas tiek naminėms kiaulėms, tiek ir šernams bei epizootinė padėtis nuolat kinta). Ši teritorija apims didesnį nei 10 km spindulio plotą aplink nustatytą naujausią židinį kiaulių ūkyje, o apribojimai gali išlikti metus laiko ir ilgiau.

Įsigaliojus III-ajai zonai, teritorijoje gyvų kiaulių judėjimas bus leidžiamas tik Lietuvos ribose ir tik iš visiškai biologinės saugos reikalavimus įgyvendinusių ūkių. Kiauliena ir kiaulienos produktais prekyba galima tik vietinėje rinkoje. Produktai privalės būti pažymėti specialiu sveikatingumo ženklu. Draudžiamas gyvų kiaulių, kiaulienos ir jos produktų eksportas į ES bei trečiąsias šalis. Šioje teritorijoje VMVT vykdys sustiprintą kiaulių ūkių biologinio saugumo kontrolę.

Saugantis AKM užkrato, biosauga – būtina

Auginantiems kiaules ūkininkams VMVT primena, kad privaloma laikytis biologinio saugumo reikalavimų – prieš įeinant į kiaulių laikymo patalpas persivilkti drabužius ir persiaut avalynę, nešerti kiaulių maisto atliekomis, taikyti dezinfekciją prie įėjimų ir išėjimų iš ūkio, neleisti kiaulių laikymo vietoje lankytis pašaliniams asmenims.

Įtarus AKM būtina nedelsiant kreiptis į privatų veterinarijos gydytoją ir pranešti apie įtarimus VMVT specialistams telefonais 1879 arba +370 5 242 0108. Pranešti galima ir internetu pasirinkus > Įtarimų dėl gyvūnų ligų pranešimų anketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas