Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ant prekystalių – pirmosios braškės: kiek kainuoja?

Turgaus prekystaliai pamažu ima raudonuoti nuo, ko gero, laukiamiausių vasaros uogų – braškių. Iš kitų kraštų, daugiausia Lenkijos, atvežtomis uogomis prekiaujama jau senokai, o štai lietuviškos pradedamos skinti tik dabar. Nors jų kaina nuo atvežtinių skiriasi nedaug, pirkėjai nei vienų, nei kitų pirkti neskuba – laukia, kol bus pigesnės.
Halės turguje
Braškės turguje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Braškės Tauragė

Rytą turgelyje prie muzikos mokyklos braškėmis prekiavo nemažai prekeivių. Tiesa, daugelis – lenkiškomis. Uogos didelės, gražios, už jas prašoma 3–3,5 euro už kilogramą. Prekiautojai neslepia, kad uogos atvežtos iš Lenkijos. Viena jų tvirtino, kad visos turguje parduodamos braškės – lenkiškos.

„Jei kiti prekiautojai sakys, kad lietuviškos, netikėkite, lietuviškų kol kas nėra“, – sakė prekeivė.

Vis dėlto viena įvairiomis daržovėmis prekiaujanti, tarp jų ir porą indelių braškių pasidėjusi mergina teigė, kad jos uogos – lietuviškos, užaugintos Dauglaukyje.

Prekybos centruose pirmosios vasaros uogos dar brangesnės nei turguje.

„Auginame nedaug, tik dėl savęs, tai tik tiek ir atvežiau“, – sakė ji.

Ji už kilogramą uogų prašė daugiau nei kiti – 4 eurus.

Kita prekiautoja turėjo daugiau, kaip ji teigė, lietuviškų braškių. Šalia pasidėjusi ir sertifikatą, patvirtinantį, kad uogos užaugintos Lietuvoje, Šakių rajono ūkininko laukuose. Už didesnes uogas prekeivė prašė 3,5, už mažesnes – 3 eurų. Paklausta, ar greit uogos turėtų atpigti, patikino, kad kaina tikrai kris, kai sunoks visos braškės, per patį piką jos galbūt kainuos ir pusantro euro.

O štai viena pirkėja džiaugėsi nusipirkusi kilogramą uogų už 3 eurus.

„Man nė kiek nesvarbu, ar jos lietuviškos, ar lenkiškos – jos vienodos. Vienodai ir auginamos. Tik lenkai sugeba išaugintas braškes pigiau parduoti“, – teigė moteris.

Dar viena sutikta moteris sakė norinti tik anūkėlę palepinti, sau tokių brangių nepirktų. Jai negaila sumokėti ir brangiau, kad tik uogos būtų sveikos, be chemijos.

Vis dėlto dauguma po turgelį vaikštinėjančių pirkėjų nei lietuviškų, nei lenkiškų uogų pirkti nepuola. Tokių, kurių tokios kainos negąsdintų, nedaug. Kiti pasirengę dar šiek tiek luktelti, kol braškių sezonas įsibėgės.

Turgelyje Gedimino gatvėje, prie „Iki“ prekybos centro, braškių irgi nemažai, tiesa, jos kiek brangesnės – po 3,5 ar 4 eurus. Keli prekiautojai pasakojo prekiaujantys iš Lenkijos atvežtomis uogomis ir tvirtino nesuprantą, kuo jos prastesnės už lietuviškas.

„Jos labai saldžios, skanios, niekuo nesiskiria. Be to, negi manote, kad lietuviai braškių netręšia?“ – replikavo jie.

Tiesa, viena moteris prekiavo, kaip ji teigė, pačios čia pat, mieste, šalia namų, užaugintomis uogomis. Sakė, kad augina jas po danga. Prašė įvairiai: už mažesnes 3,5, 4, o už pačias gražiausias – ir 5 eurų.

Šalia jos įsitaisęs prekeivis irgi sakė, kad jo uogos lietuviškos, užaugintos Milgaudžių kaime. Pasakojo auginąs braškes ir šiltnamyje, ir po danga. Prekiaująs jau kokia savaitė. Paklaustas, ar daug šiemet bus uogų, ar neiššalo, jis sakė: „Jei nebūčiau dengęs, būtų iššalusios. Turėtų nemažai būti.“

O į klausimą, kiek, jo manymu, uogos pigs, teigė, kad jos nebus pigesnės nei kokie 2–2,5 euro.

Prekybos centruose pirmosios vasaros uogos dar brangesnės nei turguje: parduotuvėje „Lidl“ pusė kilogramo braškių kainuoja 2,99 euro, „Iki“ 400 g ispaniškų braškių penktadienį su akcija kainavo 2,49 euro, „Maximoje“ tuo metu šių uogų visai nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas