Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Artėja pasėlių deklaravimas – palengvinimai ir naujovės ūkininkams

Šiemet ūkininkams, siekiantiems gauti tiesiogines išmokas, žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas bus aiškesnis ir paprastesnis. Žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko įsakymu pakeistos Paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei ūkinius gyvūnus paraiškos ir tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisyklės.
Tytuvėnų apžvalgos bokštas
Tytuvėnų apžvalgos bokštas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Svarbiausi pokyčiai

Žemės ūkio ministerijos Išmokų už plotus skyriaus vyr. specialistas Skirmantas Ramoška aiškina, kad koreguoti ir detalizuoti Paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei ūkinius gyvūnus paraiškos ir tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisykles nuspręsta siekiant ūkininkams aiškiau ir suprantamiau išdėstyti tiesioginių išmokų gavimo tvarką, be to, įvesta naujovių, kurios pareiškėjams sumažino įsipareigojimų bei padidino paramos prieinamumą.

Ūkininkai turėtų atkreipti dėmesį, kad pasėlių deklaravimas startuos gegužės 2 d., todėl jau tikrai metas domėtis procesu, ruoštis, o jau nuo balandžio 15 d. įbraižyti deklaruojamus laukus.

Kaip vieną iš svarbių naujovių, S. Ramoška įvardijo kiek pasikeitusį aktyvaus ūkininko apibrėžimą. „Sumažinta leistina aktyvaus ūkininko tiesioginių išmokų riba, pagal kurią ūkio subjektai, nevertinant jų atitikties „aktyvaus ūkininko“ kriterijui, automatiškai laikomi aktyviais ūkininkais. Anksčiau ši išmokų riba siekė 5 000 Eur, o dabar 2 000“.

Mažesni reikalavimai daugiametėms pievoms

Naujosios taisyklės numato kiek kitokias bendrųjų ganyklų ir pievų bei žolinių azotą kaupiančių augalų šienavimo reikalavimų tiesioginėms išmokoms gauti iki einamųjų metų rugsėjo 1 d. pasikeitimus. Mažiau kaip 0,3 sutartinių gyvulių/ha ar visai jų neturintys ūkininkai ganyklas ir pievas galės ne tik nuganyti ar nušienauti, nušienautą žolę išvežant iš lauko ar supresuojant, ar sudedant į kūgius, bet ir susmulkinti žolę ir paskleisti ar palikti suguldytą vietoje.

O šienauti, pridūrė S. Ramoška, iš ūkio subjektų, turinčių daugiau kaip 0,3 sutartinių gyvulių/ha, kurie gano pievose, visai nebus reikalaujama, jei bus akivaizdžių ganymo požymių minėtuose laukuose.

Svarbiausi ekologinių sistemų pokyčiai

S. Ramoška atkreipė dėmesį ir į dar vieną svarbų pokytį Veiksmingumo ir efektyvumo metodikoje. Anksčiau pareiškėjai privalėjo dalyvauti ne mažiau nei dviejose gamybinėse veiklose, o pasikeitus reikalavimams – ūkininkui pakanka dalyvauti bent vienoje gamybinėje veikloje ir bent vienoje negamybinėje veikloje. Tos pačios sąlygos taikomos ir ūkininkaujantiems ekologiškai.

Vardindamas svarbiausius pokyčius ŽŪM atstovas paminėjo ir kompleksinės ekologinės sistemos „Veiklos ariamojoje žemėje“ veiklas - „Augalų kaita“, „Tarpiniai pasėliai“, „Sertifikuotos sėklos naudojimas“, „Neariminės tausojamosios žemdirbystės technologijos“. Tais atvejais, kai ūkininkai pagal kiekvieną iš šių veiklų deklaruos didesnį kaip 300 ha plotą, už plotą iki 300 ha bus skiriama 100 proc. ekologinės sistemos išmokos, o už plotą, viršijantį 300 ha, bus skiriama 85 proc. ekologinės sistemos išmokos.

123RF.com nuotr./Žemės ūkis
123RF.com nuotr./Žemės ūkis

S. Ramoška aiškino, kad kompleksinės ekologinės sistemos „Veiklos ariamojoje žemėje“ veikloje „Augalų kaita“ nustatyta, kad įsipareigojimų laikotarpiu nereikalaujama deklaruoti tų pačių plotų, tačiau privaloma išlaikyti bendrą pagal šią veiklą plotą: „Tiems, kurie nuo 2025 m. prisiims įsipareigojimus, pagrindiniam augalų kaitos nariui privalės skirti ne daugiau kaip 50 proc. pagal šią veiklą deklaruoto ploto. Svarbu pridurti, kad praplėstas ir augalų kuriuos vienoje vietoje galima auginti iki 4 metų sąrašas.“

Tiems, kurie šiemet įsitrauks į veiklą „Neariminės tausojamosios žemdirbystės technologijos“ ir taikys tiesioginę sėją, įsipareigojimų laikotarpis - 2 metai, o taikant kitus bearimių technologijų žemės dirbimo būdus – 1 metai.

ŽŪM atstovo teigimu, tiems, kurie šiemet nuspręs įsipareigoti prižiūrėti kraštovaizdžio elementus, reikėtų atkreipti dėmesį, kad įkuriant naujus ir prižiūrint esamus žolinius kraštovaizdžio elementus įsipareigojimai bus prisiimami jau 5-eriems metams.

Tiesa, svarbu žinoti, kad galima nutraukti 2023 m. prisiimtus 3-ejų metų įsipareigojimus už žolinių kraštovaizdžio elementų įkūrimą ar priežiūrą, ir prisiimti naujus – 5 metų įsipareigojimus.

Tęsdamas S. Ramoška pridūrė, kad papildyti ekologinių sistemų „Ariamųjų durpžemių keitimas pievomis“ ir „Eroduotos žemės keitimas pievomis“ reikalavimai – į kiekvieną deklaruojamą pagal šias ekologinas sistemas plotą gali patekti iki 50 proc. ploto, nesančio durpžemių sluoksnyje ar eroduotos žemės sluoksnyje.

O galiausiai, anot ŽŪM atstovo, ūkininkams paranku, kad atsiranda ir nauja ekologinė sistema „Ariamosios žemės keitimas pievomis, jų išlaikymas ir priežiūra“, kurioje numatytos dvi veiklos – „Ariamosios žemės keitimas daugiametėmis pievomis“ ir „Daugiamečių pievų išlaikymas ir priežiūra“.

Su Paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei ūkinius gyvūnus paraiškos ir tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisyklėmis galite susipažinti paspaudę – čia.


Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius