Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atvirų durų diena ūkyje: verslą pradėjo perpirkę apleistus pastatus

Nemažai prieštaringų nuomonių pastaruoju metu susilaukę kailinių žvėrelių augintojai kvietė susipažinti su ūkių veikla iš arčiau. Rugsėjo 27-28 dienomis trijuose Lietuvos ūkiuose buvo atvertos durys: skaičiai, statistikos apie verslą ir pasakojimai apie mažų, bet plėšrių gyvūnų laikymo sąlygas.
Austės Korbutės nuotr./Audinė
Austės Korbutės nuotr./Audinė

Ūkį atidarė lietuvių ir danų verslininkai

Jonavos miestas pirmiausiai siejasi su pabėgėlių priėmimo centru bei miesto pašonėje Rukloje įsikūrusia karine teritorija. Tačiau šalia šio miesto, Varpių kaime, yra ir didelė kailinių žvėrelių ferma, kurios duris žiniasklaidai ir visuomenei šiemet ūkininkai pravėrė pirmą kartą. Ten dabar auginamos kanadinės audinės kailiui.

Penkiolika metų Varpių kaime, Jonavos rajone įsikūręs kailinių žvėrelių ūkis „DANMINK“ savo veiklą pradėjo pastūmėti Danijos verslininkų.

„Jau iš mūsų pavadinimo „DANMINK“ galima suprasti, kad yra ryšys su Danija. Taip ir buvo – su Danijos fermeriais suradome apleistą fermą čia, Lietuvoje. Pirmieji darbuotojai ir buvo danai arba emigrantai, kurie norėjo sugrįžti į Lietuvą arčiau savo šeimos, draugų“, – pasakoti apie kanadinių audinių auginimą kailiui pradėjo ūkio vadovas Tadas Tallat-Kelpša.

Austės Korbutės nuotr./Kailinių žvėrelių ūkis
Austės Korbutės nuotr./Kailinių žvėrelių ūkis

Bendrovė taip pat augina javus, rapsus, pupas netoliese esančiame 600 hektarų plote. Išauginus javus likę šiaudai naudojami audinių fermoje lizdams ir kraikui. Fermoje, galima sakyti, vyksta uždaras grandininis ratas – tam, kad žemė būtų tinkamai patręšta, laukuose iškratomas tūkstančių čia pat laikomų švelniakailių mėšlas.

„Taip išvengiama taršos gaminant ir naudojant chemines trąšas, o iš kailinių gyvūnų liekanų išgaunamos biodujos“, – teigė Lietuvos žvėrelių augintojų asociacijos atstovė Austė Korbutė.

Galimybę sudarė naujam gyvenimui

Varpių kaime įsikūrusioje fermoje yra auginama per 17 tūkstančių suaugusių audinių, kartu su jaunikliais skaičius siekia per 100 tūkst. Gali kilti klausimas, kaip įmanoma tokį kiekį prižiūrėti, maitinti, girdyti ir dar prevenciškai apsaugoti nuo galimų ligų. Konkrečiai kailinių žvėrelių fermos „DANMINK” ūkyje iš viso dirba 40 žmonių – penktadalis jų yra buvę emigrantai.

Austės Korbutės nuotr./Kailinių žvėrelių ūkis
Austės Korbutės nuotr./Kailinių žvėrelių ūkis

„8 iš mūsų ūkio darbuotojų yra grįžę iš emigracijos. Jie ten taip pat dirbo žvėrelių ūkiuose. Vidutinis atlyginimas yra didesnis nei Lietuvoje. Tuo mes didžiuojamės, žinant tai, kad dirbame kaime, o buvusius emigrantus skatiname sugrįžti“, – teigė įmonės vadovas Tadas Tallat-Kelpša.

Remiantis svetainėje „Rekvizitai.lt“ skelbiamais duomenimis, praėjusį mėnesį vidutinis atlyginimas šioje įmonėje siekė 981,06 Eur.

Neįveiksi vertinimo sistemos barjero – verslas baigtas

Visi šiuo metu veikiantys Europos ūkiai yra tikrinami pagal pažangiausią pasaulyje „WelFur“ gyvūnų gerovės vertinimo sistemą. Ji apima gyvūnų sveikatos, elgsenos, mitybos, laikymo sąlygų ir santykio su fermos darbuotojais kriterijus – jų iš viso yra 22.

Nuo 2019 metų „WelFur“ sertifikatas švelniakailių gyvūnų augintojams taps aukso vertės, kadangi neįveikus auditorių barjero – nebus leidžiama per aukcionus pardavinėti to ūkio kailių. Kadangi taip būtų užkirstas kelias prekybai, būtų užkirstas kelias ir verslo gyvavimui.

Šiemet WelFur auditorių tris kartus patikrintas „DANMINK“ ūkis ne tik gavo sertifikatą, bet ir pagyrimą už geriausią ūkininkavimo praktiką. Todėl fermos vadovai ir darbuotojai 2018 metus laiko išskirtiniais ir vadina dideliu žingsniu aukščiausių gyvūnų gerovės standartų link.

„Gautas sertifikatas garantuoja, kad fermoje yra įvairiapusiškai užtikrinama gyvūnų gyvenimo gerovė. Su tuo, be abejonės, siejasi ir kailio kokybė – kuo geresnės gyvūnų gyvenimo sąlygos, tuo ir produktas bus geresnis“, – paaiškino T. Tallat-Kelpša.

Anot Lietuvos žvėrelių augintojų atstovės A. Korbutės, „WelFur“ kriterijus beveik dešimtį metų kūrė septynių Europos šalių universitetų mokslininkai. Tikrinimus atlieka nepriklausomi auditoriai iš kompanijos „Baltic Control“.

„WelFur“ yra gerokai daugiau standartų apimantis, nei Lietuvos įstatymai reikalauja iš kailinių žvėrelių augintojų“, – paklausta apie „WelFur“ vertinimo sistemos griežtumą atsako A.Korbutė.

Praėjusiais metais Lietuvoje eksporto pajamos iš kailinių žvėrelių siekė apie 50 mln Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas