Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 24

Aušta jūros dumblių era: kodėl jais žavisi startuoliai ir dėl ko įspėja specialistai

Šis produktas šimtmečius buvo populiarus Azijos virtuvėse, tačiau menkai vertinamas beveik visur kitur: blizgantys jūros dumblių kaspinai, vilnijantys ir žydintys šaltose vandenyno bangose.
Jūros dumbliai
Jūros dumbliai / „The New York Times“/CHANG W.LEE nuotr.

Šiandien jūros dumbliai staiga tapo populiaria preke visame pasaulyje. Jų ūkiai pritraukia naujų lėšų ir įkvepia naujų tikslų įvairiose pasaulio vietovėse, nes, pasirodo, šis augalas gali padėti suvaldyti kai kuriuos šių laikų pavojus, ypač – klimato kaitą.

Vienas Londone įsikūręs startuolis iš jūros dumblių gamina plastiko pakaitalą. Kiti, pavyzdžiui, įsikūrę Australijoje ir Havajuose lenktyniauja augindami jūros dumblius, kuriais būtų galima šerti gyvulius – viliamasi, kad juos ėdančios karvės mažiau raugės ir taip išskirs mažiau metano.

Tyrėjai analizuoja, kiek anglies dioksido gali sugerti jūros dumblių ūkiai, nes investuotojai ima į juos žiūrėti kaip į naują anglies kreditų šaltinį teršėjams, siekiantiems kompensuoti savo šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Pietų Korėjoje, vienoje tvirčiausias jūros dumblių auginimo tradicijas ir pramonę turinčių šalių, ūkininkai vos spėja neatsilikti nuo augančios eksporto paklausos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas