Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2014 01 25 /18:17

Baltarusija ir Rusija atsisako lietuviškos kiaulienos

Baltarusija nusprendė laikinai uždrausti kiaulienos iš Lietuvos importą dėl afrikinio kiaulių maro Lietuvoje, praneša naujienų agentūra ITAR-TASS. Lietuviškos kiaulienos laikinai nepriims ir Rusija bei Kazachstanas.
Kiaulė
Kiaulė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Baltarusijos vyriausiasis sanitarijos inspektorius Jurijus Pivovarčikas naujienų agentūrai sakė, kad laikinas draudimas įvedamas baiminantis afrikinio kiaulių maro epidemijos.

Laikinai į Baltarusiją iš Lietuvos negalima bus įvežti gyvų kiaulių, šernų, šernų spermos, kiaulienos, taip pat kiaulienos produktų, pašarų. Draudimas įsigalioja nuo sausio 25 dienos.

Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba „Rosselchoznadzor“ dar penktadienį pranešė apie draudimą importuoti lietuvišką kiaulieną. Pranešama, kad draudimas galios visoje Muitų sąjungoje, tai yra, Rusijoje, Baltarusijoje ir Kazachstane.

Tikėtina, kad eksportuoti kiaulienos į šias šalis laikinai negalės ir Lietuvos kaimynės Lietuva, Latvija ir Lenkija.

Penktadienį pranešta, kad Lietuvoje nustatytas kiaulėms ypač pavojingas afrikinis maras. Maro užkratas rastas ištyrus Šalčininkų ir Varėnos rajonuose rastus kritusius šernus.

Rusijos ir Baltarusijos konsultacijos su Europos Sąjunga dėl afrikinio kiaulių maro vyks pirmadienį.

Veterinarijos tarnyba dėl afrikinio kiaulių maro aktyviau tikrins ūkius

Papildyta 18.17 val. Lietuvoje nustačius afrikinį kiaulių marą dviem šernams, Maisto ir veterinarijos tarnyba įvedė intensyvią kiaulių ūkių stebėseną.

Tarnyba pranešė, jog uždrausta eksportuoti gyvas kiaules iš Alytaus, Lazdijų, Druskininkų, Varėnos, Šalčininkų ir Trakų rajonų – jie įtraukti į nustatytą padidintos grėsmės zoną.

„Nustatytoje grėsmės zonoje draudžiama išvežti gyvas kiaules iš minėtų rajonų, išskyrus jų vežimą tiesiai į Lietuvos skerdyklas. Draudžiama organizuoti šernų medžiokles su varovais. Draudžiama naudoti sumedžiotus šernus maistui, kol nebus gauti neigiami afrikinio ir klasikinio kiaulių maro tyrimų rezultatai. Draudžiama tiekti į Europos Sąjungą ir Muitų Sąjungą gyvas kiaules, kiaulieną ir jos produktus iš minėtų rajonų“, – teigiama tarnybos pranešime

Pasak jos, afrikinio kiaulių maro diagnozės patvirtinimui mėginiai išsiųsti į Europos Sąjungos afrikinio kiaulių maro laboratoriją Ispanijoje. Be to, apie aptiktą afrikinį kiaulių marą informuota Europos Komisija, Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija, kaimyninių šalių bei Muitų Sąjungos veterinarijos tarnybos.

Be kita ko, tarnyba pranešė, jog visoje šalyje sustiprinta saugos priemonių reikalavimų laikymosi kontrolė visose kiaulių laikymo vietose.

„Visoje Lietuvoje sustiprinta šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo kontrolė. Sustiprinta prekiautojų kiaulėmis, jų patalpų, bei vežėjų ir vežamų gyvūnų valstybinė veterinarinė kontrolė“, – rašoma pranešime.

Veterinarijos tarnyba penktadienį pranešė, kad Lietuvoje buvo nustatytas kiaulėms ypač pavojingas afrikinis maras, tačiau juo kol kas užsikrėtė tik šernai.  Žmonių sveikatai ir gyvybei ši liga grėsmės nekelia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas