Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltarusijos žiniasklaida įtaria, kad afrikinis kiaulių maras ir toliau plinta

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Baltarusijos žiniasklaida išplatino informaciją apie įtarimus, jog šalies Mogiliovo rajone, Vilčici kaime, esančiame kiaulių komplekse „Vostok“ taip pat galėjo pasireikšti afrikinis kiaulių maras.
Kiaulė
Kiaulė

Pasak Baltarusijos žiniasklaidos, anksčiau minėtame komplekse paskelbtas karantinas, uždaryti visi keliai, vedantys į kiaulių fermą. Pasak kiaulių komplekso atsakingų darbuotojų, karantinas ūkyje paskelbtas imantis atsargumo priemonių apsisaugoti nuo afrikinio kiaulių maro.

„Praėjusią savaitę Baltarusijos žiniasklaidos paskelbta informacija apie naują afrikinio kiaulių maro židinį Vitebsko rajone vėliau buvo patvirtinta ir oficialių Baltarusijos atsakingų pareigūnų. Taigi šiuo metu oficialiai jau yra patvirtinti du ligos židiniai – vienas Vitebsko rajone ir antrasis Gardino srities, Ivjevsko rajone esančiuose kiaulių ūkiuose. Kas savaitę pasirodantys nauji įtarimai rodo, kad afrikinio kiaulių maro viruso plitimas kaimyninėje šalyje yra sunkiai suvaldomas. Didžiausią susirūpinimą kelia tai, kad apie galimus naujus ligos židinius pirmiausia pasirodo neoficiali informacija Baltarusijos žiniasklaidoje, o ne pateikiama oficialiai“, – komentavo VMVT direktorius Jonas Milius.

VMVT primena, kad dėl neaiškios situacijos kaimyninėje valstybėje, Lietuvoje yra įvesti griežti veterinarinės kontrolės patikrinimai ir dezinfekcija pasienio veterinarijos postuose, apribota prekyba gyvais gyvūnais turgavietėse, parodų metu ir pan.

Nuo pirmojo oficialaus pranešimo apie Baltarusijos Gardino srityje patvirtintą afrikinio kiaulių maro židinį, Lietuvoje ištirti 88 kiaulių ir 134 sumedžiotų šernų mėginiai šiai ligai nustatyti. Visų tyrimų rezultatai buvo neigiami. Iš viso per pirmąjį šių metų pusmetį dėl afrikinio ir klasikinio kiaulių maro ištirta daugiau kaip 2,5 tūkst. kiaulių ir apie 1 tūkst. šernų mėginių. Nė viename mėginyje pavojingų ligų sukėlėjų nebuvo nustatyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas