Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Biržų rajone – dvyliktas vilkų antpuolis ir dvyliktoji auka

Šiais metais Biržų rajone laukiniai plėšrūnai sudraskė jau dvylika galvvijų. Naujausia vilkų auka – Iškonių kaimo ūkininko telyčia. Kruvina vilkų puota vyko prie pat ūkininko sodybos.
Telyčią vilkai ilgai vaikė ir galiausiai sudorojo šalia ūkininko sodybos
Telyčią vilkai ilgai vaikė ir galiausiai sudorojo šalia ūkininko sodybos / "Šiaurės rytų" nuotr.

Antradienio rytą Iškonių kaime rasta papjauta telyčia, o vienas veršelis apdraskytas. Beveik devynių mėnesių gyvulys buvo pririštas už kelių dešimčių metrų nuo tos vietos, kur rastas jo kūnas. Aplinkui iškruvintos žolės plotai leidžia manyti, kad telyčaitė buvo papjauta ne iškart.

Iškonių kaimo ūkininkas Petras Sadauskas skaičiuoja nuostolius. Jam tai daryti nelengva – kas pasakys, kiek iš tikro tenka įdėti pastangų, kol gyvulys išauginamas. Juolab kad visas karvutes savo bandai augina pats. Nuo mažų veršelių iki karvės, kurios vėliau veda kitus veršelius, – visi jie iki vieno prižiūrėti paties ūkio šeimininko.

Todėl suprantamas ir ūkininko apmaudas, kad nebegalima savo augintinių apginti nuo vilkų. Juolab kad pilkiai atslenka net į sodybas. Prieš trejus metus jie nudaigojo prie būdos pririštą šunį.

Kokiais pinigais galima įvertinti tai, kas tampa žmogaus gyvenimo dalimi? Tą patį jis galėtų pasakyti ir apie gimtąją sodybą, kuriai jau 113 metų. Ir apie ąžuolus – dar senesnius už namus. Kas galėtų pasakyti jų tikrąją vertę?

Todėl suprantamas ir ūkininko apmaudas, kad nebegalima savo augintinių apginti nuo vilkų. Juolab kad pilkiai atslenka net į sodybas. Prieš trejus metus jie nudaigojo prie būdos pririštą šunį.

Ir šio antradienio rytą pilkasis slankiojo prie pat sodybos. Tiesa, ne prie ūkininko Petro, o šalia kaimynystėje gyvenančio Broniaus Indriševičiaus namų.

Gyvuliai ganėsi prie pat jo sodybos. Būtent kaimynas pirmasis ir pamatė, kad ganykloje įtartinai guli telyčaitė. „Rytą galvą patiesęs gyvas ir sveikas gyvulys negulėtų“, – pamanęs 74 metų vyras. Netrukus pamatė kažką pilkuojant. „Ogi žiūriu – pakilo ir eina didelis vilkas. Neskubėdamas, apsižvalgydamas. Kitos sodybos pusėn nuėjo ir įlindo tarp medžių“, – vėliau pasakojo senolis.

Jis svarstė, kad skerdynės galėjo vykti naktį, apie 3 valandą. Mat tuomet jo šunelis įnirtingai lojęs. O rytą mažasis kiemsargis atrodė įbaugintas – net iš būdos nėjęs.

Kad netoli besiganančių galvijų slankiojęs vilkas sudraskė telyčaitę, vyras neabejoja. Jam atrodo, kad krūmokšniuose pasislėpęs pilkis lauks kitos nakties ir puls kitus gyvulius.

Apie slankiojantį vilką iškoniečiai skubėjo pranešti aplinkinių sodybų šeimininkams. Jeigu nebūtų uždrausta vilkų medžioti, plėšrūną greitai nugintų medžiotojų šūviai. „Bet pas mus vilkas mat brangesnis nei žmogaus augintas gyvulys“, – piktinosi senolis.

Nuo antradienio Petro Sadausko ūkio banda sumažėjo iki 25 galvijų. Apie papjautą telyčaitę jis pranešė Biržų valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT).

Biržų r. šiemet įregistruota dvylika atvejų, kai laukiniai plėšrūnai sudraskė naminius gyvulius. Vilkai puotas rengė Ageniškyje, Vinkšniniuose, Marmakiškyje, Satkūnuose, Iškonyse.

Veterinarijos gydytoja – inspektorė Vitalija Drevinskienė sakė įsitikinusi, kad tai laukinių plėšrūnų darbas. „Tas pats braižas: kaklas perkąstas, išėsta gera mėsytė“, – pastebi ji ir priduria, kad laukiniai plėšrūnai medžioja „humaniškai“ – jie pirmiausiai auką nužudo, o paskui maitinasi. Tuo tarpu šunys puola, kur pakliūva.

Biržų VMVT šiemet įregistruota dvylika atvejų, kai laukiniai plėšrūnai sudraskė naminius gyvulius. Vilkai puotas rengė Ageniškyje, Vinkšniniuose, Marmakiškyje, Satkūnuose, Iškonyse.

Jeigu būtų skaičiuojama, kiek galvijų apdraskyta ir kokie nuostolius patiria juos gydydami ūkininkai, tokia statistika būtų gana iškalbinga.

Biržų VMVT kreipėsi į Aplinkos ministeriją dėl leidimų medžioti vilkus, tačiau gavo atsakymą, kad miškuose vilkų nėra per daug ir jų medžioti nebus leista.

Po šių metų vilkų skaičiavimų skelbiama, kad Lietuvos miškuose yra 208 pilkiai, Panevėžio apskrityje – 27.

Lietuva įsipareigojusi išlaikyti 250 vilkų. Tuo tarpu Biržų miškininkai ir medžiotojai, rasdami suniokotus elnių kūnus, įsitikinę, kad šių plėšrūnų mūsų miškuose yra dvigubai daugiau.

Biržų rajono savivaldybė iš Kaimo rėmimo programos lėšų nuo vilkų nukentėjusiems ūkininkams padengia 40 proc. patirtų nuostolių.

Šiemet į savivaldybę dėl kompensacijų kreipėsi 6 ūkininkai. Padaryta žala siekia 11 100 Lt.

2012 m. šešiems ūkininkams išmokėta 1686 Lt kompensacijos. 2011 m. 12 ūkininkų išmokėta 3844 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas