Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bronius Markauskas prabilo apie būtinybę priversti verslą išsipirkti nuomojamą valstybinę žemę

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas antradienį Seime tikino, kad žemės grąžinimas turi būti baigtas 2019-aisiais, kaip ir yra numatyta Vyriausybės programoje. Pasak jo, iki to laiko taip pat ketinama išspręsti problemą dėl valstybinės žemės nuomos. Pasak ministro, verslas turėtų nuomojamą žemę išsipirkti, o už jos paskirties keitimą susimokėti naują mokestį.
Bronius Markauskas
Bronius Markauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

B.Markauskas antradienį atsakinėdamas į Seimo narių klausimus pareiškė nesuprantantis, kodėl išnuomojant valstybinę žemę anksčiau nebuvo aiškiai nustatytos taisyklės, kokiu atveju galima ten vystyti projektus ar keisti nuomojamos žemės paskirtį.

„Dabar yra atvejų, kai prie garažų pamatuoti 8 ha žemės. Manau, kad tikrai yra labai daug problemiškų dalykų“, – sakė jis.



Anot ministro, šiuo metu bandoma rasti išeitį, bendraujama su verslu, net su prokuratūra.

„Mes buvome per mėnesį, kaip ir buvo numatyta, parengę siūlymus, bet, aišku, nepavyko jų suderinti ir šiandien mes vėl esame išeities taške, nes tikros ir geros išeities nėra. Reikia pasakyti, kad tame procese aktyviai dalyvauja ir prokuratūra. Ji labai rimtai kelia klausimą dėl visuomenės intereso atstovavimo, nes, aišku, mes sutinkame, kad verslas ir investicijos yra labai svarbu, bet visa tai turi būti daroma skaidriai ir aiškiai“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, problemų nebūtų kilę, jei būtų buvusios aiškios taisyklės, kad žemę, perkant pastatą, taip pat privaloma išpirkti.

Ministro teigimu, dabar viena svarstomų išeičių buvo galimybė įvesti 5 proc. žemės rinkos vertės mokestį, jei keičiama jos paskirtis. Tačiau, pasak ministro, tokią iniciatyvą sustabdė Vyriausybės teisininkai, nurodę, kad naujus mokesčius galima įvesti tik atskiru įstatymu.

„Turbūt būtų geriausia ir protingiausia vieną kartą ryžtis ir nutarti, kad norint keisti paskirtį, norint statyti reikia išsipirkite žemę. Žinoma, spaudimas yra didžiulis. Verslas nenori papildomai investuoti“, – teigė ministras.

Pasak jo, disponavimo valstybine žeme savivaldybėms perduoti nebeketinama, nes Konstitucinis Teismas yra pasisakęs, kad valstybine žeme turi rūpintis valstybė.

„Kad reikia reformų, reikia pertvarkos, reikia skaidrinti Nacionalinės žemės tarnybos veiklą, tas yra neginčijama, tas yra daroma, ir, manau, artimiausiu metu rezultatai tikrai turėtų būti. (...) Ateidamas į Žemės ūkio ministeriją nesitikėjau rasti tokios situacijos kalbant apie žemės reformą, žemės reikalus“, – pripažino B.Markauskas ir siūlė dėl to atsakomybę prisiimti ir ne vieną kadenciją dirbantiems parlamentarams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas