Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Trumpas reikalauja, kad Kinija nedelsdama panaikintų muitus JAV žemės ūkio produktams

JAV prezidentas Donaldas Trumpas reikalauja, kad Kinija nedelsdama panaikintų JAV žemės ūkio produktams taikomus importo muitus, ir primena, kad nauji Vašingtono muitai iš Kinijos importuojamoms prekėms kol kas neįsigaliojo. „Paprašiau Kinijos nedelsiant panaikinti visus muitus mūsų žemės ūkio produktams (įskaitant jautieną, kiaulieną ir kt.)“, – parašė JAV valstybės vadovas socialiniame tinkle „Twitter“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Pasak D.Trumpo, šis jo prašymas pagrįstas tuo, kad derybose su Kinija „sėkmingai judama į priekį“, ir jis praėjusią savaitę atidėjo planuotą iš Kinijos importuojamoms prekėms taikomų muitų padidinimą.

„Tai labai svarbu mūsų puikiesiems ūkininkams – ir man!“ – pridūrė JAV prezidentas.

Po kelių mėnesių prekybos karo JAV ir Kinija pernai gruodį sutarė dėl 90 dienų prekybos paliaubų ir nusprendė per tą laiką pamėginti išspręsti savo nesutarimus.

Paliaubos turėjo baigtis penktadienį, tačiau D.Trumpas galiausiai atidėjo planuotą muitų padidinimą, nes jį patenkino pažanga, kuri buvo padaryta per kelis Pekino ir Vašingtono derybų ratus.

Baltųjų rūmų patarėjas ekonomikos klausimais Larry Kudlow ketvirtadienį pareiškė, kad dvi šalys yra priartėjusios prie „istorinio“ prekybos susitarimo. D.Trumpo ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo susitikimas taip pat turėtų įvykti šį mėnesį.

Po paskutinio derybų rato JAV žemės ūkio sekretorius Sonny Perdue tviteryje parašė, jog Kinija, siekdama „parodyti gerą valią“, įsipareigojo įsigyti „papildomus“ 10 mln. metrinių tonų sojų.

JAV ūkininkams prekyba sojomis su Kinija yra itin svarbi: 2017 metais į Kiniją buvo eksportuotas maždaug trečdalis JAV užaugintų sojų ir šio kiekio vertė sudarė 14 mlrd. JAV dolerių.

Pernai vasarą, kai Kinija įvedė importo muitus JAV sojoms ir kitiems žemės ūkio produktams, šis eksportas smarkiai sumažėjo.

2018 metų gruodį, prasidėjus prekybos paliauboms, Kinija vėl pradėjo pirkti JAV sojas.

Tačiau Kinijos įvesti muitai jau sudavė skaudų smūgį JAV žemės ūkio regionams, kuriuose buvo daug D.Trumpo šalininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas