Prancūzijos aplinkosaugos grupės „Generations Futures“, kovojančios prieš pesticidus ir GMO, ataskaitoje nurodoma, kad buvo tirta 19 vaisių ir 33 daržovių mėginiai. Tyrimui buvo naudoti 2012-2016 metų vartotojų apsaugos agentūros DGCCRF duomenys.
„Kalbant apie vaisius, mes nustatėme, kad pesticidų pėdsakų rasta 72,6 proc. mėginių“, – nurodė grupė ir pridūrė, kad 2,7 proc. atvejų pesticidų likučių kiekis viršijo leistiną normą.
Pesticidų pėdsakų buvo aptikta 89 proc. vynuogių, teigiama ataskaitoje. Pesticidų pėdsakų taip pat buvo aptikta ir 88,4 proc. klementinų ir mandarinų bei 87,7 proc. vyšnių. Kalbant apie vyšnias, jose pesticidų pėdsakų kiekis buvo vidutiniškai didžiausias ir leistiną normą viršijo 6,6 proc. Po vyšnių seka mangai ir papajos (4,8 proc.).
Daržovių atveju 41,1 proc. jų mėginių buvo aptikta pesticidų pėdsakų, o jų kiekis leistiną normą viršijo 3,5 proc.
Labiausiai pesticidais buvo užteršti salierai, kurių 84,6 proc. buvo nustatyta jų pėdsakų. Po salierų seka šviežios prieskoninės žolelės (74,5 proc.) ir cikorijos (72,7 proc.). Prieskoninių žolelių atveju pesticidų pėdsakai leistina normą viršijo 29,4 proc., o salieruose – 16 proc.
Prancūzija yra didžiausia Europoje maisto produktų gamintoja. Šalies vyriausybė yra paskelbusi planus mažinti visų pesticidų naudojimą.