Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Deficitinių darbuotojų sąraše – netikėta profesija

​​​​​​​Lietuvoje auga sąrašas profesijų, kurių darbuotojų itin trūksta. Tokiems specialistams iš kitų šalių plačiau atveriami vartai – jiems leidimai išduodami paprastesne tvarka ir greičiau. Valstybinės darbo biržos pildomame sąraše liepos 1 dieną atsirado skerdikai – mėsos įmonės jų jau niekur negali rasti.
Rasta nelegali mėsa
Rasta nelegali mėsa / FNTT nuotr.

Kaip paaiškino Mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius, įmonėms itin trūksta šios profesijos atstovų. „Todėl mes ir kreipėmės į Darbo biržą, kad į sąrašą įtrauktų skerdikų profesiją. Tiesa sakant, prašėme, kad įtrauktų dar dvi mėsininkų profesijas, bet paliko tik vieną“, – 15min sakė E.Mackevičius.

Specialistai išvažiavo į Olandiją

Kas nutiko, kad pradėjo trūkti šios profesijos atstovų? Interneto skelbimų svetainėse apstu kvietimų, siūlančių skerdikams dirbti Olandijoje, kitose Vakarų Europos šalyse.

„Vos tik pramoksta ir išvažiuoja. O Lietuvos įmonėms regionuose nepavyksta rasti skerdikų, nors siūlomas 900–1000 eurų atlyginimas, nuvežimas į darbo vietą, maitinimas ir apgyvendinimas. Situacija tikrai labai sudėtinga“, – kalbėjo asociacijos vadovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Egidijus Mackevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Egidijus Mackevičius

Tiesa, Olandijos fabrikuose Lietuvos skerdikams siūlomas atlygis – 1400–2200 eurų.

Jo duomenimis, šiuo metu mėsos perdirbimo įmonėms trūksta per 100 skerdikų. Todėl tikėtina, kad šias darbo vietas užpildys specialistai iš Baltarusijos arba Ukrainos. Mat profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje, atstovai mūsų šalyje gauna nacionalizę vizą su leidimu gyventi iki metų, o po to lengvai gali prasitęsti. Vizos suteikimo tvarka yra supaprastinta ir pagreitinta.

„Nėra kitos išeities – tik įsivežti, jei norime eksportuoti mėsos produktus. Regiuose jau nebeliko žmonių, kurie gali dirbti tokį darbą. Gėlių priežiūrai dar galima rasti darbuotojų, bet, pavyzdžiui, skerdikai išvažiavo dirbti svetur“, – skundėsi Mėsos perdirbimo įmonių asociacijos vadovas.

Kitos sąrašo profesijos – beveik nekinta

Kitos profesijos sąraše beveik nesikeičia. Lietuvoje ir toliau labai trūksta suvirintojų, siuvėjų, betonuotojų, elektrikų, tinkuotojų. Nuolatiniai šio sąrašo dalyviai – metalinių laivų korpusų surinkėjai, montuotojai, stogdengiai.

Šių profesijų specialistus galima supaprastinta tvarka įvežti į Lietuvą iš trečiųjų šalių.

Darbo birža sąrašą atnaujina kas ketvirtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas