Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Efektyvi ir tvari žuvininkystė – bendras pašarų gamintojų ir akvakultūros specialistų rūpestis

Pastaraisiais dešimtmečiai pasaulyje sukuriamos mokslinės žemės ūkio inovacijos suteikia galimybę pasiekti aukštų ekonominių rodiklių ir tuo pačiu akivaizdžiai sumažinti neigiamą poveikį aplinkai.
Konferencijos akimirka
Konferencijos akimirka / Projekto partnerio nuotr.

Inovacijų plėtra žemės ūkyje propaguojanti UAB „Joniškio grūdai“, priklausanti LITAGRA įmonių grupei, kiekvienais metais suorganizuoja po kelias mokslines konferencijas ir praktinius seminarus įvairių žemės ūkio sričių specialistams. Paskutiniąją kovo mėnesio savaitę kombinuotųjų pašarų gamintojai kartu su „Nacionaline akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų“ asociacija Bačkonyse surengė konferenciją „Tausi, aplinkosaugos požiūriu tvari ir žiniomis grindžiama akvakultūros plėtra“.

Dėl intensyvaus šėrimo subalansuotais pašarais ir modernių laikymo sistemų, karpiai pardavimui reikalingą 1,5-2 kg svorį pasiekia ne per tris, o per du metus.

Bendrovė UAB „Joniškio grūdai“ pakvietė į Lietuvą garsios Vokietijos kompanijos „Evonik Nutrition & Care GmbH“ specialistą Jens-Erik Zerrah. Lektorius konferencijoje pateikė modernią, moksliškai pagrįstą strategiją, skirtą karpių, upėtakių ir eršketų augintojams. Šioje strategijoje naujai įvertintas amino rūgščių poveikis žuvų auginimui – tikslaus metionino kiekio skaičiavimas pašaruose itin pagerina baltymų įsisavinimą. Šiuo metu Danijoje, Čekijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse akvakultūros ūkiuose dėl intensyvaus šėrimo subalansuotais pašarais ir modernių laikymo sistemų, karpiai pardavimui reikalingą 1,5-2 kg svorį pasiekia ne per tris, o per du metus. Lektorius nurodė ir kitus svarbius žuvų šėrimo veiksnius, kurie lemia žuvų sveikatą, svorį ir poveikį aplinkai bei pabrėžė, kad kokybiški pašarai yra ne tik teisingai subalansuoti pagal metionino kiekį ir kitas sudedamąsias dalis, tačiau yra kietesnės frakcijos, tvaresni. Jie ilgiau laikosi vandenyje neištirpę, žuvys juos lengviau suranda, pašarai neteršia vandens, mažėja žuvų ligų.

„Evonik Nutrition & Care GmbH“ mokslininkų ir žuviveisos specialistų sukurta strategija sulaukė auditorijos susidomėjimo. Strategija galėtų padėti Lietuvos žuvininkystės ūkiams ekonomiškiau ir efektyviau pasiekti užsibrėžtų rezultatų. „Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų“ asociacijos vadovas Vytautas Andriuškevičius tvirtina, kad iki 2020-ųjų metų Lietuvos žuvininkystės ūkiuose pardavimui turėtų būti užauginama apie 5400 tonų žuvies per metus; pusė pagamintos produkcijos turėtų būti ekologiška. Šiuo metu Lietuvoje uždaruose tvenkiniuose užauginama daugiau nei 4000 tonų žuvies, skirtos pardavimui, ir dar 1600 tonų žuvies jauniklių vandens telkinių įžuvinimui.

Iki 2020-ųjų metų Lietuvos žuvininkystės ūkiuose pardavimui turėtų būti užauginama apie 5400 tonų žuvies per metus; pusė pagamintos produkcijos turėtų būti ekologiška.

Populiariausia akvakultūra Lietuvoje yra karpiai, jie sudaro 96 proc. visų žuvų. Be karpių Lietuvos tvenkiniuose yra auginamos lydekos, lynai, upėtakiai, eršketai ir kt. Vienas mūsų šalies gyventojas suvartoja iki 17 kg žuvies per metus, tai žemas rodiklis; Europoje vidutiniškai vienam žmogui tenka 24 kg. Akvakultūros asociacijos vadovas akcentavo, kad aukštą žuvų kainą lemia brangios auginimo sąnaudos. Šiandien pašarų kaina sudaro virš 40 proc. visų sąnaudų. Žuvininkystės ūkių efektyvumą ir pelningumą galima būtų padidinti perėjus prie naujų pašarų. Danijos ir kitų Europos šalių akvakultūros augintojai, perėję prie naujų laikymo technologijų ir subalansuotų pašarų, auginimo sąnaudas sumažino 30 procentų.

Bendrovė „Joniškio grūdai“ inicijavusi šią konferenciją, siekia atkreipti dėmesį į intensyvią ir inovatyvią žemės ūkio plėtrą, leidžiančią suderinti aplinkosaugos ir ekonomikos interesus. Nors konferencija pirmiausia buvo skirta akvakultūros specialistams ir pašarų gamintojams, jos metu vykusios diskusijos rodo, kad mūsų žemės ūkio pažangai itin svarbu pažinti naujausius mokslo tyrinėjimus ir modernias praktikas.

Projekto partnerio nuotr./Konferencijos akimirka
Projekto partnerio nuotr./Konferencijos akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas