Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Egzotiškų kiaušinių poreikis didžiulis, bet jų tiekėjų mažėja

Velykoms žmonės dairosi net tik tradicinių vištų kiaušinių, bet ir noriai puošia stalus putpelių, stručių kiaušiniais. Jų tiekėjų likę nedaug, bet jie džiaugiasi nuolatine paklausa. Tuo tarpu auginančių vištas kaime gausėja.
Putpelė
Putpelė / Daivos Urbonavičiūtės nuotr.

Dar prieš dešimtmetį šalyje veikė dešimtys stručių, putpelių fermų. Dabar jų like vienetai. Negausu ir ančių, žąsų augintojų. Tačiau išlikusieji džiaugiasi didele kiaušinių paklausa ne tik per Velykas, bet ir visus metus.

Stručių kiaušiniai jau retenybė

Anksčiau prekybos centruose buvo apstu didelių stručių kiaušinių. Jie kainuodavo apie 29 eurus.

Vienas šių kaiušinių tiekėjų buvo Kauno rajone veikiantis žemės ūkio kooperatyvas SGC, anksčiau augindavęs 1000 stručių. Dabar jų telikę kelios dešimtys. „Dėl to jau netiekiame kiaušinių į parduotuves. Ateityje tikimės atkurti buvusį gausų paukščių būrį“, – sakė SGC valdytojo pavaduotojas Gintaras Vaitkus.

Kiti stručio augintojai išvis atsisakė šio verslo. Užauginti strutį kainuoja brangiai ir reikia turėti garantuotą rinką užsienyje, nes vidaus poreikis pastangų neatperka. Vienas 4 metų strutis kainuoja 1500 eurų, stručiukai – 100. Šie paukščiai nėra tvirti, bailūs, dažnai susižaloja.

Gigantiškus kiaušinius šluote šluoja

Vilniaus rajone, Barkiškių kaime įsikūrusi stručio ferma „Baltic Straus“ sėkmingai tebegyvuoja ir augina apie 300 stručių.

„Gaila, kad šiemet ankstyvos Velykos, nes stručio patelės kiaušinius deda nuo kovo iki spalio. Šiemet pardaviau apie 100 kiaušinių. Prieš šventes sulaukiau daug skambučių iš visos Lietuvos, bet ūkyje jau viskas iššluota“, – teigė ūkio savininkas Aleksandras Skliaras.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vienam stručio kiaušiniui prilygsta 25-36 vištos kiaušiniai.
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vienam stručio kiaušiniui prilygsta 25-36 vištos kiaušiniai.

Ankstesniais metais, kai Velykos buvo vėlesnės, ūkininkas spėdavo parduoti iki 500 kiaušinių. Jų kaina – 25 eurai. „Kiaušinius perka ne tik Velykoms. Juos dovanoja vestuvių, gimtadienių progomis“, – sakė A.Skliaras.

Populiarūs ir maži putpelių margučiai

Noriai žmonės puošia Velykų stalą ir mažais putpelių kiaušiniais. Jų nė nereikia marginti, nes yra natūraliai taškuoti.

Šių paukščių augintojų anksčiau irgi buvo gausu, veikė putpelių augintojų draugija. Dabar jų likę labai mažai. Netoli Vievio įsikūrusios putpelių fermos savininkė Daiva Urbonavičiūtė augina 7 tūkst. putpelių. „Jų kiaušinius parduodu prekybos centruose, turguose, restoranams, atvykstantiems pirkėjams“, – pasakojo D.Urbonavičiūtė.

Daivos Urbonavičiūtės nuotr./Putpelė
Daivos Urbonavičiūtės nuotr./Putpelė

Pasak jos, putpelių kaiušiniai prieš Velykas labai gausiai perkami. „Tačiau juos sėkmingai parduodu visus metus“, – teigė D.Urbonavičiūtė.

Per dieną fermoje ji prirenka apie 5 tūkst. kiaušinių. 10 putpelių kiaušinių ūkyje kainuoja eurą.

Daivos Urbonavičiūtės nuotr./Putpelių ferma
Daivos Urbonavičiūtės nuotr./Putpelių ferma

Smulkūs augintojai renkasi vištas

Kauno rajone, Panevėžiuke, jau du dešimtmečius vištas auginantis Vladas Kochanauskas sako, kad viščiukai yra pagrindinis jo verslas. Tuo tarpu kiaušiniai tėra papildomos pajamos. Iš 5 tūkst. sparnuočių tik 250 yra dedeklės. Dėl to per Velykas ūkininkas tikina jau negalintis visų pirkėjų aprūpinti kiaušiniais, nors kasdien jų surenka apie 200.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vištų ūkis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./V.Kochanauskas

„Prieš dešimtmetį vištų paklausa buvo daug mažesnė, nes sodiečiai buvo pradėję atsisakyti auginti paukščius ir mieliau jų mėsą bei kiaušinius pirko parduotuvėse, bet jau kelerius metus situacija visiškai kitokia“, – teigė ūkininkas.

Vištos – nenukonkuruojamos

V.Kochanauskas augina ir kitokių paukščių – ančių, žąsų, kalakutų. „Šiuos paukščius parduodu dar prieš Kalėdas. Jie tada labiausiai paklausūs, mat per šventes žmonės nori kitokios paukštienos“, – sakė jis.

V.Kochanauskas paaiškino, kodėl paukštininkai nelinkę prekiauti ne vištų kiaušiniais: „Antis per metus padeda iki 150 kiaušinių ir tik pavasarį bei vasarą, o višta dvigubai daugiau ir deda visus metus, todėl ir dominuoja vištų kiaušiniai. Antis ir žąsis paukštininkai paprastai užaugina švenčių stalui. Be to, šių paukščių vienas kiaušinis vertas gal 20 euro centų, o ančiukas – apie eurą. Štai ir visa aritmetika, dėl ko verčiau išperinti ir parduoti paukščiuką, o ne kiaušinį.“

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vištų ūkis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vištų ūkis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius