Ieva ūkininkauti pradėjo sulaukusi vos 20 metų. Jau septynerius metus ekologiškas daržoves auginanti mergina teigia pratęsusi šeimos tradiciją – jos tėtis buvo vienas pirmųjų ekologinių ūkių įkūrėjas šalyje. I. Stragytė džiaugiasi, kad susidoroti su ūkininkavimo iššūkiais jai padėjo ne tik šeimos palaikymas ir pagalba, bet ir Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) lėšomis įgyvendintos investicijos.
- Kaip atrodo jūsų ūkis, ką jame auginate?
- Mano ūkis – 100 procentų ekologiškas, jį sudaro 73 hektarai, iš kurių 12–15 ha plote auga daržovės. Auginame bulves, moliūgus, ropes, Briuselio, Pekino kopūstus, paprikas, lapinius kopūstus, juoduosius ridikus, morkas, špinatus, kalendras, krapus, prieskonines daržoves, morkas, burnočius.
Dėl ekologinio ūkininkavimo derlius būna maždaug perpus menkesnis. Jeigu kokių daržovių neparduodame, jas naudojame kompostui arba gyvulių pašarui.
- Kur galima įsigyti jūsų produkcijos?
- Prekiaujame ūkininkų turguose Vilniuje, Kaune. Sostinėje mano daržovių galima įsigyti Centrinėje ūkininkų prekyvietėje, Tymo turgelyje Užupyje. Šiais metais savo užaugintas daržoves ėmėme pardavinėti ir kai kuriose Ukmergės parduotuvėse.
Ropėse daug vitaminų B1, B2, C, PP, U, o pagal vitamino C kiekį ropės aplenkia net citrinas ir aplesinus.
Džiugu, kad mūsų pirkėjų ratas kasmet plečiasi, žmonės yra labai supratingi. Nors anksčiau būdavo skeptiškai atsiliepiama apie ekologiją, dabar žmonės domisi ja, ieško ekologiškų gaminių ir mus įvertina. Smagu, kad yra žmonių, kurie vertina rankų darbo produktą, ekologiško produkto maistines savybes.
Į užsienį nesižvalgau – mūsų daržovių kiekiai per menki, o į kitas šalis esame vežę tik javus. Šiuo metu siekiu įgyvendinti vieną projektą, kuris leistų daržoves pardavinėti Lietuvos prekybos tinkluose.
- Esate pasinaudojusi Europos Sąjungos parama ūkininkams. Ką įsigijote, modernizavote?
- „Jaunojo ūkininko įsikūrimo“ projekto lėšos padėjo man lengviau pradėti ūkininkauti. Tuomet pirkau techniką – daržovių sėjamąją, ravėtuvą, daržovių sodinamąją, skutiklį. Sėjamoji labai palengvino darbus – dabar hektarą galiu pasėti per pusdienį, o rankomis tą reikėtų daryti porą dienų.
Priemonė „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ man leido įsigyti automobilį, su kuriuo galiu sutaupyti daug brangaus laiko, o rudenį važiuoti į laukus ir neužklimpti. Automobiliu taip pat vežame savo produkciją į turgelius.
- Kurios iš jūsų auginamų daržovių svarbiausios, kuriomis labiausiai didžiuojatės?
- Turiu didelius plotus moliūgų, kuriose auga kelios skirtingos rūšys. Esu bendradarbiavusi su mokslininkais, turėjau bandomuosius laukus naujų moliūgų veislių.
Mūsų vartotojui yra itin neįprasti burnočiai, jiems žmonės dar turi pribręsti. Pirkėjai labai domisi ir perka Briuselio kopūstus, ropes. Nors ropes auginu daug metų, bet žmonės tik dabar juos atranda ir noriai įsigyja.
- Kuo yra naudingos ropės?
- Ropės – įdomi, labai naudinga daržovė, kuri buvo nepelnytai pamiršta. Žiemą ji gali atstoti daugelį žalių daržovių. Ropėse daug vitaminų B1, B2, C, PP, U, o pagal vitamino C kiekį ropės aplenkia net citrinas ir aplesinus. Šiose daržovėse taip pat gausu mineralinių medžiagų: fosforo, geležies, mangano, cinko, natrio, organinių rūgščių, karotinoidų, fosfatidų, antocianų, sterinų. Sakoma, kad ropės padeda apsisaugoti ir net gydo gastritą, spazminį kolitą ir kitas ligas, naikina organizme mikrobus, stiprina kaulus ir net padeda apsisaugoti nuo aterosklerozės. Ropė taip pat gali padėti apsisaugoti nuo peršalimo, padeda valyti gleives ir gydyti bronchų susirgimus.
- Kokiems patiekalams yra naudojamos ropės?
- Ropės – puikus priedas patiems įvairiausiems daržovių troškiniams, o taip pat mėsos troškiniams. Vegetariniam variantui viename puode gerai dera morkos, bulvės, porai, salierų šaknys ar stiebeliai, porai. Ropėmis galima praturtinti ir tradicinę raugintų kopūstų sriubą. Ropes galima valgyti įdarytas, iš jų gaminti saldainius (cukatas). Iš žalių ropių galima pagaminti skanias salotas: maišant kartu su morkomis, juodaisiais ridikais ar kitomis daržovėmis. Ropių salotos tinka su įvairiais pagardais.
Ropės – puikus priedas patiems įvairiausiems daržovių troškiniams, o taip pat mėsos troškiniams.
100 g ropės yra tik 28 kcal, todėl dietologai rekomenduoja šios daržovės valgyti norintiesiems atsikratyti antsvorio. Yra net ir ropių dieta, kurios laikantis mėnesį galima atsikratyti 5 kg svorio. Dieta gana paprasta: tereikia atsisakyti saldumynų ir kiekvieną valgymą pradėti nuo ropių.
Ūkininkė Ieva Stragytė pasidalino ir pora sveikuoliškų ropių patiekalų receptų, kuriuos siūlo išbandyti kiekvienam.
Ropių ir bulvių blynai
Reikės: 2 vidutinio dydžio bulvių, didelės ropės, ketvirtadalio puodelio alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos ir pipirų.
Bulves ir ropes stambiai sutarkuokite. Daržoves nusunkite ir sudėkite į dubenį. Pagardinkite druska ir pipirais. Gilioje keptuvėje pakaitinkite alyvuogių aliejų. Suformuokite iš ropių ir bulvių tešlos blynelius ir kepkite kiekvieną pusę maždaug po 10 minučių.
Įdaryta ropė
Reikės: didesnės ropės, ryžių, sviesto, morkos, kiaušinio, mėgstamų prieskonių.
Virtos ropės vidurį reikia išskobti, prikimšti virtų ryžių, maišytų su šaukšteliu sviesto, tarkuota morka, mėgstamais prieskoniais, kiaušiniu ir viršų patepus sviestu kepti orkaitėje.
Daugiau informacijos apie įsipareigojimus pagal KPP priemones galima rasti Nacionalinės mokėjimo agentūros svetainėje.
Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros!