Sportas gyvai
2023 04 29

Elnyno Molėtų rajone šeimininkas Audronis: elnias gali kainuoti ir 10 tūkst. eurų

„Dabar čia yra apie 250 elnių ir danielių“, – rodydamas aptvarus, kuriuose ganosi šie gražuoliai, šypsosi elnyno Molėtų rajone šeimininkas Audronis Glumbakas. Beveik du dešimtmečius patirties šioje veikloje turintis molėtiškis tvirtina, kad elnių auginimu užsiimantiems verslininkams dabar nėra lengva – Rytų rinkos užsidarė, į Vakarų Europą prasibrauti sunku. Tačiau augintojų Lietuvoje netrūksta, nuostabą kelia ir gyvūnų kainos.
Audronis Glumbakas
Audronis Glumbakas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Ūkis – gimtinėje

„Kada pradėjau? Pirmą leidimą gavau 2006 metais, tada viskas ir prasidėjo. Prasidėjo nuo trijų danielių, jie buvo nupirkti ir paleisti irgi Molėtų rajone, tik kitoje vietoje. Tiesiog prie sodybos užsitvėriau pusantro hektaro plotelį – miško, krūmynų, ir paleidau juos ganytis.

Prie tų trijų dar įsigijau, patelės atsivedė jauniklių. Tada pradėjo noras augti, kad gal dar kažko reikia, tai nusipirkau tauriųjų elnių, po to ir dėmėtųjų elnių keletą. Tada jau tuose aptvaruose pasidarė labai ankšta, nutariau, kad reikia juos perkelti į kitą vietą. Ten pašarinė bazė buvo prasta, krūmai, miškas, jie tuos krūmus išvalė, viską iškramtė.

Čia buvo mano gimtinė, čia buvo mūsų namai, bet prieš 1980 metus viską čia sumelioravo. Mes su su tėvais persikėlėme į Videniškius, o čia nieko nebuvo, grynos pievos“, – rodydamas aptvertus laukus sako Audronis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Audronio elnynas Molėtų rajone
Lukas Balandis / BNS nuotr./Audronio elnynas Molėtų rajone

Su Audroniu ir susitinkame Molėtų rajono Videniškių seniūnijos Liesenų kaime, kur ganosi jo elniai ir danieliai.

Kai prieš daugiau nei 15 metų mirė tėvas, mama ėmė įkalbinėti ką nors daryti su žeme, pasakoja Audronis. Esą tuomet jis ir pagalvojęs, kad galbūt galima čia perkelti elnyną: „Pasidarėme pirmus aptvarus. Į vieną pervežėme tauriuosius elnius, į kitą – danielius. Ankstesnėje vietoje (pirmasis jo elnynas buvo irgi Molėtų rajone, Čiulėnų seniūnijos Juodėnų kaimo teritorijoje – red. past.) panaikinau aptvarus ir viską perkėliau čia.

Ir prasidėjo viskas – po truputį augo ūkis, darėme vis naujus aptvarus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius