Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES parama šeimos verslui – tramplinas į tarptautinius vandenis

Kad paprasta, bet originali idėja gali būti šeimos verslo pradžia, o Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos (KPP) parama – vartais į užsienio rinkas, rodo prieš šešerius metus pradėjusios veikti UAB „Biogami“ pavyzdys. Šiandien ši įmonė žinoma kaip ekologiškų košių iš grūdų gamintoja kūdikiams ir vaikams.
Avižinė košė
Avižinė košė / „Scanpix“ nuotr.

Verslo pradžioje – rankų darbas

„Buvome pirmieji, pradėję gaminti ekologiškas košes vaikams ir kūdikiams. Verslą pradėjau kartu su šeima 2012-ais metais, paskui atsirado daugiau verslo partnerių, su kuriais puikiai sutariame ir toliau darbuojamės“, – pasakoja Š.Stumbrys.

„Reikalavimai ir standartai, kurie keliami kūdikių maistelio gamybai, tikrai aukšti“, – verslo subtilybėmis dalijasi pašnekovas ir sako nuolatos privalantis ieškoti naujų tiekėjų. „Tiriame jų tiekiamą žaliavą ir galutinį produktą įvairiose laboratorijose – ir Lietuvoje, ir užsienyje. Bendradarbiaujame su mokslininkais, universitetais ir kitomis institucijomis, kad garantuotumėme produkto saugumą“, – sako Š.Stumbrys ir pasidžiaugia, kad per aštuonerius darbo metus įmonė jau atsirinko žaliavų tiekėjus, kurie pateikia aukščiausios kokybės produktus.

Mes pasisakome už natūralumą, paprastumą.


Šiuo metu įmonėje gaminamos košės iš 12 skirtingų grūdų rūšių. Tai avižos, grikiai, kukurūzai, ryžiai, miežiai, rugiai, spelta kviečiai ir t.t. Jos negardinamos niekuo, tai paliekama tėvų fantazijai ar skoniams.
„Mes pasisakome už natūralumą, paprastumą. Tačiau, žinoma, visi pagal savo skonius ar poreikius gali košes pagardinti uogomis, pienu ar aliejumi – tuo, ką papildomai nori duoti savo vaikučiui. Mūsų darbas – pateikti saugų, kokybišką ir kuo natūralesnį produktą“, – teigia verslininkas.

ES parama – galimybės eksportuoti

Kitas UAB „Biogami“ verslo šuolis buvo 2015 metais. Įmonė jau nebespėjo visko gaminti rankomis ir būtinai reikėjo fasavimo įrangos, skirtos uždarinėti specialias aliuminio pakuotes, tinkančias fasuoti kūdikių maistą. Tačiau įsigyti labai brangų fasavimo įrenginį mažam verslui buvo neįmanoma. „Pasinaudojome KPP parama, skirta žemės ūkio produktų perdirbimui, rinkodarai arba plėtrai ir joje numatytoms investicijoms į materialųjį turtą. Nusipirkome fasavimo įrenginį, kuris dabar sėkmingai pakuoja mūsų produkciją į aliumininio folijos maišelius su apsauginėmis dujomis, skirtus kūdikiams“, – džiaugiasi Š.Stumbrys.

Juk būtent šios įrangos dėka pavyko išeiti ir į užsienio šalių rinkas. Kol kas tik pradedama eksportuoti produkciją, bet lietuvių įmonės gaminiais jau prekiaujama Lenkijoje, Anglijoje, Airijoje, Bulgarijoje, planuojamas eksportas ir į Olandiją, Ukrainą.

„Norint patekti į kai kurias rinkas kartais tenka užtrukti ir dvejus ar trejus metus. Tai labai sunkus ir ilgas kelias“, – sako pašnekovas ir džiaugiasi, kad ši pagal KPP paramą įsigyta įranga yra milžiniškas postūmis, nes galima paruošti reikiamus produkcijos kiekius.

Sunkiausia – neprarasti motyvacijos

Verslininkas pastebi, kad žmonės dažnai nori pradėti verslą, tačiau nesiryžta. Lietuva gana maža, o pasaulis didelis, rinkoje yra visko, todėl reikia išskirtinių, nišinių produktų. „Nesiūlydamas pačios aukščiausios taip pat nepajėgsi konkuruoti su niekuo. Mes tai ir darome. Einame aukščiausios kokybės ir natūralumo kryptimi“, – akcentuoja Š. Stumbrys.

Žemės ūkio ministerija primena, kad paraiškos paramai gauti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (arba) plėtrą“ priimamos iki liepos 31 dienos. Šiam paraiškų kvietimui skirta 10 mln. Eur. Bus remiama vaisių, uogų, daržovių bei grybų perdirbimas ir (arba) rinkodara, jų perdirbimo procese susidariusių atliekų perdirbimas, taip pat augalininkystės produkcijos bei mėsos perdirbimas ir rinkodara, kitos veiklos.
Paramos gali kreiptis juridiniai asmenys, bent vienerius metus užsiimantys žemės ūkio produktų perdirbimu ir (arba) rinkodara. Paramos paraiška, pateikta juridinio asmens kartu su partneriu, nepriimama.

Didžiausia paramos suma juridiniams asmenims – 400 000 Eur vienam projektui ir 3 000 000 pagal šią priemonę 2014–2020 m. laikotarpiui. Juridiniams asmenims, kurie žemės ūkio produktų perdirbimo metu pagamina galutinį produktą, nepatenkantį į Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo I priedą, tačiau skirtą maistui ir (arba) pašarams, taikomos nereikšmingos (de minimis) valstybės pagalbos reglamento nuostatos – 200 000 Eur vienam projektui ir 3 000 000 pagal šią priemonę 2014–2020 m. laikotarpiui.

Visą informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti čia: www.zum.lrv.lt ir www.ismanuskaimas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas