Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES pinigai: duoda – imk!

„Jeigu Europa duoda pinigų, ko gi jų nepaimti“, – svarsto daugelis mažųjų šalies savivaldybių, pretenduodamos dalyvauti įvairiuose ES paramos projektų konkursuose.
Įžuvinimas
Įžuvinimas / Rimanto Adomausko nuotr.

Didžius ir svarius projektus nusigriebė dideli miestai ir ekonomiškai stiprūs rajonai, svarbūs prašytojai, o kas mažiesiems liko? Gal reikia kur nors kūdroje pavalyti dumblą, bus gražiau kaimiečiui pro šalį pas karvutę į ganyklą nueiti…

Taip be didelio pasirinkimo, kad tik neprapultų europinis projektas, šaipantis visuomenei, Kupiškio valdžia valė dumblą iš ežerų. Toks projektas vyko Skapiškyje, apsiprato skapiškėnai, dar labiau apsidžiaugė, kai kasinėjant pakrantes užkliuvo buldozeris už archeologinės retenybės, įspūdingų bene 3 800 metų senumo tauro ragų. Dabar tie ragai stebina Kupiškio etnografijos muziejaus lankytojus.

Patogu, visi galai vandenyje, kas ką besugaudys, negi švariai ten viską išvalo.

Valant Kupiškyje Varležerio ežerėlį, tokių radinių nerasta. Ir pats ežeriukas gyventojų apšnerkštų garažų pašonėje, senųjų miesto kapinių kaimynystėje niekada nebuvo miestiečių pamėgta poilsio vieta, bet jeigu europiniai pinigai patys siūlosi, kaip jų atsisakysi?

O miestiečiai šias valdžios iniciatyvas savaip sarkastiškai komentavo: „Patogu, visi galai vandenyje, kas ką besugaudys, negi švariai ten viską išvalo.“

Dumblo valymo projektai abejonių kelia ne tik vietos gyventojams, aktyviems piliečiams, bet ir aplinkosaugininkams. Mat projektų darbai paprastai vykdomi tiek, kiek yra skirta pinigų, o dumblo visada yra daugiau. Taip jis ir pasilieka, plečiasi, sklinda, vėl užvaldo vandenį, taip yra Skapiškyje, nebaigtas valyti ir Varležeris Kupiškyje.

Bet Vilniuje to dumblo nematyti, ten yra žinoma, kad už europinius pinigus du ežerai Kupiškio rajone išvalyti, taigi ežerams reikia naujos gyvybės. Todėl Aplinkos ministerija Kupiškio rajone šį rudenį numatė įžuvinti du vandens telkinius – Varležerio ir Skapiškio ežerus.

UAB „Vasaknos“ specialusis transportas šią savaitę atvežė įžuvinti skirtų žuvų. Į Kupiškio miesto teritorijoje esantį Varležerio ežerą įleista 100 šiųmečių lydekaičių, dar 43 įvairiaamžiai lynai, 30 dvivasarių baltųjų amūrų.

Prie Skapiškio gyvenvietės esančiame Skapiškio ežere paleisti 35 amūrai, 56 lynai, 100 lydekų.

Pasak „Vasaknų“ bendrovės specialistų, žuvys nupirktos už lėšas, surinktas už parduotus žvejybos leidimus valstybiniuose vandens telkiniuose, pagal planus, šių žuvyčių šį rudenį bus atvežta dar kartą. Taigi žvejų išleisti pinigai vėl sugrįžta naujais žvejybos laimikiais.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros specialistas Rimantas Adomauskas „Ūkininko patarėjui“ teigė, kad per 15 pastarųjų metų tik šiemet ir pernai ministerija skyrė lėšų, numatė įžuvinti kupiškėnų vandens telkinius. Pernai buvo įžuvinti valstybiniai Indubo (Pyragių) ir Notigalės ežerai bei Lėvens upės atkarpa Lėvens kraštovaizdžio draustinio teritorijoje. Matyt, valdininkų dėmesį labiausiai vis tik patraukė dumblo išvalymas. Gal bent žvejai turės malonių pramogų, jei žuvys dumble neprapuls.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas