ES ūkininkai siekia uždrausti vadinti produktus be mėsos „mėsainiais“ ar „dešrelėmis“

Europos ūkininkai siekia prastumti draudimą vadinti bemėsius produktus „mėsainiais“ ar „dešrelėmis“, nes tokie pavadinimai esą klaidina vartotojus ir verčia manyti, kad juose yra mėsos.
Vegetariškos dešrelės
Vegetariškos dešrelės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ūkininkų reikalavimas atsispindi pirmadienį Europos Parlamentui pateiktame teisės akto pasiūlyme, dėl kurio parlamentarai turėtų balsuoti vėliau šią savaitę Briuselyje.

Toks reikalavimas pasigirdo pastaruoju metu prekyboje populiarėjant vegetariškiems „mėsainiams“, savo skoniu labai primenantiems mėsą.

Be to, vegetarizmas sulaukia vis daugiau sekėjų, nes gyvulių auginimas dažnai yra siejamas su klimato pokyčiais.

Taip pat siūloma uždrausti nepieniškus produktus vadinti „jogurtiniais“ arba „sūriniais“. Tokie pavadinimai kaip „sojos pienas“ arba „veganiškas sūris“ Europos Sąjungoje jau uždrausti.

Įstatymo projekte numatyta, kad „su „mėsa“ susiję terminai ir aprašymai turi būti vartojami tik žmogaus vartojimui tinkamoms gyvūnų dalims“.

Įstatymo projekte „kepsnys“, „dešrelė“, „eskalopas“, „mėsainis“ yra įvardijami kaip žodžių, draudžiamų vartoti vegetariškiems produktams apibūdinti, pavyzdžiai.

Europos Parlamento žemės ūkio komitetas siūlo tokią pataisą įtraukti į didelės apimties žemės ūkio įstatymą, dėl kurio bus balsuojama antradienį.

Jeanas Pierras Fleury iš ES ūkininkų asociacijos „Copa and Cogeca“ tokį netinkamą pavadinimų naudojimą pavadino „akivaizdžiu kultūrinio apiplėšimo pavyzdžiu“.

„Mes tuoj sukursime drąsų naują pasaulį, kur rinkodara yra nesusijusi su tikrąja produktų prigimtimi“, – sakė jis anksčiau šį mėnesį.

Tuo metu grupė „ProVeg International“ tvirtina, kad tiesa yra jų pusėje ir tokie terminai „suteikia svarbios informacijos apie skonį, kurio žmonės gali tikėtis iš šio produkto, ir apie jo panaudojimą“.

„Kaip mes visi žinome, kad riešutų svieste nėra sviesto, vartotojai taip pat žino, ką jie gauna pirkdami vegetariškus mėsainius ar vegetariškas dešreles“, – sakė „ProVeg International“ atstovas Alexas Grommingeris.

Prancūzijos vegetariško sviesto gamintojos „Upfield“ direktorius Herve'as Salomonas šį pasiūlymą pavadino „visiškai absurdišku“ ir pareiškė, kad jis prieštarauja ES pastangoms sumažinti gyvulių augintojų keliamą taršą.

Balsavimo rezultatai turėtų paaiškėti trečiadienį. Jeigu bus patvirtintas dabar siūlomas teisės akto projektas, vėliau jis bus derinamas su ES valstybėmis kaip ES žemės ūkio politikos reformos dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų