Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Eurokomisaras: jei situacija dėl Lietuvos nesikeis, Rusiją apskųsime PPO

Už prekybą atsakingas eurokomisaras Karelas de Guchtas penktadienį pareiškė, kad Rusijai tęsiant lietuviškų pieno produktų blokadą, Europos Sąjunga (ES) apskųs Maskvą Pasaulio prekybos organizacijai.
Už prekybą atsakingas eurokomisaras Karelas de Guchtas
Už prekybą atsakingas eurokomisaras Karelas de Guchtas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jei niekas nevyks, jei niekas nesikeis, iškelsime tai PPO, be jokios abejonės ir jokio delsimo“, – žurnalistams Briuselyje sakė K.De Guchtas po ES ministrų susitikimo.

Jo teigimu, Rusijos taikomi prekybos ribojimai yra traktuojami kaip veiksmai prieš visą ES.

Jie šias priemones taiko ne Lietuvai, taiko jas ES (...). Tai prieštarauja PPO taisyklėms, ir Rusijai metas pradėti gerbti taisykles, kurioms ji įsipareigojo. Sakė eurokomisaras.

„Jie šias priemones taiko ne Lietuvai, taiko jas ES (...). Tai prieštarauja PPO taisyklėms, ir Rusijai metas pradėti gerbti taisykles, kurioms ji įsipareigojo“, – sakė eurokomisaras.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad kiti ES ministrai išsakė paramą Lietuvai.

„Tai precedentas, todėl vieninga pozicija labai svarbi“, – bendroje spaudos konferencijoje sakė L.Linkevičius.

Kiek anksčiau penktadienį PPO Prekių prekybos tarybos susitikime Ženevoje ES pareiškė mananti, kad Rusijos taikomas lietuviškų pieno produktų importo draudimas yra „neproporcingos ir moksliškai nepagrįstos“ priemonės.

ES pareiškime pažymima, kad Rusija PPO sanitarijos ir fitosanitarijos komitetą apie importo draudimą informavo tik spalio 11 dieną, nors draudimas įvestas spalio 7 dieną.

„Tai prieštarauja Rusijos skaidrumo įsipareigojimams. Siekiame paaiškinimo iš Rusijos pareigūnų“, – teigiama pareiškime. Jo turinį BNS patvirtino Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

„Palaikome ryšius su Rusijos pareigūnais ir tikimės, kad greitai pavyks surasti sprendimą sustabdyti šią priemonę“, – nurodė ES.

Šį pareiškimą PPO parėmė ir Jungtinės Valstijos.

Lietuvos ir Europos Komisijos pareigūnai sako manantys, kad Rusija prekybos ribojimus Lietuvai įvedė dėl politinių priežasčių. Pirmininkaudama ES Tarybai Lietuva šių metų antrąjį pusmetį aktyviai remia Rytų partnerystės programą, kuria siekiama glaudesnių ES ryšių su posovietinėmis šalimis.

Rusija savo įtaką posovietinėje erdvėje siekia išplėsti stiprindama Muitų sąjungą, kuriai dabar taip pat priklauso Kazachstanas ir Baltarusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas