Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos Komisija: ES grūdų derlius šiemet – 8 proc. solidesnis

Grūdų derlius Europos Sąjungoje šiemet, nepaisant daugumą jos narių alinusios sausros, bus 8 proc. solidesnis už pernykštį – 312 mln. tonų, prognozuoja Europos Komisija.
Javų laukas Baltarusijoje
Javų laukas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jos ataskaitoje apie ES žemės ūkio rinkų būklę pažymima, jog išskirtinai sausringa ir karšta vasara didžiausios įtakos turėjo kukurūzų pasėliams – jų derlius sumažės 4 proc. iki 66,5 mln. tonų. Tuo tarpu kviečių ir miežių bus prikulta 10-12 proc. daugiau nei pernai – atitinkamai 145 mln. tonų ir 61 mln. tonų.

Manoma, kad dėl nepalankių oro sąlygų aliejinių kultūrų derlius bus kukliausias per pastaruosius septynerius metus – 29,7 mln. tonų, o vien tik rapsų derlius bus 16 proc. kuklesnis nei pernai.

Dėl cukraus kainų kritimo cukrinių runkelių pasėlių plotai šiemet sumažėjo beveik 5 proc., bet jų derlius stabilizuosis ties 119 mln. tonų, cukraus – 17,5 mln. tonų.

Pavasario šalnos Lenkijoje smarkiai sumažino obuolių derlių, todėl jų ES iš viso bus surinkta 18 proc. mažiau nei pernai.

ES pieno pramonė tikisi nedidelio augimo – pieno gamyba sieks 158 mln. tonų.

EK prognozuoja, jog jautienos gamyba šiemet sumažės beveik procentu, kiaulienos – išliks stabili, o jos eksportas dėl didelės paklausos Kinijoje ūgtels penktadaliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas