Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 06 22 /11:59

G.Surplys: Lietuva kol kas neprašys ES paramos dėl sausros

Lietuva kol kas neprašys Europos Sąjungos (ES) paramos nuo sausros nukentėjusiems šalies ūkininkams, nes tikimybė gauti lėšų labai maža, sako žemės ūkio ministras. Giedrius Surplys sako, kad Europos Komisija (EK) tikriausiai neskirtų paramos, nes ūkininkai gali apsidrausti.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su kandidatu į ŽUM ministrus Giedriu Surpliu
Giedrius Surplys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kol kas neketiname (prašyti paramos – EK). Vėlgi žiūrime, ką daro partneriai. Klausome, ką sako ūkininkai ir kol kas tokio aiškiai išreikšto prašymo iš ūkininkų pusės nebuvo. Aš labai tikiu, kad mes visi racionaliai suprantame, kadangi tai draudiminis įvykis, faktiškai šansų nėra gauti tą piniginę paramą“, – BNS sakė G.Surplys.

Anot jo, dėl to kalbėta su latviais ir estais.

„Europos Komisijos pozicija yra griežta, kad draudiminių įvykių nekompensuoja. Pasikonsultavome su latviais, estais ir kartu manome, kad nereikia kreiptis dėl pinigų“, – sakė ministras.

„Europos Komisijos pozicija yra griežta, kad draudiminių įvykių nekompensuoja. Pasikonsultavome su latviais, estais ir kartu manome, kad nereikia kreiptis dėl pinigų“, – sakė ministras.

Lietuvoje nuo 2012 metų nė vienas ūkininkas nebuvo apsidraudęs nuo stichinės sausros. Kai kurie žemdirbiai teigia, kad drausti pasėlius yra brangu, be to, dėl draudiminio įvykio nustatymo sistemos draustis neapsimoka, nes net ir nukentėjus pasėliams, išmokos jie gali negauti.

Pasak G.Surplio, pirmadienį jis EK išsiųs prašymą leisti paankstinti tiesiogines išmokas ir netaikyti sankcijų už nepasiektus produktyvumo rodiklius.

„Kad mums leistų netaikyti tam tikrų sankcijų už nepasiektus rodiklius ir kad leistų anksčiau išmokėti avansus“, – teigė G.Surplys.

Aš labai tikiu, kad mes visi racionaliai suprantame, kadangi tai draudiminis įvykis, faktiškai šansų nėra gauti tą piniginę paramą, – BNS sakė žemės ūkio ministras.

Jo žiniomis, EK sprendimą gali priimti birželio 26 dieną. To paties prašo suomiai, švedai, estai ir latviai.

Stichinė sausra yra paskelbta penkiose savivaldybėse: Šakių, Alytaus, Marijampolės, Trakų rajonų ir Kalvarijos savivaldybių teritorijose. Dar 27 savivaldybėse toliau tęsiasi sausringas laikotarpis, kaip pavojingas meteorologinis reiškinys.

Praėjusią savaitę žemės ūkio ministras G.Surplys ūkininkams priminė, kaip svarbu yra drausti pasėlius. Pasak jo, situacija nebūtų tokia prasta, jeigu ūkininkai būtų apsidraudę. Žemdirbiai jau prašo pagalbos dėl sausros, nors dar nesulaukė žadėtos paramos už praėjusių metų liūtis. Parama nuo lietaus nukentėjusiems ūkininkams juos turėtų pasiekti iki rugsėjo pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas