Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 23

Gėlininkė iš Širvintų atskleidžia pigių chrizantemų paslaptį

Prieš Vėlines – chrizantemų ir žvakių sezonas. Širvintų rajone esančiame Teresos Dindienės gėlių ūkyje likus apie mėnesiui iki lapkričio 1-osios gėlės vazonuose dar tik mėgino skleistis. Tačiau kur kas labiau tuo metu stebino jų kainos, siekusios vos po kelis eurus už nemažą vazonėlį. Paklausta, ar kainas dar kels, šeimininkė purtė galvą. Kaip sako, kol kas tam nėra poreikio, kadangi laisto ji gėles vandeniu iš greta esančio tvenkinio, o šildo malkomis iš nuosavo miško.
Teresa Dindienė
Teresa Dindienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Alionių seniūnijoje gėlių šiltnamius turinti Teresa šypsosi, kai grožimės didžiuliais chrizantemų vazonais nustatytais stalais.

Pradžia nuo našlaičių

Tačiau ruduo – tik vienas iš etapų šiuose šiltnamiuose.

„Pradeda pirmosios našlaitės žydėti, tai pirmosios gėlės. Pradedame nuo balandžio 1-osios prekybą našlaitėmis. O link Motinos dienos prasideda ir vasarinės – tiek svyrančios, surfinijos, tiek gėlių kompozicijos, pelargonijos, tiek kažkas čia ant stalų auga. Tagetės, begonijos, tai, ką bando jau pasisodinti žmonės.

Ir iš sėklų nemažai sėjame, auginame, bet nemažai gėlių ir perkame. Sėjame našlaites, begonijas, tagetes, gazanijas, petunijas, o perkame surfinijų, pelargonijų, chrizantemų, viržių daigus“, – apie metų laikų ciklus pasakoja Teresa.

Daigai į jos šiltnamius atvažiuoja dažniausiai iš Nyderlandų, Vokietijos įmonių, tačiau užauginti jie būna ten, kur šilčiau, net ir Afrikos šalyse: „Kitą kartą nežinai, kur augęs tas augalas. Yra ir Lenkijoje augintojų, bet jie irgi sako, kad pas save neaugina.

Kaip ir pas mus žiema šalta, taip ir Lenkijoje tik šiek tiek šiltesnė, bet ne tiek, kad užaugtų tie daigai. Lenkų firma, bet daigus veža iš kitur.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Širvintų rajone įsikūręs gėlių ūkis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Širvintų rajone įsikūręs gėlių ūkis

Darbų – visus metus

Gėlininkystės ūkyje pertrauka tarp darbų neilga. Kaip sako Teresa, lapkričio 1-ajai išparduoda chrizantemas, likučius tiesiog išmeta, tuomet turi bent kelių savaičių poilsį. Vis dėlto kone iš karto prasideda pasiruošimas kitam sezonui: šiltnamiuose plaunami stalai, iš rudens statomi vazonėliai su žemėmis, tuomet pavasarį susodinami daigai.

„Pavasarį darbo labai daug, o rudenį man reikia darbuotojams duoti to darbo, nes yra pora pastovių darbuotojų, atlyginimai mokami ir tuomet, kai nėra darbo. Darbuotojos dvi nuolatinės, o sezono metu dar papildomai 2–3. Šeimos nariai – turiu tris sūnus, kurie daug prisideda“, – pasakoja Teresa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas