Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gyvenimas saldėja: atšaukus kvotas, rinką gali užplūsti pigus cukrus

Spalio pirmąją nustojo galioti cukraus gamybos kvota Europos Sąjungoje. Tikėtina, kad dėl to fabrikuose bus pagaminama daugiau cukraus ir dėl to sumažės jo kaina. Cukraus fabrikas Kėdainiuose gamybą jau padidino triskart, daugiau gamins ir Marijampolės gamykla. O produktų, kurioje didelė cukraus koncentracija, gamintojai trina rankomis.
Cukrus
Cukrus / 123rf.com nuotr.

Gali kristi kainos

Cukraus pramonė kvotų, kurios galiojo beveik 6 dešimtmečius, panaikinimo laukė su nekantrumu, nors laukiama tolesnio kainų kritimo. „Bloomberg“ duomenimis, vien šiemet cukraus kaina pasaulyje sumažėjo 27 proc.

„Artėja didelis derlius“, – naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė Nyderlanduose įsikūrusio „Rabobank International“ analitikas Ruudas Schersas. Bankas prognozuoja, kad per sezoną cukraus gamyba šoktels 23 proc.

Tuo metu „Strategy Grains“ analitikai prognozuoja, kad per artimiausius ketverius metus cukraus produkcija Europos Sąjungoje išaugs beveik trečdaliu, atitinkamai kris ir jo kainos.

Beje, Lietuvoje per metus, Statistikos departamento duomenimis, baltasis cukrus vartotojams nuo metų pradžios pigo tik 2,6 proc., o per metus pabrango 4 proc.

Irma Pilipienė, asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ vadovė, 15min aiškino, kad Lietuvos rinkoje poveikis bus toks pats, kaip ir kitur Europoje. Nors cukrus ir gali pigti, pasak jos, tai nereiškia, kad paskui seks ir produktų, kuriuose yra daug cukraus, kainos.

Tų produktų, kuriuose cukraus kiekis yra labai didelis, kainodara gali būti peržiūrima.

„Tų produktų, kuriuose cukraus kiekis yra labai didelis, kainodara gali būti peržiūrima“, – sakė ji. Tokių produktų gamintojai išties džiūgauja dėl šios kvotos panaikinimo, tačiau apie kainų pokyčius bent jau kol kas kalbėti nėra linkę.

Kiti gamintojai trina rankomis

15 tūkst. Europos maisto ir gėrimų gamintojų, naudojančių cukrų, vienijanti asociacija CIUS ilgai laukė cukraus gamybos kvotų, kurias vadino rinką iškraipančiomis, atšaukimo. Asociacijos teigimu, „jos pernelyg ilgai kišo koją konkurencingumui Europos cukrų vartojantiems maisto ir gėrimų gamintojams“.

„Tai yra labai svarbus pokytis ir nauja galimybė visiems cukraus tiekimo grandinės dalyviams: ūkininkams, cukraus gamintojams ir cukraus vartotojams. Kiekvienas jos dalyvis turi prisitaikyti, tam, kad turėtų naudos iš pasikeitusių rinkos sąlygų“, – sakė asociacijos prezidentas Robertas Guichardas.

Jis taip pat mano, kad Europos cukraus gamintojai padidins cukraus gamybą. „Mes jiems linkime sėkmės“, – sakė jis.

Tiesa, asociacija pabrėžė, kad cukraus importas į Europos Sąjungą vis dar liks ribotas, o jie norėtų, kad konkurencija tarp cukranendrių ir runkelių perdirbėjų padidėtų.

Vida Press nuotr./Gaivieji gėrimai
Vida Press nuotr./Gaivieji gėrimai

„Mums reikia priėjimo prie alternatyvių produkcijos šaltinių trūkumo atveju. Dėl to mes tikimės, kad Europos Sąjunga svarstys apie bemuitį žaliavinio ir balto cukraus atsivežimą, sudarinėdama ateities prekybos sandorius“, – aiškino asociacijos vadovas.

Lietuvoje veikia tik du cukraus fabrikai – „Lietuvos cukrus“ Marijampolėje ir „Nordic Sugar“ Kėdainiuose. Pastarojo fabriko direktorius Dainius Cibulskis 15min pasakojo, kad kvotų atšaukimui jau pasiruošė.

Gamybą jau padidino triskart

D.Cibulskio teigimu, dėl pasikeitusių taisyklių Europos Sąjungoje išloš vartotojas.

„Nebelieka minimalios cukrinių runkelių kainos, kurią perdirbėjai privalėdavo mokėti augintojams. Taip pat nelieka apribojimų (kvotų), kiek cukraus gamintojas gali gaminti ir parduoti maisto reikmėms. Nebelieka ir eksporto licencijų. Tad konkurencija vyks laisvos rinkos sąlygomis, dėl kurios išloš galutinis vartotojas, o gamintojams ir augintojams reikės pasispausti, ieškoti kaštų optimizavimo būdų“, – 15min pasakojo jis.

Pasak D.Cibulskio, šiemet daugelis ES gamintojų suderėjo šiek tiek žemesnes kainas su augintojais už runkelius, kai kurios ES cukraus kompanijos didina gamybos apimtis, siekdamos pamažinti fiksuotus kaštus.

„Rinka patirs spaudimą, bet cukraus kainai taip pat didelę įtaką darys ir pasaulinė cukraus kaina, nes nelikus eksporto kvotų, esant perprodukcijai ES bus daugiau galimybių eksportuoti. Jei pasaulinė kaina bus žema, ES cukraus kainos patirs spaudimą ir smulkesni, mažiau efektyvūs ar finansiškai silpnesni gamintojai gali būti priversti stabdyti savo veiklą“, – aiškino fabriko direktorius.

Buvo padidintas fabriko našumas, tris kartus padidintos gamybos apimtys, ženkliai sumažintos energetinės sąnaudos produkcijos vienetui, daug procesų automatizuota, – pasakojo fabriko Kėdainiuose direktorius.

Kvotų panaikinimui ruošėsi ir Kėdainių cukraus gamykla. D.Cibulskio teigimu, per pastarąjį dešimtmetį įmonė dešimtis milijonų eurų investavo į efektyvumo didinimą.

„Buvo padidintas fabriko našumas, tris kartus padidintos gamybos apimtys, ženkliai sumažintos energetinės sąnaudos produkcijos vienetui, daug procesų automatizuota. Taip pat ir cukrinių runkelių augintojai gerino savo efektyvumą, kasmet prikasdami didesnius derlius iš hektaro. Tad jaučiamės gerai pasiruošę naujiems iššūkiams“, – aiškino „Nordic Sugar“ direktorius.

Europos Sąjunga yra lyderė pasaulyje pagal cukraus iš runkelių gamybą – pagamina net 50 proc. jo. Tačiau pasaulyje tik 20 proc. cukraus yra pagaminama iš runkelių, likusi dalis gaminama iš cukranendrių. Daugiausia cukriniai runkeliai auginami Šiaurės Europoje, kur tam palankiausias klimatas.

Gamins maksimaliai daug

Pasibaigusios kvotos atrišo rankas ir kitam Lietuvoje veikiančiam fabrikui Marijampolėje. „Lietuvos cukraus“ generalinis direktorius Augustas Obuchavičius 15min pasakojo, kad fabrikas perdirbs maksimalų cukrinių runkelių kiekį.

„Žvelgdami į ateitį, tikimės išplėsti gamybos pajėgumus. Įmonės strateginis tikslas – didinti gamybos apimtis, todėl panaikinus ES cukraus kvotas įmonė planuoja daryti ilgalaikes investicijas, kurios leis pagaminti dar daugiau cukraus. Tuo tikslu jau anksčiau buvo modernizuoti įrenginiai. Turime minčių ateičiai, bet dar norime palaukti ir pažiūrėti, kas vyks rinkoje pirmais metais be kvotų, kaip dirbs visos Europos fabrikai, kaip reaguos pasaulis“, – aiškino jis.

Jo manymu, kvotų panaikinimas cukraus kiekį rinkoje turėtų gerokai padidinti, o cukraus kaina rinkoje šiuo metu jau yra kritusi.

„ES cukraus kvotų panaikinimas yra tiesiog naujas iššūkis įmonės veikloje, tačiau mūsų fabrikas konkurencinei kovai yra pasirengęs, tikimės gaminti daugiau ir sėkmingai konkuruoti rinkoje“, – pridūrė fabriko direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas