Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2014 07 25 /17:55

Ignalinos rajone dėl kiaulių maro – ekstremali padėtis, prokurorai ieško diversijos pėdsakų

Danijos kapitalo „Idavang“ komplekse aptikus afrikinį kiaulių marą, Ignalinos rajone paskelbta ekstremali padėtis, pranešė vietos savivaldybė. Sprendimą priėmė penktadienį posėdžiavusi Ignalinos savivaldybės ekstremalių situacijų valdymo komisija. Tai jau septintas Lietuvos rajonas, kuriame galioja ypatinga padėtis. Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija pirmadienį turėtų spręsti, ar tokią situaciją paskelbti visoje šalyje. Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą – aiškinsis, kaip maro virusas pateko į kompleksą.
Ignalinos rajonas patyrė afrikinio kiaulių maro ataką
Ignalinos rajonas patyrė afrikinio kiaulių maro ataką

Pirmadienį šaukiamas Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Jame gali būti nuspręsta visoje Lietuvoje paskelbti ekstremalią padėtį.

Šiuo metu „Idavang“ kiaulių komplekse darbas tiesiog virte verda – žmonės dirba keliomis pamainomis, pasitelktos ir kelios papildomos įmonės. Penktadienį yra laidojama beveik 20 tūkst. kiaulių, kurias teko paskersti aptikus fermoje afrikinį kiaulių marą. Gali būti, kad kiaulių neliks ne ti fermoje, bet ir 10 kilometrų spinduliu aplink ją. Žmonės, auginantys kiaules, sulauks kompensacijų.

Prokurorai ieškos diversijos pėdsakų

Generalinė prokuratūra penktadienį pranešė, kad siekiant išsiaiškinti, kokiu būdu į didžiausios Lietuvoje kiaulių augintojos fermų kompleksą Ignalinos rajone pateko afrikinio kiaulių maro užkratas ir ar juo gyvūnai nebuvo užkrėsti tyčia, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą priimtas gavus Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo Jono Miliaus raštą dėl minėtame komplekse, kurį valdo Danijos įmonė, nustatyto afrikinio kiaulių maro protrūkio, dėl kurio bendrovė turėjo skubiai sunaikinti visas komplekse augintas kiaules. Rašte teigiama, kad VMVT neatmeta tyčinio užkrėtimo galimybės, todėl prašo atlikti minėto atvejo tyrimą, siekiant išsiaiškinti šio viruso patekimo šaltinį.

Tyrimas pradėtas pagal du LR baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl didelės vertės svetimo turto sunaikinimo tyčia (187 str. 2 d.) bei dėl žiauraus elgesio su gyvūnais (310 str.). Ikiteisminį tyrimą pavesta organizuoti Panevėžio apygardos prokuratūrai. 

Sunaikins 19 tūks. kiaulių

„Ignalinos rajone paskelbta ekstremali situacija. Visą informaciją perduosime Vidaus reikalų ministerijai ir pirmadienį spręsime, ar tokią pat situaciją paskelbti visoje valstybėje“, – portalui lrytas.lt sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Pasak jos, svarbiausia dabar – sunaikinti maro židinį „Idavang“ Danijos kapitalo kiaulių komplekse.

Jos teigimu, ministerija įsipareigojo Ignalinos rajone kiaules auginančius žmones kuo aiškiau informuoti apie tai, ko jie gali tikėtis, paskerdę kiaules.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė

„Idavang“ komplekse kiaulės jau likviduojamos. Komplekse buvo laikoma 19 tūkst. kiaulių. Banda buvo apdrausta.

„Idavang“ komplekse kiaulės jau likviduojamos. Komplekse buvo laikoma per 19 tūkst. kiaulių. Banda buvo apdrausta.

Valstybiniai veterinarijos inspektoriai nustatė užkrato zoną, iš kurios uždrausta išvežti kiaules, kiaulieną ir produktus, kurių sudėtyje yra kiaulienos. 

Gyventojų prašoma nesilankyti apribotoje vietoje. Nustatyta grėsmės zona – 3 km, apsaugos zona – 10 km, gaišenos bus laidojamos įmonės teritorijoje.

Afrikiniu kiaulių maru apkrėstoje „Idavang“ fermoje visos kiaulės turėtų būti sunaikintos iki sekmadienio vakaro, sako žemės ūkio ministrė.

„Nė vienos kiaulės turėtų nebelikti iki sekmadienio vakaro“, - BNS sakė V.Baltraitienė.

Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS sakė, jog darbas fermoje vyksta visą parą.

„Dabar man sunku pasakyti, kiek kiaulių jau yra sunaikinta, nes skaičiai keičiasi kas minutę. Darbas vyksta visą parą, vietoje nuolat dirba Maisto ir veterinarijos tarnybos žmonės, savanoriai, kariai“, - BNS sakė J.Milius.

iš 40 mėginių 36 buvo infekuoti

Komplekso darbuotojai, trečiadienio vakare pastebėję didesnį kiaulių mirtingumą ir turėdami įtarimų dėl Afrikinio kiaulių maro, nedelsiant kreipėsi į atsakingus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pareigūnus, informuodami apie galimą užkratą komplekse. Ketvirtadienio rytą gauti VMVT kraujo tyrimų rezultatai patvirtino užkrato buvimą – iš 40 mėginių 36 buvo infekuoti.

„Bendrovė bendradarbiauja su veterinarijos tarnyba bei teikia pareigūnams visą prašomą informaciją. Papildomai „Idavang” atlieka ir savarankišką vidinį tyrimą, nes vienas svarbiausių prioritetų šiuo metu – išsiaiškinti, kaip užkratas pateko į kompleksą. Tik žinodami priežastis, galėsime išvengti tokių nelaimių ateityje”, – sakė „Idavang” generalinis direktorius Saulius Leonavičius.

„Idavang” vadovo teigimu, šiuo metu pagrindinis bendrovės rūpestis, dėmesys ir mintys yra sukoncentruoti į Rupinskuose dirbančius žmones ir komplekse esančias kiaules.

Nepadėjo net ypatinga apsauga

Rupinskų kompleksas išsidėstęs tarp dviejų Afrikinio kiaulių maro ligos židinių, kurių vienas – Latvijoje, pasienyje su Lietuva, kitas – pietrytinėje šalies dalyje. Žinodama tokią komplekso padėtį, „Idavang” jame taikė aukščiausias įmanomas biosaugos priemones.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Jonas Milius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Jonas Milius

Jau šių metų pradžioje „Idavang“ ėmėsi sugriežtintų prevencinių apsaugos priemonių. Darbuotojai bei įmonės svečiai, paskutines 48 valandas lankęsi kituose kiaulių ūkiuose ar buvę šalia laukinių šernų ar kiaulių, nėra įleidžiami į įmonės kompleksus. Darbuotojai negali laikyti kiaulių namų ūkiuose.

Keista tai, kad ši ferma buvo pavyzdinė, kaip reikia laikytis biosaugos priemonių. Į čia vežėme ES ir Rusijos inspektorius, – sakė Jonas Milius.

Prieš patenkant į fermos ūkinius pastatus, būtina nusiprausti tam skirtose patalpose ir persirengti specialiais rūbais, dezinfekuoti rankas. Kad būtų išvengta sąlyčio su aplinka, iš administracinio į ūkinį pastatą galima patekti tik per specialų koridorių. Kraunant kiaules transportavimui yra naudojamos trijų dalių rampos. Tokiu atveju, nėra jokio sąlyčio tarp išorėje esančių vairuotojų ir fermos vidaus darbuotojų. Į ūkius uždrausta įsinešti bet kokį maistą. Darbuotojai maitinami bendrovės tiekiamu maistu.

Situacija stebėjosi ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas. „Keista tai, kad ši ferma buvo pavyzdinė, kaip reikia laikytis biosaugos priemonių. Į čia vežėme ES ir Rusijos inspektorius“, – sakė VMVT vadovas Jonas Milius. Tarnyba kreipėsi į prokurorus, kad šie pradėtų tyrimą, kaip afrikinio kiaulių maro virusas galėjo patekti į kompleksą.

Kitose ūkiuose AKM nenustatyta

VMVT nustatė du kontaktinius ūkius, į kuriuos liepos 10 ir 17 d. iš UAB „Idavang“ Rupinskų padalinio buvo išvežti paršeliai. Šiuose ūkiuose laikomų kiaulių mėginiai buvo ištirti, AKM nenustatytas.

VMVT nustatė du kontaktinius ūkius, į kuriuos liepos 10 ir 17 d. iš UAB „Idavang“ Rupinskų padalinio buvo išvežti paršeliai. Šiuose ūkiuose laikomų kiaulių mėginiai buvo ištirti, AKM nenustatytas.

Apie AKM protrūkį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė Lietuvos atsakingoms organizacijoms, kaimyninių šalių kompetentingoms institucijoms, Europos Komisijai ir Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veterinarijos inspektoriai nedelsiant nustatė 3 km užkrato ir 10 km stebėsenos zonas. 3 km spinduliu 19 ūkių yra laikomos 62 kiaulės, 10 km spinduliu yra 57 kiaulių laikymo vietos, kuriose auginama 150 kiaulių. Laikymo vietose atlikti patikrinimai, paimti kiaulių kraujo mėginiai serologiniams ir virusologiniams tyrimams dėl AKM.

Visos UAB „Idavang“ Rupinskų padalinyje laikomos kiaulės (19 411) naikinamos naudojant dujas ir užkasamos suderintoje vietoje komplekso teritorijoje. Pašarai ir mėšlas bus nukenksminti ir sunaikinti, laikymo vietos išvalytos ir išdezinfekuotos.

Iš užkrėstos zonos uždrausta išvežti kiaules, kiaulieną ir produktus, kurių sudėtyje yra kiaulienos.

Veterinarijos specialistai toliau vykdo epizootinį tyrimą, siekiant nustatyti užkrato patekimo kelius ir užkirsti kelią virusui plisti. Kasdien atliekami laboratoriniai tyrimai, situacija nuolat stebima.

Ši liga žmonėms nepavojinga, o Lietuvoje parduodamą kiaulieną galima vartoti.

Padarinius likviduos ir kariai

Krašto apsaugos ministerija praneša, kad, Ignalinos rajono savivaldybei paprašius kariuomenės pagalbos likviduojant ekstremalios situacijos padarinius, apie 20 Krašto apsaugos savanorių pajėgų karių nuo liepos 25 d. rajone padeda rengti kontrolės postus ir užtikrinti jų apsaugą.

Apie 20 Krašto apsaugos savanorių pajėgų karių nuo liepos 25 d. rajone padeda rengti kontrolės postus ir užtikrinti jų apsaugą.

Į pagalbą siunčiami kariai savanoriai yra priskirti budinčioms Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinėms pajėgoms.

Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinių pajėgų užduotis – reaguoti į valstybės suvereniteto pažeidimus, prireikus, sustiprinti valstybinės sienos apsaugą. Joms taip pat pavesta vykdyti svarbių valstybės objektų apsaugą, jų gynybą nuo teroro ar masinio pobūdžio smurtinių išpuolių, teikti pagalbą valstybės ir savivaldybių institucijoms ekstremalių situacijų atvejais.

Šiuo metu budėti Taikos meto užduočių operacinėse pajėgose priskirta apie 950 karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas