Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Inspektoriai per metus uždraudė 1,9 tūkst. tonų nesaugių maisto produktų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai praėjusiais metais uždraudė tiekti rinkai daugiau kaip 1 900 t produktų dėl jų neatitikimo saugos ir kokybės reikalavimams (2016 m. – 1 675 t, 2015 m. – 1 735 t). Vykdant kontrolę rinkoje, didžiausią dalį nesaugių maisto produktų sudarė žuvys, vėžiagyviai, moliuskai ir kt. vandens gyvūnai.
Kepimui paruošti upėtakiai
Žuvis / Vida Press nuotr.

Minėti produktai, VMVT teigimu, buvo užkrėsti parazitais (anisakidae lervomis – 703 t). Įvairiuose mėsos gaminiuose (48 t) buvo nustatyta patogeninių mikroorganizmų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Teko naikinti 20 t razinų

„Be šių produktų taip pat buvo nurodyta sunaikinti 20 t nesaugių razinų iš Uzbekistano dėl ochratoksino A, 15 t apelsinų iš Egipto, 13 t vynuogių iš Makedonijos, 18 t ryžių „Basmati“ iš Indijos, apie 3 tūkst. vnt. juodos arbatos dėl leistinas normas viršijusių pesticidų likučių. Daugiau kaip 1 tūkst. vnt. aviečių džemo buvo sunaikinta kilus įtarimų, kad gamybos metu į produkciją galėjo patekti stiklo šukių, o 4,5 tūkst. vnt. maisto papildų „Power tower“, importuotų iš Jungtinės Karalystės, – dėl jų sudėtyje buvusio naujo, ES nepatvirtinto maisto ingrediento (epimedium grandiflorum)“, – teigia tarnyba.

„Scanpix“ nuotr./Pistacijos
„Scanpix“ nuotr./Pistacijos

Tikrinant besiliečiančių su maistu gaminių ir medžiagų kokybę, beveik 400 vnt. metalinių košimo sietelių dėl per didelės geležies migracijos, anot VMVT, buvo sugrąžinti Čekijos tiekėjui, o apie 470 vnt. kiniškų kepimo grotelių nurodyta sunaikinti dėl neleistinos nikelio ir geležies migracijos.

Nesaugūs gaminiai keliavo iš Ukrainos

„Atliekant importo kontrolės procedūras, 2017 m. buvo sulaikyta 147 t galimai nesaugių produktų – 60 t augalinio riebalų mišinio iš Ukrainos, 22 t pistacijų iš Irano dėl aflatoksinų, 14 t granatų sulčių iš Azerbaidžiano – dėl sudėties neatitikimų (sorbo rūgštis), 6 t šaldytos žuvies (heko) filė iš Kinijos ir 6 t juodųjų sezamo sėklų iš Indijos – dėl pasibaigusių tinkamumo vartoti terminų, 0,4 t šaldytos kilkės sūrime – dėl cheminio užterštumo, 0,4 t saldainių iš Ukrainos – dėl nepaženklintų alergenų ir kt.“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kaip kasmet, VMVT tikina skyrusi didelį dėmesį nelegaliems maisto tvarkymo atvejams išaiškinti. Sustabdžius nelegalią maisto tvarkymo veiklą, į rinką nepateko beveik 60 t įvairių nesaugių ir nekokybiškų gyvūninių ir negyvūninių maisto produktų, taip pat daugiau kaip 1,7 tūkst. l alkoholinių bei per 180 l nealkoholinių gėrimų.

Dažniausiai pažeidžiami maisto saugos reikalavimai

Per praėjusius metus didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonėse uždrausta realizuoti daugiau kaip 1 100 t Europos Sąjungos ir trečiosiose šalyse pagamintų maisto produktų. Didžiausią dalį – 967 t buvo uždrausta realizuoti, nustačius įvairių maisto saugos reikalavimų neatitikimų, dar daugiau kaip 82 t – dėl kokybės, 27 t – dėl ženklinimo pažeidimų, 19 t – dėl pasibaigusių tinkamumo vartoti terminų.

Lietuvos maisto gamybos įmonėse, nustačius, kad produktų partija neatitinka saugos, kokybės ar ženklinimo reikalavimų pernai metais sulaikyta ir neleista pateikti į rinką apie 20 t gyvūninės ir negyvūninės produkcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas