Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Investicijos į modernų ūkį – investicijos į žalesnę ateitį

Dabar sunku patikėti, tačiau į Mėnulį skridusioje „Apollo“ raketoje naudoti kompiuteriai buvo milijonus kartų lėtesni už šiuolaikinį išmanųjį telefoną. Mus supančios pažangos įrodymus galima pamatyti bene visur, taip pat – ir žemės ūkyje. Modernizuotuose ūkiuose mažėja darbo rankomis, daugėja robotų ir išmaniųjų įrenginių, kurie leidžia savininkui dar efektyviau ir našiau valdyti nuosavą verslą.
Aplinkai draugiškas ūkininkavimas. Išmanios technologijos
Aplinkai draugiškas ūkininkavimas. Išmanios technologijos / Projekto partnerio nuotr.

Nauda akivaizdi – įrenginiai dirba sparčiau už žmogų, nepavargsta, nedaro klaidų. Palankias sąlygas modernizavimui sudaro ir skiriama parama: pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programą (KPP) ūkininkai gali gauti paramą inovacinėms ūkio technologijoms, skirtoms ekonominės veiklos efektyvumui gerinti.

Technologijos atveria ne tik našumo, bet ir ekologiškumo galimybes: šiuolaikiniai ūkininkai skatinami imtis aplinkai draugiško ūkininkavimo, kuris leidžia ūkininkauti efektyviau, išgauti didesnį derlių mažesniame plote ir mažinti į aplinką patenkančių teršalų kiekį. Taip ne tik sutaupomi pinigai trąšoms, bet ir tausojama mūsų visų aplinka.

Svarbu saugomose teritorijose

Ūkiai kuriami ne mieste – jie dažnai klesti vaizdingose gamtos vietose, šalia ežero, miško, upelio ar natūralios pievos. Neretai jie ribojasi ir su „Natura 2000“ teritorijomis, kuriose yra tam tikro tipo Europos Bendrijos svarbos saugotinų natūralių ir rūšių (gyvūnų ar (ir) augalų) buveinių.

Tokiose vietovėse tradicinis ūkininkavimas gali būti vykdomas, jeigu tai nedaro neigiamo poveikio buveinėms ir rūšims. Dažniausiai ūkinei veiklai Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijose yra taikomi ūkinės veiklos apribojimai, kurie skiriasi, atsižvelgiant į tai, kokiu tikslu saugoma teritorija įsteigta, kokios Europos Bendrijos svarbos buveinės ir rūšys yra randamos vietovėje.

„Natura 2000“ ir saugomose teritorijose nustatyti žemės ūkio paskirties ar miškų ūkinės veiklos apribojimai gerina retų ir nykstančių rūšių, natūralių buveinių apsaugos būklę, tačiau dažnai sumažina žemės ir miško savininkų pajamas arba didina veiklos išlaidas, todėl šie praradimai (netekimai) yra iš dalies kompensuojami, skiriant kompensacines išmokas.

Į pagalbą ateina tikslusis ūkininkavimas

Technologijomis paremtas tikslusis, dar vadinamas preciziniu arba tausojamuoju, ūkininkavimas yra vienas iš pavyzdžių, kaip išmanieji įrenginiai padeda išsaugoti švarų dirvožemį ir apsaugoti ūkio aplinką nuo pernelyg gausiai naudojamų trąšų neigiamų padarinių.

Remiantis tiksliojo ūkininkavimo metodika, ištiriamas dirvožemis ir pagal gautus rezultatus sudaromi laukų derlingumo ir tręšimo žemėlapiai. Pirmiausia su GPS įranga nustatomi laukų kontūrai ir sudaromas specialus tinklelis, parodantis, iš kurių vietų reikėtų paimti dirvožemio mėginius.

Naudojant specialią programą, kompiuteriu apskaičiuojami naudotini trąšų kiekiai ir sudėtis. Trąšų barstytuvas automatizuotai beria tiek trąšų, kiek jų reikia gausiam derliui išgauti, o ne aplinkiniams vandens telkiniams ir dirvožemiui „patręšti“.

Parama pažangiesiems

Šiuo metu ūkininkams, norintiems investuoti į modernias ir aplinkai draugiškas technologijas, pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programą (KPP) suteikiama finansinė parama. Keliomis skirtingomis programos priemonėmis suteikiama parama įgyti žinioms, atlikti įvairiai veiklai bei reikalingoms technologijoms įsigyti. Pavyzdžiui, pagal priemonę „Parama pasinaudoti konsultavimo paslaugomis“ ūkininkai gali teikti paraiškas konsultavimo paslaugoms gauti.

Pagal priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ žemės ūkio valdų valdytojai gali gauti paramą reikalingai žemės ūkio technikai ir naujai įrangai, naujiems technologiniams įrenginiams, kompiuterinei įrangai ir kompiuterinėms programoms, N, O ir SL kategorijų bazinės komplektacijos transporto priemonėms įsigyti, gamybinių statinių statybai ar kapitaliniam remontui.

Taip pat į modernumą investuojantys ūkininkai gali gauti paramą ūkio infrastruktūrai plėtoti, jei ji susijusi su žemės ūkio produktų gamyba: kelių, vietinio vandentiekio ir kanalizacijos, artezinių gręžinių, laistymo įrenginių ir biodujų jėgainių įrengimui, rekonstravimui ar kapitaliniam remontui.

KPP programoje yra ir daugiau priemonių, kurios sudaro ūkininkams palankias sąlygas investicijoms į perėjimą prie modernaus ir draugiško aplinkai ūkininkavimo.

Daugiau informacijos apie KPP priemones galima rasti Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros internetinėse svetainėse (www.zum.lrv.lt, www.nma.lt).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas