Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įrodyti ūkininkavimą iki paskutinės metų dienos

Paskutinė metų diena – gruodžio 31-oji – svarbi ūkininkams, gaunantiems paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“ ir šiemet nepateikusiems paraiškos. Iki metų pabaigos Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) jie turi pateikti savo ūkinės veiklos įrodymus.
Dokumentai
Dokumentai. Asociatyvinė nuotr. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kokių reikia dokumentų?

Šios priemonės dalyviai turi pateikti dokumentus, kurie įrodo jų ūkininkavimo faktą bei nurodyti priežastis, dėl kurių nepateikė paraiškos. Laiku nepateikus šių įrodymų, paramos gavėjams gresia sankcijos.

„Ūkininkavimo faktą įrodančiu dokumentu gali būti seniūno išduota pažyma, kurioje patvirtinama, jog ūkininkas vykdo žemės ūkio veiklą. Taip pat žemės ūkio produkcijos realizavimo bei kitokie dokumentai. Tik atskirais atvejais NMA gali priimti sprendimą administraciniu būdu patikrinti pareiškėjų ūkininkavimo faktą“, – detalizuoja NMA Strateginio valdymo departamento vyr. specialistė Sigutė Stakvilevičienė.

Kam sankcijos negresia?

NMA specialistė pabrėžia, kad ūkininkavimo fakto pagrįsti nereikia paramos gavėjams, kurie šiemet pagal minėtą priemonę pateikė paraišką pirmą kartą ir ūkininkams, kuriems pasibaigė 5 metus trunkantys priemonės įsipareigojimai, t. y. nebegalioja įsipareigojimas ūkininkauti ar užsiimti žemės ūkio veikla mažiausiai 5 metus nuo pirmos gautos išmokos pagal priemonę.

„Sankcijos už nutrauktą ūkinę veiklą taip pat nebus taikomos paramos gavėjams, kurie perdavė visą arba dalį savo valdos drauge su įsipareigojimais kitam pareiškėjui bei informavo apie tai NMA. Neigiamų pasekmių nepajus ir tie, kas nusprendė nebeūkininkauti po 3 metų dalyvavimo priemonėje, t. y. tie, kurie ūkininkavo ar užsiėmė žemės ūkio veikla ne mažiau kaip 3 metus nuo pirmos gautos išmokos pagal minėtą priemonę, ir apie šį sprendimą laiku pranešė NMA“, – komentuoja S. Stakvilevičienė.

Paramos grąžinti taip pat nereikės tiems priemonės dalyviams, kurie pranešė NMA, jog negalėjo ūkininkauti dėl nuo jų valios nepriklausančių aplinkybių.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros arba apsilankyk NMA svetainėje

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas