Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Įsigaliojo draudimas įvežti rusiškus ir baltarusiškus žemės ūkio produktus: štai ką svarbu žinoti

Nuo birželio 3 d. įsigaliojus Lietuvos Vyriausybės patvirtintam draudžiamų žemės ūkio produktų bei pašarų importo iš Rusijos ir Baltarusijos sąrašui svarbu žinoti, kad šis draudimas netaikomas tranzitu vežamoms prekėms, taip pat prekėms, kurios yra skirtos tik asmeniniam vartojimui kelionės metu, rašoma Žemės ūkio ministerijos pranešime spaudai.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / 123RF.com nuotr.

Siekiant užtikrinti, kad žmonės galėtų patogiai ir saugiai keliauti, turėdami su savimi reikalingus maisto produktus asmeniniam vartojimui, draudimas netaikomas fizinių asmenų kelionės metu būtiniems maisto produktams pradarytose pakuotėse. Išimtys taikomos mėsos ir pieno produktams, kaip nustatyta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

Draudžiamų importuoti produktų sąraše yra 24 produktų grupės: gyvi gyvūnai, mėsa ir jos produktai, žuvis ir vėžiagyviai, pienas ir jo produktai, kiaušiniai, medus, medžiai ir kiti augalai, svogūnėliai, daržovės, vaisiai ir riešutai, kava, arbata, prieskoniai, grūdai ir jų produktai, miltai, krakmolas, aliejai ir riebalai, vaškai, cukrus, kakava, nealkoholiniai ir alkoholiniai gėrimai, actas, pašarai gyvuliams, maisto pramonės likučiai, taip pat tabakas ir perdirbti jų pakaitalai.

Lietuva remia Europos Sąjungos (ES) lygmeniu priimamas importą iš Rusijos ir Baltarusijos ribojančias priemones.

Nuo liepos 1 d. kai kuriems Rusijos ir Baltarusijos žemės ūkio produktams ir pašarams bus taikomi didesni ES importo tarifai, taip bus užtikrinamas sklandus ir netrikdomas ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos veikimas. Lietuva ragina Europos Komisiją kuo greičiau pateikti pasiūlymą dėl padidintų importo muitų sąrašo išplėtimo ir kitiems žemės ūkio produktams.

  • Kovo mėnesį Europos Komisija pasiūlė padidinti tarifus Rusijos ir Baltarusijos grūdų importui į ES. Sprendimas priimtas gegužę. Proceso metu Lietuva taip pat siūlė didinti tarifus daržovėms ir žuvies produktams.

Įstatymą, draudžiantį Rusijos ir Baltarusijos žemės ūkio produktų ir pašarų importą, balandžio 25 d. priėmė Seimas. Šia priemone siekiama riboti šių valstybių galimybes užsidirbti iš žemės ūkio produktų ir pašarų eksporto, mažinti galimas jų pajamas ir ekonomines galimybes finansuoti Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius