Išmanesnis purškimas – didesnis derlius: kaip dirbtinis intelektas keičia žemės ūkį

Žemės ūkis modernėja akyse. Ūkininkams vis dažniau pasiūlomi inovatyvūs sprendimai, iš esmės palengvinantys sudėtingus procesus siekiant didesnio derliaus ir efektyvumo. Vienas tokių – dirbtinis intelektas (DI), kuris į žymiai aukštesnį lygmenį pakelia purškimo technologijas ir padeda tiksliau naudoti herbicidus, sumažinti jų sunaudojimą.
„Dotnuva Baltic“ yra viena iš lyderių, prisidedančių prie DI sprendimų diegimo žemės ūkyje.
„Dotnuva Baltic“ yra viena iš lyderių, prisidedančių prie DI sprendimų diegimo žemės ūkyje. / Atstovų nuotr.

O tai reiškia ir mažesnes išlaidas, ir mažesnę taršą. Šios išmaniosios sistemos ne tik atlieka savo tiesioginę funkciją – padeda naikinti piktžoles, bet ir renka bei analizuoja duomenis, kurie vėliau gali būti panaudoti sprendimų priėmimui ir ūkio valdymo praktikai gerinti.

DI purškia tik ten, kur reikia

Lietuvos bendrovė „Dotnuva Baltic“ yra viena iš lyderių, prisidedančių prie DI sprendimų diegimo žemės ūkyje. Jų atstovaujami „Agrifac“ purkštuvai, aprūpinti „AiCPlus“ sistema, geba atpažinti piktžoles ir purkšti tik jas.

„Ši sistema, pasitelkdama DI ir kameras, realiu laiku analizuoja lauko vaizdus ir atskiria pasėlius nuo piktžolių“, – aiškina „Dotnuva Baltic“ produktų vadybininkas Algimantas Gyvis – Tai leidžia tiksliai nustatyti, kur ir kiek herbicido naudoti, ir taip sumažinti jo sunaudojimą net iki 70 proc.“

„AiCPlus“ sistema veikia dviem režimais: „Žalia ant rudos“ ir „Žalia ant žalios“. Pirmasis režimas skirtas purškimui prieš sodinimą arba po derliaus nuėmimo, o antrasis – piktžolių naikinimui jau sudygusiame pasėlyje. Šiuo metu „Žalia ant žalios“ režimas pritaikytas tokiems augalams kaip kukurūzai, cukriniai runkeliai, saulėgrąžos ir sojos pupelės, tačiau ateityje planuojama jį išplėsti ir kitiems augalams.

Dirbtinis intelektas ne tik padeda sumažinti herbicidų naudojimą, bet ir renka duomenis apie piktžolių buvimo vietas, panaudotų cheminių medžiagų kiekį ir lauko sąlygas.

Šie duomenys vėliau gali būti panaudoti purškimo procesui tobulinti ir ūkio valdymo praktikai gerinti. Pavyzdžiui, ūkininkas gali gauti tikslią informaciją apie piktžolėtumo lygį skirtinguose lauko taškuose ir pritaikyti savo strategiją kitam sezonui.

Atstovų nuotr./„Dotnuva Baltic“ yra viena iš lyderių, prisidedančių prie DI sprendimų diegimo žemės ūkyje.
Atstovų nuotr./„Dotnuva Baltic“ yra viena iš lyderių, prisidedančių prie DI sprendimų diegimo žemės ūkyje.

Adjuvantai – dar geresniam rezultatui

Siekiant dar labiau padidinti purškimo efektyvumą ir sumažinti herbicidų normas, patariama naudoti specialius priedus – adjuvantus. Jie pagerina herbicidų veikimą ir padeda jiems geriau prasiskverbti į augalus ir dirvožemį.

Pavyzdžiui, biotechnologijų įmonė „Nando“ siūlo dvejų rūšių adjuvantus: „Periterra“, skirtą naudoti su dirviniais herbicidais, ir „Periplus Leaf“, skirtą naudoti purškiant augalų lapus. „Periterra“ didina herbicidų efektyvumą ir skvarbumą, o „Periplus Leaf“ pagreitina veikliųjų medžiagų įsisavinimą per lapus.

Adjuvantai ne tik sustiprina herbicidų poveikį, bet ir leidžia sumažinti jų naudojimą. Tai reiškia, kad ūkininkai gali pasiekti geresnių rezultatų naudodami mažiau cheminių medžiagų, o tai naudinga ir jų piniginėms, ir aplinkai.

Atstovų nuotr./„Dotnuva Baltic“ yra viena iš lyderių, prisidedančių prie DI sprendimų diegimo žemės ūkyje.
Atstovų nuotr./„Dotnuva Baltic“ yra viena iš lyderių, prisidedančių prie DI sprendimų diegimo žemės ūkyje.

DI ir biotechnologijos – tvaraus ir našaus žemės ūkio sinergija

Dirbtinio intelekto naudojimas purškimo technologijose yra tik vienas iš pavyzdžių, kaip inovacijos keičia žemės ūkį. DI suteikia galimybę ūkininkams tiksliau naudoti herbicidus, optimizuoti jų sunaudojimą ir mažinti neigiamą poveikį aplinkai. Tačiau šiuolaikinės technologijos siūlo ir daugiau galimybių didinti derlių ir užtikrinti tvarų žemės ūkį.

Vis svarbesnį vaidmenį atlieka biotechnologiniai produktai, tokie kaip minėti adjuvantai, kurie gerina herbicidų efektyvumą ir leidžia sumažinti jų normas. Jau dabar neabejojama, kad ateityje vis plačiau bus taikomi mikrobiologiniai preparatai, stimuliuojantys augalų augimą ir apsaugantys juos nuo ligų.

Biotechnologijos ir DI papildo vienas kitą, kurdami sinergiją, leidžiančią pasiekti aukštesnį žemės ūkio našumą, kartu mažinant cheminių medžiagų naudojimą ir tausojant aplinką, sprendžiant kitus šiuolaikinius iššūkius bei užtikrinant maisto saugą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis