Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iššūkiai rapsų laukuose: kaip išsaugoti derlių be chemijos

Rapsų auginimas yra neatsiejama Lietuvos žemės ūkio dalis, tačiau derliaus nuėmimo procesas neretai tampa tikru iššūkiu. Vienas svarbiausių aspektų – tinkamas rapsų džiovinimas. Tai lemia ne tik derliaus kiekį, bet ir jo kokybę, aliejaus išeigą bei galutinę produkto vertę. Per didelis drėgnumas sukelia puvimą, pelėsio atsiradimą ir kitas problemas, kurios gali sugadinti visą derlių.
Rapsai
Rapsai / Shutterstock nuotr.

Gausus ir kokybiškas rapsų derlius be kenksmingų cheminių medžiagų – ar įmanoma?

Europos Sąjungai uždraudus žemės ūkyje naudoti įvairias kenksmingas chemines medžiagas, tokias kaip defoliantai, ir smarkiai apribojus desikantų naudojimą, o glifosatui paskelbus pereinamąjį laikotarpį, Lietuvos ūkininkai susiduria su naujais iššūkiais ruošdami rapsų derlių.

Nors pereinamuoju laikotarpiu glifosatas vis dar gali būti naudojamas piktžolėms naikinti, jo taikymas rapsams prieš derliaus nuėmimą, nesant piktžolių, net ir dabar gali užtraukti baudas.

„Džiovinimas reikalingas tam, kad visi rapsai pasiektų brandos lygį tuo pačiu metu. Ir nebūtų dalies žalių, o dalies jau peraugusių. Todėl yra labai svarbu, kad sulygintų visi derliaus kokybės parametrai. Kai kurie ūkininkai svarsto nenaudoti jokių preparatų prieš derliaus nuėmimą, tačiau tai gali lemti didelius nuostolius. Rapsų pasėliuose sunku užtikrinti tolygų augalų brendimą esant nepalankioms oro sąlygoms, todėl savaiminis ankštarų prasivėrimas gali lemti nemenką derliaus praradimą“, – teigė biotechnologijų įmonės „Nando“ inovacijų vadovas Jonas Ignatavičius.

Shutterstock nuotr./Rapsai
Shutterstock nuotr./Rapsai

Užtikrinti visų lauke esančių rapsų tolygų subrendimą bei idealias meteorologines sąlygas lemiamomis savaitėmis yra neįmanoma, o ką jau kalbėti apie morfologinių, anatominių ir biocheminių veiksnių likvidavimą.

Moksliniai tyrimai patvirtina bioproduktų efektyvumą

Nors, pasak J. Ignatavičiaus, daugelis ūkininkų vis dar naudoja glifosatą, „Nando“ siūlo alternatyvius sprendimus. Bioprodukto „Smart Contact“ technologija užtikrina rapsų ankštarų užklijavimą, sumažina drėgmės lygį sėklose ir apsaugo nuo savaiminių pabirų. Tai ypač svarbu vėluojant derliaus nuėmimui ar esant lietingiems orams.

VDU Žemės ūkio akademijoje vykdytas rapsų ankštarų sandariklių tyrimas patvirtino ir moksliškai įrodė, kad tokie sandarikliai mažina rapsų derliaus nuostolį, ypač kai derlius yra nuimamas ne optimaliu metu. Mokslinis tyrimas buvo atliekamas su keliais skirtingai sandarikliais trejus metus.

Rezultatai parodė, jog net ir skirtingais metais ir vyraujant skirtingoms meteorologinėms sąlygoms, šie preparatai padeda išsaugoti nemažą dalį derliaus – jo nuostoliai vidutiniškai sumažinami 35 proc. Net ir įvertinus preparatų įsigijimo kainą, gaunama nauda iš derliaus visiškai atperka investicijas (efektyviausio preparato – „Smart Contact“ – atveju investicijų grąža siekia 3,5 karto).

Laikinos alternatyvos ir tvari ateitis

Tiems, kurie pereinamuoju laikotarpiu vis dar naudoja glifosatą, „Nando“ siūlo „pH Water Power“ produktą, kuris stabilizuoja glifosatą ir padidina jo efektyvumą.

Nors kai kurių cheminių produktų atsisakymas ūkininkams kelia tam tikrų sunkumų, ilgainiui tai prisidės prie tvarios žemdirbystės ir aplinkos apsaugos. Biotechnologinės inovacijos padės ūkininkams prisitaikyti prie naujų reikalavimų ir išsaugoti derlių, kartu mažinant neigiamą poveikį aplinkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus