Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italijos ūkininkus kausto baimė dėl alyvmedžių giraites naikinančios bakterijos

Akmenuotame Apeninų pusiasalyje, iš abiejų pusių skalaujamame Viduržemio jūros, alyvmedžių giraitės augo tūkstančius metų. Jos ne tik tapo neatskiriama Italijos kraštovaizdžio dalimi, bet ir padėjo išvystyti aukštos kokybės alyvuogių aliejaus gamybos pramonę. Tačiau dabar dauguma alyvmedžių pradėjo mirti, o tai kelia milžinišką grėsmę svarbiam Europos žemės ūkiui sektoriui, rašo naujienų svetainė cnbc.com.
Alyvmedis
Alyvmedis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Italijos alyvmedžių giraitėse tarp sveikų medžių vis dažniau pastebimi sergančiųjų augalų telkiniai. Sergantys alyvmedžiai netenka lapų ir lieka tik jų išsausėjęs kamienas. 

Šios nelaimės priežastis – bakterinės kilmės epidemija, kuri siaučia viename iš žymiausių Italijos alyvmedžių regionų, kuriame šeimos spaudė alyvuogių aliejų iš kartos į kartą, o dabar baiminasi liūdnos šio verslo pabaigos. Tačiau alyvmedžius šienaujančios epidemijos baiminamasi ne tik Italijoje, bet ir kitose Europos šalyse.

Tačiau alyvmedžius šienaujančios epidemijos baiminamasi ne tik Italijoje, bet ir kitose Europos šalyse.

„Ji viską niokojanti ir apokaliptinė. Lyginu ją su žemės drebėjimu“, – epidemijos mastą komentavo vieno iš alyvmedžius auginančio kooperatyvo „ACLI – Racale“ direktorius Enzo Mannis.

Šiandien mokslininkai yra apskaičiavę, kad net vienas milijonas alyvmedžių garsiame šių medžių auginimo regione, Salento pusiasalyje, yra apkrėsti bakterija Xylella fastidiosa.

Fotolia nuotr./Alyvuogių aliejus
Fotolia nuotr./Alyvuogių aliejus

Italiją, kurią alyvuogių aliejaus gamyboje lenkia tik Ispanija, epidemija privertė griebtis griežtų priemonių. Norėdami užkirsti kelią bakterijos plitimui į šalies šiaurę, Italijos pareigūnai nori paskelbti karantiną vienoje iš Salento pusiasalio dalių, kurioje yra daugiausiai bakterijos pažeistų alyvmedžių.

Italijos alyvmedžių pramonė jau 2014 m. smarkiai nukentėjo nuo itin blogų orų ir alyvmedžius užplūdusių vaisinių muselių.

Italijos alyvmedžių pramonė jau 2014 m. smarkiai nukentėjo nuo itin blogų orų ir alyvmedžius užplūdusių vaisinių muselių.

Manoma, kad alyvmedžių giraites šluojančios epidemijos priežastis – su iš Kosta Rikos importuotais augalais atkeliavusi bakterija, kuri jau nuniokojo citrusinius medžius Brazilijoje ir Kalifornijos vynuogynus. Ši bakterija kelia naują grėsmę visos Europos žemės ūkiui.

Briuselyje įsikūrusi Europos Komisija (EK) atsiėmė anksčiau pateiktus pasiūlymus išrauti milijonus medžių Salento pusiasalyje ir dabar teikia pirmenybę Italijos valdžios sprendimui dėl buferinės zonos sukūrimo.

Prancūzija, siekdama apsaugoti savo vynuogynus, jau uždraudė kai kurių augalų rūšių įvežimą iš Apulijos regiono, kuriame įsikūręs ir Salento pusiasalis.

Prancūzija, siekdama apsaugoti savo vynuogynus, jau uždraudė kai kurių augalų rūšių įvežimą iš Apulijos regiono, kuriame įsikūręs ir Salento pusiasalis.

„Svarbiausia, kad liga neplistų į šiaurę. Kai kurie medžiai ten augo tūkstančius metų ir jie yra lyg paminklai“, – teigė EK atstovas Enrico Brivio.

Į alyvmedį patekusi ligą sukelianti bakterija pradeda riboti vandens patekimą iš augalo šaknų į šakas ir lapus. Pačios alyvuogės nėra pažeidžiamos, bet po truputį derlius mažėja, kol galiausiai medis miršta.

„Tai lyg lėtas insultas. Tarsi kraujas daugiau netekėtų – šakos išdžiūva ir medis nustoja nokinti alyvuoges“, – pasakojo vienas iš Salento pusiasalio alyvmedžių augintojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas