Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 10 28 /14:38

Jonas Milius: Rusija savo sienas lietuviškiems pieno produktams gali atverti po kelių dienų

Lietuvoje apsilankę „Rospotrebnadzor“ atstovai liko patenkinti Lietuvos pieno produktų kokybės sistema, o tai leidžia tikėtis, kad jau po kelių dienų lietuviškų pieno produktų eksporto ribojimas į Rusiją bus baigtas, pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.
Jonas Milius
Jonas Milius / BFL/Andriaus Ufarto nuotr.

„Specialistai buvo geranoriški, profesionalūs, jie išsamiai susipažino su visa maisto kokybės sistema nuo lauko iki stalo Lietuvoje ir susidarė gerą įspūdį apie mūsų maisto kontrolės sistemą (…) Jie pamatė, kiek maisto produktas praeina etapų, kol patenka ant stalo, įsitikino, kokie mūsų tyrimai, kai kurie atliekami molekuliniame lygyje..“, – kalbėjo J.Milius.

„Įrodėme, kad mūsų maisto medžiagos, kurios liečiasi su maistu, ftalatų neturi“, – sakė J.Milius.

Pasak jo, „Rospotrebnadzor“ atstovai lietuviams pateikė ir naudingų patarimų – pasiūlė ateityje dėl atsakomybės už per sieną pervežtus pieno produktus tartis su Rusijoje pieno produktus platinančiomis bendrovėmis.

„Piene išauginsime viską, ką tik norėsim, jei nebus gerų sąlygų... – kalbėjo J.Milius. – Reikia, kad pieno produktų gamintojai sudarytų sutartis su platintojais, kad būtų pilna atsakomybė už tai, kas nutinka Rusijoje.“

„Rospotrebnadzor“ atstovai lankėsi ir trijose Lietuvos pieno gamintojų įmonėse, tačiau J.Milius įmonių neįvardijo.

Atstovams iš Rusijos buvo įrodyta, kad pieno gaminiai Lietuvoje yra be ftalatų: „Ftalatų nerasta. Plastikas išskiria ftalatus, kiekvienoje patalpoje, kur yra plastiko, galime rasti ftalatų. Tačiau įrodėme, kad mūsų maisto medžiagos, kurios liečiasi su maistu, ftalatų neturi. Mūsų pieno gamintojų plastikas sertifikuotas, toks pats naudojamas Vokietijoje ir Prancūzijoje.“

Pasiūlė panaikinti ftalatus

Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba „Rospotrebnadzor“ Lietuvai pasiūlė sąlygas, kurias įgyvendinus jos pieno produkcija galėtų grįžti į Rusijos rinką.

„Rospotrebnadzor“ pasiūlė Lietuvai rasti ir panaikinti ftalatų atsiradimo pieno produktuose priežastis bei užtikrinti, kad faktinė pieno produktų sudėtis atitiktų etiketėse nurodytą sudėtį“, – teigiama Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos pranešime.

Tarnyba taip pat rekomendavo Lietuvai atkreipti dėmesį į pieno gaminių ženklinimą, kuris atitiktų Rusijos keliamus reikalavimus, pateikti Rusijos rinkai skirtos produkcijos techninę dokumentaciją rusų kalba.

Į Kaune įsikūrusią valstybinę įmonę „Pieno tyrimai“ praėjusį trečiadienį buvo atvykę Rusijos vartotojų teisių gynimo tarnybos „Rospotrebnadzor“ specialistai. Šios tarnybos nurodymu, prieš dvi savaites buvo sustabdytas kai kurių lietuviškų pieno produktų įvežimas į Rusiją. 

Kaune veikianti pieno tyrimų laboratorija yra pagrindinė šalies įstaiga, kurioje tiriama neapdoroto pieno sudėtis ir kokybė.

15min.lt primena, kad, motyvuodama susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra Lietuvoje, Rusija spalio 7 d. sustabdė lietuviškų produktų įvežimą. Oficialiai buvo įvardyti trys Lietuvos pieno perdirbėjai – „Pieno žvaigždės“, „Rokiškio sūris“ ir „Žemaitijos pienas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas