Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką turėtumėte žinoti apie maro paveiktą kiaulieną?

Pasklidus žiniai apie afrikinį kiaulių marą (AKM) ir prasidėjus kovai su juo, tai turėjo liūdnų padarinių ne tik kiaulių populiacijai Lietuvoje, tačiau ir kiaulienos pirkėjų įpročiams, kurie jaučiasi iki dabar.
Kiauliena
Kiauliena / Fotolia nuotr.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, gruodžio pradžioje įmonės už kiaulienos skerdienos kilogramą vidutiniškai mokėjo beveik 8 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Panaši ir kitų valstybių patirtis. Pavyzdžiui, AKM pasireiškus Madagaskare buvo prarasta iki 50 proc. kiaulių, 1980 m. Kuboje AKM atnešė 10 mln. JAV dolerių dydžio nuostolių, įskaitant likvidavimo programos išlaidas. Kai kuriose šalyse pagal galimą AKM paplitimo scenarijų atlikti ekonominiai skaičiavimai rodo, kad paplitus AKM kiaulienos eksporto apimtis sumažėtų iki 50 proc.

Pirkėjai renkasi kitą mėsą vadovaudamiesi ir nuogirdomis bei mitais, taip bausdami ne tik augintojus ir perdirbėjus, bet ir save. Pabandykime nusakyti, kokius padarinius žmonėms turi kiaulių virusas.

Pagrindinė nuostata, kad kiauliena ir jos produktai turi būti gauti iš sveikų kiaulių, paskerstų vykdant veterinarinę priežiūrą. Jei tyrimai ligos neparodo, mėsą ūkininkai gali suvartoti savo reikmėms.

Jei netyčia teko pavartoti užkrėstą mėsą, tai neišsigąskite. AKM žmonių sveikatai ir gyvybei grėsmės nekelia, šia liga serga kiaulės, šernai ir laukinės kiaulės, pabrėžia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Jei kiauliena virtumėme aukštesnėje nei +70 °C temperatūroje bent trisdešimt minučių, virusas žūtų. Jam mirtini yra ir riebalų tirpikliai bei daugelis biocidinių medžiagų, kurių galima įsigyti veterinarijos vaistinėse.

Virusas gan atsparus šalčiui – jis išlieka stabilus +4 °C ir žemesnėje, net minusinėje temperatūroje keletą mėnesių, todėl mėsoje jis gali pratūnoti gan ilgai - šaltai rūkytoje mėsoje virusas gali išsilaikyti iki 300 dienų, o šerno gaišenoje nuo 2 iki 6 mėnesių.

Per 2013 m. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištirta 10 430 kraujo ir organų mėginių (2 749 šernų ir 7 681 kiaulių). 2014 m. ištirta 13,7 tūkst. šernų ir 10,1 tūkst. kiaulių. 2015 m. ištirta virš 24 tūkst. kiaulių ir virš 11 tūkst. šernų mėginių.

Vairuotojai – rizikos zonoje

Priemonių imamasi ir kontroliuojant kiaulienos importą - kiauliena ir jos produktai gali būti įvežami tik iš tų trečiųjų šalių, kurios yra įtrauktos į šalių, patvirtintų kiaulienos ir jos produktų importui, sąrašą.

Didelę riziką gali kelti transporto priemonės, kurios veža gyvūnus, gyvūninius produktus, pašarus ar kitas siuntas ir kurios turėjo ar galėjo turėti kontaktą su užkrėstais gyvūnais bei gyvūniniais produktais.

Transporto priemonės, kuriomis vežami gyvūnai, gyvūniniai produktai, pašarai ir kitos siuntos, į paskirties vietą turėtų vykti tik magistraliniais keliais, o paskirties vietoje iškrovus krovinį turėtų būti valomos ir dezinfekuojamos.

Pervežti ir parduoti galima tik gyvas kiaules, kilusias iš sveikų kiaulių bandų. Gyvūnai turi būti apžiūrimi likus 24 valandoms iki gyvų kiaulių pakrovimo į transporto priemonę.

AKM židinio apsaugos ir priežiūros zonose naudojamos transporto priemonės jokiu būdu neturėtų būti išleidžiamos iš tų zonų, kol nebus panaikinti apribojimai dėl AKM.

Primename, kad nuo metų pradžios iki dabar Lietuvos laukinėje gamtoje buvo aptikta 130 šernų, kuriems nustatytas AKM. 59 šernai buvo rasti nugaišę, dar 71 buvo sumedžiotas. Paskutiniai atvejai nustatyti Kauno, Varėnos ir Rokiškio rajonuose. Apkrėsti gyvūnai aptikti 19-oje šalies savivaldybių.

Pirmasis viruso atvejis kiaulėms nustatytas praėjusių metų liepos mėnesį Ignalinos rajone. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas