Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaimo reikalų komitetas po išvažiuojamojo posėdžio siūlo skatinti gyvulininkystės plėtrą

Seimo Kaimo reikalų komitetas, išvažiuojamajame posėdyje apsvarstęs padėtį gyvulininkystėje ir išklausęs gyvulių laikytojų pastabas bei pasiūlymus 2013 m. spalio 16 d. posėdyje priėmė sprendimą dėl gyvulininkystės plėtros.
Kiaulės
Kiaulės / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Vyriausybei pasiūlyta pateikti išvadą dėl galimo lengvatinio pridėtinės vertės mokesčio tarifo taikymo šviežiai atšaldytai mėsai ir kitiems maisto produktams, nurodant galimo lengvatinio tarifo įsigaliojimo metus, skirti daugiau lėšų melioracijos finansavimui bei prevencinėms veterinarinėms priemonėms dėl afrikinio kiaulių maro patekimo į šalį, mažinti mokesčių naštą smulkiesiems ūkininkams.

Atkreiptas Žemės ūkio ministerijos dėmesys, kad sudarant Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programą reikia labiau remti šeimos (smulkiuosius ūkius), teikti jiems paramą gyvulininkystės pastatų statybai, įrangos įsigijimui, mėšlidžių įsirengimui, kartu derinant paramą tarp pieno gamybos ir mėsinių galvijų auginimo sričių.
Komiteto nuomone, tikslinga būtų išnagrinėti galimybes mokėti ūkininkams išmokas už išaugintą ir realizuotą mėsą (įskaitant kiaulieną ir paukštieną) bei parduotą pieną.

Taip pat Žemės ūkio ministerijai pasiūlyta atsižvelgti į žemės ūkio produkciją gaminančių kiaulių ir paukščių augintojų poreikius dėl dyzelinio kuro naudojimo ir numatyti galimybes suteikti jiems dyzelinių degalų akcizo kompensavimo lengvatas.

Komiteto posėdyje nagrinėtos ir aplinkosauginės problemos, ypač atkreiptas dėmesys į gyventojų skundus dėl stambių kiaulininkystės fermų ir kompleksų skleidžiamų nemalonių kvapų. Pasiūlyta Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijoms imtis papildomų priemonių mėšlidėms ir srutų kauptuvams (lagūnoms) uždengti ar rekonstruoti, panaudojant tam atitinkamus žemės ūkio ir aplinkosaugos struktūrinius fondus, o Energetikos ministerijai pasiūlyta ir naujajame 2014–2020 m. finansavimo programos laikotarpyje remti biodujų jėgainių statybą.

Komitetas, vykdydamas parlamentinę kontrolę, apvarstė privačios nuosavybės teise priklausančios žemės ūkio paskirties žemės maksimalaus ploto klausimą.

Įvertinus Žemės ūkio ministerijos ir žemdirbių organizacijų atstovų nuomones, nuspręsta kreiptis į Seimo valdybą prašant sudaryti darbo grupę, kuri pasiūlytų galimus sprendimo būdus dėl tolesnio žemės ūkio paskirties žemės naudojimo užtikrinimo žemės ūkio subjektams, jau viršijantiems leistiną 500 ha ploto ribą ar norintiems jos įsigyti papildomai, užtikrinant savo veiklos tęstinumą, rašoma Kaimo reikalų komiteto biuro patarėjo Leonardo Michelberto trečiadienį išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas