Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip iš miško „neparnešti“ afrikinio kiaulių maro?

Afrikinio kiaulių maro (AKM) prevencijai ypatingai svarbus visų žmonių sąmoningumas. Leidžiantys laisvalaikį miškuose ar juose dirbantys žmonės privalo laikytis bendrų saugumo taisyklių, siekiant išvengti šio viruso plėtros.
Miškas
Miškas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 3 Maras Kiaulė Šernas

AKM virusas labai ilgai išlieka užsikrėtusių kiaulių ar šernų kraujyje, audiniuose, išskyrose, išmatose, skerdenose, šviežioje kiaulienoje ar šernienoje ir kiaulienos ar šernienos produktuose.

Šis virusas taip pat yra atsparus aplinkos veiksniams, karščiui ir šalčiui. Natūraliai rūkytoje mėsoje virusas gali išsilaikyti iki 300 dienų, šerno gaišenoje nuo 2 iki 6 mėnesių.

Maisto atliekas draudžiama palikti automobilių ar turistinėse poilsio aikštelėse

Dėl šios priežasties kiekvienas žmogus, einantis į mišką ar poilsiaujantis gamtoje, turi tvarkingai elgtis su maisto atliekomis, nepalikti miške maisto likučių.

Maisto atliekas draudžiama palikti automobilių ar turistinėse poilsio aikštelėse, jas privalu išmesti į uždaromus (nuo laukinių gyvūnų apsaugotus) konteinerius.

Svarbu laikantiems kiaules

Einantiems į mišką verta prisiminti, kad AKM virusas perduodamas ne tik tiesioginio kontakto būdu tarp šernų ir kiaulių, bet ir pernešant jį mechaniškai per apkrėstą inventorių, drabužius, transportą, avalynę, todėl grįžus iš miško pirmiausia reikėtų persirengti ir tik po to eiti į tvartą.

Nors vaikščioti po užkrėstus miškus nedraudžiama, bet jei jau apsilankėte, rekomenduojama bent 48-ias valandas neiti į kiaulių laikymo vietą.

Nors vaikščioti po užkrėstus miškus nedraudžiama, bet jei jau apsilankėte, rekomenduojama bent 48-ias valandas neiti į kiaulių laikymo vietą

Vykstant grybauti ar uogauti į šias zonas patartina turėti pakaitinius viršutinius drabužius ir atskirus batus, kuriais būtų galima persirengti ir persiauti įeinant į mišką.

Išėjus reikėtų juos nusirengti ir sudėti į atskirą maišelį, o sugrįžus namo – nedelsiant išskalbti kuo aukštesnėje temperatūroje.

AKM virusas žūsta 70 °C temperatūroje. Apavą reikėtų dezinfekuoti ir švariai nuplauti. Patartina laikytis asmens higienos – grįžus nusiprausti po dušu. Ypač tai aktualu laikantiems kiaulių ar dirbantiems kiaulių ūkyje.

Apie tai, kad miškas užkrėstas, skelbia prie jo esanti informacija. Surinktus grybus patariama nuvalyti vietoje, o jeigu jau parsivežėte namo, atliekų bet kur neišmeskite, bet surinkę jas užkaskite.

Transporto priemonėmis į užkrėstos zonos miškus patartina nevažiuoti, geriau palikti jas tam skirtose pakelės aikštelėse.

Per 2015m. AKM virusas užregistruotos 96-iose vietose ir nustatytas 115-ai šernų; židinių, nustatytų naminių kiaulių laikymo vietose – 13. Pabaltijo regione, kur užfiksuoti AKM protrūkiai, numatyta sumažinti šernų populiaciją iki 0,5 šerno 1 km2 medžioklės plote.

Pagal dabartinius rodiklius, iki 2017 m. Lietuvoje turėtų likti apie trečdalis šiuo metu gyvuojančios šernų populiacijos.

Miške pastebėjus gyvūno gaišeną, jokiu būdu jos nelieskite ir prie jos nesiartinkite, o nedelsiant praneškite VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403, kreipkitės į VMVT teritorinį padalinį, esantį kiekviename rajone, arba praneškite privačiam veterinarijos gydytojui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas