Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip užtikrinti sėkmingą Lietuvos ūkininkų verslą? Atgarsiai iš didžiojo „Grūdo kelio 2016“

Š. m. birželio 8 – 9 dienomis vykęs „Grūdo kelias“ Lietuvos ūkininkus sutelkė į kasmetinę, tradicija tapusią žemės ūkio specialistų lauko dieną, vykstančią po atviru dangumi. Šis renginys – bene vienintelis Lietuvoje, kur gausus mokslo ir verslo atstovų būrys renginio dalyviams pristato ir supažindina su moderniausiomis žemės ūkio inovacijomis.

Renginio organizatorių – akcinės bendrovės „Kauno grūdai“ – atstovų duomenimis, į renginį per dvi dienas atvyko per 1000 smulkiųjų bei stambiųjų žemės ūkio verslininkų.

Kaip ir kasmet „Grūdo kelias“ vyko vieno iš Lietuvos ūkininkų ramovėje, šį kartą – Vytauto Krikščiūno valdose. 2000 hektarų ploto žemės turintis ūkininkas-agronomas, auginantis vasarinius ir žieminius kviečius, žieminius rapsus, pupas, žirnius ir kukurūzus savo veiklą yra pavertęs visos šeimos verslu – čia dirba ir abu jo vaikai.

Į renginį per dvi dienas atvyko per 1000 smulkiųjų bei stambiųjų žemės ūkio verslininkų.

„Tai yra mano senelių ir tėvų žemė, abu seneliai gyveno būtent šitame kaime, tiek iš mamos tiek iš tėvo pusės, o aš jau esu ketvirta karta šioje sodyboje, ir jos niekam nežadu parduoti“, – apie ūkininkavimo ištakas pasakojo V. Krikščiūnas.

Tiesa, ūkininkas pripažino, jog ūkininkavimo veikla pirmaisiais Nepriklausomybės metais buvo itin sudėtinga, todėl dalis ūkininkų atsisakė žemės ūkio verslo.

Tačiau verslo galimybės, kurios atsivėrė kartu su Europos Sąjungos parama bei vis labiau modernėjančiomis technologijomis šiandien situaciją pakeitė iš esmės. Ūkininkas džiaugiasi, kad ir būsimoji jo šeimos karta noriai perima verslą, kurį paveldėjo iš savo senelių.

Renginio akimirka / Andriaus Lauciaus nuotr.
Renginio akimirka / Andriaus Lauciaus nuotr.

Turime atrasti tai, kas jau sukurta

„Mes gyvename be galo intensyviame laikmetyje, kuriame jau viskas išrasta ir atrasta, tik mums reikia mokėti atsirinkti – pasinaudoti jau atrastomis praktikoms“, – teigė įmonių grupės „KG GROUP“ valdybos pirmininkas Tautvydas Barštys.

Renginio iniciatorius džiaugėsi, jog čia susirinko tiek daug žemės ūkio specialistų, galinčių kompetentingai pristatyti naujausius pastarųjų metų išradimus – nuo cheminių medžiagų panaudojimo bei technikos iki išmaniųjų programėlių.

Naudodamiesi „Adama“ įdiegta išmaniąja programėle „ADAMA Cereals Solutions“, pristatyta renginio metu, javų augintojai gali savo laukuose gauti patarimus, kokius „Adama“ produktus panaudoti išlikusiai problemai javų laukuose. Tuo tarpu išmanioji programėlė „Farmis“, kurią remia „Kauno Grūdai“, suteikia galimybę ūkininkams valdyti savo verslą nuotoliniu būdu, o taip pat, prireikus, išsikviesti ir „Kauno Grūdų“ agronomo pagalbą ar virtualią konsultaciją.

Mums reikia mokėti atsirinkti – pasinaudoti jau atrastomis praktikoms.(T.Barštys)

V.Krikščiūno ūkyje paskirtose teritorijose buvo įrengtas „Grūdo guolis“, kuriame UAB „Chemcentras“ pristatė požeminę tyrimų bazę „P8“, kurioje galima stebėti dirvožemio pokyčio procesus.

Grūdo guolis / Andriaus Lauciaus nuotr.
Grūdo guolis / Andriaus Lauciaus nuotr.

AB „Lytagros“ komanda, kuri renginyje dalyvavo pirmą sykį, šiais metais parodė išskirtinį stambiosios žemės ūkio technikos šou. Bendrovės vadovo Eligijaus Aksomaičio teigimu, svarbiausias ir pavyzdinis jų siūlomos technikos rezultatas – paties ūkininko V.Krikščiūno, su kuriuo jie bendradarbiauja jau dešimtmetį, sėkmė: „Ūkininko Vytauto laukai rodo, jog mūsų atstovaujama žemės technika bei partnerių sukurtos žemės apdorojimo, saugojimo, tręšimo technologijos tikrai yra aukštos kokybės.“

V.Krikščiūnio ūkyje naudojama technika – „Holland“, „Amazone“, „Horsch“, „Vaderschtat“.

VIDEO: Lauko diena „Grūdo kelias 2016“

Nauji iššūkiai – kasmet

UAB „Agrochemijos paslaugų centro“, kuris „Grūdo kelyje“ dalyvauja nuo pat šio renginio starto, direktoriaus Algirdo Lukoševičiaus teigimu, tokio pobūdžio forumai yra labai reikšmingi Lietuvos ūkiui.

„Matome ūkininkų žingeidumą, ieškojimą bei norą, kad tie rekordiniai derliai vis didėtų, o ne mažėtų ir būtų gausesni ne tik kiekiu, bet ir kokybe, kad mes būtume konkurencingi ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio rinkose“, – akcentavo A.Lukoševičius.

Jo pastebėjimu, kiekvieni metai yra pilni iššūkių, nes gamta yra visada besikeičianti, todėl ir nuimto derliaus kainos yra kintančios, kaip ir pačių ūkininkų reikalavimai bei norai.

„Prieš 4-is metus praktika buvo vienokia, o dabar yra pakitusi, tad ieškome tų produktų, kurie duotų maksimalų rezultatą, t.y, derliaus priedą, ekonominę naudą ūkininkui, – teigė UAB „Agrochemijos paslaugų centro“ vadovas ir juokaudamas pridūrė. – Viskas priklauso nuo pono Dievo, nes kas lauke, tai dar ne sandėlyje.“

2016-ųjų „Grūdo kelio“ dalyviai: AB „Kauno Grūdai“, UAB „Adama Northern Europe“, tikslaus ūkininkavimo įmonė „Agricon“, UAB „Chemcentras“, UAB „Agronomijos paslaugų centras“, AB „Lytagra“, „Monsanto“, „Ekoplon“, „Farmis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas