Turguje mūsų laukia apsaugininkas – įeiti į vidų ir fotografuoti be jo žinios neleidžia prekeiviai. Dauguma jų į fotografą žiūri įtariai, tik vienas kitas šypteli ar droviai papasakoja apie tai, kur ir kaip augina daržoves.
Įėjus į turgaus teritoriją akį pirmiausia patraukia raudona spalva – dabar čia braškių sezono įkarštis. Kainos gerokai skiriasi – lietuviškos vienur po 6 litus, labiau prinokusios ir saldesnės – po 8 litus. Lenkiškos, kaip ir dauguma lenkiškos žemės ūkio produkcijos, pigesnės – vienur po 4, kitur po 6 litus.
„Šįmet braškių sezonas bus trumpas, dar ši savaitė, kita ir viskas. Šįmet ir vėlyvosios, ir ankstyvosios braškės sužydėjo vienu metu. Viskas, jau kitą savaitę nebus“, – tikino nepanorusi prisistatyti prekybininkė ir ragino paragauti. Skanu.
Šalias stovinti moteris taip pat aiškino, kad didelio pelno iš prekybos nesusikraus – šįmet braškių derlius bus trumpas, ypatingai prasta padėtis su lenkiškomis braškėmis, kurios laukuose perkaista ir nudžiūna.
„Supertrešnės“, – parašyta ant šviesiaplaukės moters stalo. Iš pradžių ji atsisako fotografuotis – kai paskutinį kartą turguje lankėsi žurnalistai, moters nuotraukos taip ir neįdėjo. Tačiau vėliau sutinka. Trešnės didelės ir saldžios, tik kaina žnaibosi – 15 litų. Trešnių kaina Kalvarijų turguje skiriasi dar labiau nei braškių – vienur uogų galima įsigyti už keliolika litų, kitur – už kelias dešimtis. Kaina priklauso nuo trešnių dydžio.
Jei norite pigesnių, lenkiškų kilogramą galite rasti ir už 7 Lt ar dar mažiau, tačiau dauguma pigiausiųjų labai mažos – ne ką didesnės už kauliuką.
Žemuogių stiklinė kainuoja keturis litus.
Sostinės turgus nustebina grybų gausa – kairėje pusėje nuo pagrindinio įėjimo prekybininkai parduoda voveraites. Litras – 10 litų. Visai čia pat moteris siūlo krepšelį raudonviršių ir baravykų. Tris nedidelius baravykus jai atnešanti senutė, kuri pati prekiauti grybais nenori. „Jūs tik nufotografuokit Verą“, – rodydama į grybų pardavėją rusiškai sako šalimais stovinti moteris. Lenkų ir rusų kalbos čia daugeliui atrodo suprantamesnės nei lietuvių.
Daržoves – agurkus, morkas, ridikėlius, salotas, svogūnus – pardavinėjančios moterys į klausimą, kur augina daržoves, atsako net kiek pasididžiuodamos, kad lietuviškai nekalba. Norite daržovių – kabėkite lenkiškai.
Pigesnių pomidorų kainos – apytiksliai 3–3,5 Lt už kilogramą. Agurkai kainuoja apie 3 Lt, didelė dalis atvežti iš Kėdainių. Prekybininkai kaip susitarę tikina, kad visi jie išauginti be trąšų. Tačiau abejoti verčia kai kurių daržovių dydis.
Mėsos paviljone - didelis šurmulys. Kiaulienos nugarinė – 13 litų, šoninė – 11,5, sprandinė – 14 litų, vištienos filė – 14,5 lito. Gerokai pigiau nei parduotuvėje, o ir mėsa atrodo viliojančiai. Didelė jos dalis atvežta iš Tauragės rajono.