Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinija teigia, kad šalies kiaulienos gamyba atsigauna mažėjant kiaulių maro atvejų

Kinijoje sumažėjus naujų afrikinio kiaulių maro, dėl kurio buvo paskersta milijonai kiaulių, atvejų kiaulienos gamyba grįžta prie normalaus lygio, ketvirtadienį pranešė Kinijos pareigūnai. Mirtinas šernams ir kiaulėms, tačiau nekenksmingas žmonėms virusas išplito Mongolijoje, Vietname, Šiaurės Korėjoje ir Kinijoje.
Paršiukai
Paršiukai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Maras

Rugpjūtį Kinijoje, kuri yra didžiausia pasaulyje kiaulienos gamintoja ir vartotoja, kilus minėtos ligos protrūkiui, kiaulienos kainos ir importas nepaliaujamai didėjo.

Remiantis oficialiais Pekino statistiniais duomenimis, per pastaruosius 10 mėnesių buvo išskersta apie 1,16 mln. kiaulių, tačiau tikrasis skaičius yra daug didesnis.

Visgi per pastaruosius septynis mėnesius Kinija užregistravo tik 44 naujus afrikinio kiaulių maro atvejus, palyginti su praėjusių metų rugpjūčio–gruodžio mėnesių laikotarpiu, pareiškė žemės ūkio ir kaimo reikalų viceministras Yu Kangzhenas.

„Kiaulienos gamyba lėtai atsigauna, tačiau kyla iššūkių stabdant virusą“, – pažymėjo viceministras spaudos konferencijoje.

Nuo praėjusių metų gegužės gyvų kiaulių kainos padidėjo maždaug 40 proc., o infliacija pakilo iki 15-os mėnesių aukštumų.

Šalies kiaulienos importas gegužės mėnesį, palyginti su 2018 metais, taip pat padidėjo 63 proc., rodo muitinės duomenys.

Nepaisant vyriausybės teiginių, kad epidemija „kontroliuojama“, analitikai teigia, jog pranešama ne apie visą žalos mastą.

Nyderlandų banko „Rabobank“ vyresnioji analitikė Christine McCracken apskaičiavo, kad Kinijoje galėjo būti paskersta 200 mln. kiaulių – daugiau nei pusė šalies, kuri tiekia apie 50 proc. viso pasaulio kiaulienos, išteklių.

Yu Kangzhenas pareiškė, jog vyriausybė laikosi „nulinės tolerancijos politikos“ vietos pareigūnų atžvilgiu, kurie neatlieka patikrinimų ar nepraneša apie pavojingos ligos protrūkius.

Vyriausybė sugriežtino kiaulių ūkių biologinio saugumo standartus, kad užtikrintų, jog virusas būtų suvaldytas, o sustiprinta mėsos perdirbimo ir transportavimo įrenginių patikra garantuoja, kad užkrėstos prekės nepateks į parduotuvių lentynas.

Visgi nėra taip lengva kontroliuoti viruso plitimą, nes Kinijos smulkieji ūkininkai nėra nepakankamai pasirengę užkirsti kelią ligos plitimui.

„Draudžiame kiaules šerti namų ūkių maistinėmis atliekomis, tačiau tai tebevyksta, nes kiaulės tradiciškai buvo naudojamos kaip šeimų „šiukšlių dėžės“, – pridūrė žemės ūkio viceministras.

Yu Kangzhenas atsisakė nurodyti, kada tiksliai bus vykdomi vakcinavimo nuo kiaulių maro bandymai, sakydamas, kad tyrimai vis dar tebėra ankstyvuose etapuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas