Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kupiškio savivaldybė apsisprendė: čia nebus auginami genetiškai modifikuoti augalai

Kupiškio savivaldybė pirmoji Lietuvoje apsisprendė tapti ekologiškai švaria teritorija. Taryba nusprendė, kad čia nebus auginami genetiškai modifikuoti augalai.
Plūgas
Plūgas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pasak žemės ūkio ministerijos, Lietuvoje genetiškai modifikuoti augalai neauginami, nors teoriškai tai būtų įmanoma, praneša LRT televizijos laida „Panorama“.

Nusprendę prisijungti prie 29 Europos valstybių, kurių atskiri regionai nepripažįsta genetiškai modifikuotų organizmų, kupiškėnai tikina tokių niekada neauginsiantys, nors jų poveikis žmogui ir aplinkai dar nėra visiškai ištirtas.

Rajono ūkininkai sako pritariantys valdžiai – nors laukus ir tręšia chemikalais,  tikina vis tiek išauginantys natūralesnį produktą negu genetiškai paveiktą.

Tačiau specialistai pripažįsta, kad gyvulininkystėje modifikuotų pašarų neišvengiama.

„Kalbant apie ūkį, kuriame yra 3 karvytės ir naudoja tik savus pašarus, neperka baltyminių priedų – tai taip, galima dėti etiketę gražią, kad tas produktas, pienelis ar mėsytė gauta iš gyvulių, kurie nenaudoja GMO, bet tie produktyvieji ūkiai ir produktyviesiems gyvuliams gauti tokią aukštesnę produkciją, tai būtų labai sudėtinga“, – sako Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Kęstutis Jagminas.

Pasak žemės ūkio ministerijos, Lietuvoje genetiškai modifikuoti augalai neauginami, nors pagal Europos sąjungos direktyvas, suderinus su institucijomis, galima auginti modifikuotus kukurūzus.

Kupiškis – pirmasis paskelbė tokią iniciatyvą. Latvijoje beveik visos savivaldybės pasiskelbė esančios laisvomis  nuo genetiškai modifikuotų organizmų, praneša „Panorama“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas