Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kur slypi Lietuvos gamtos turtai?

Nors Lietuva ir neturi kelis kilometrus aukščio siekiančių kalnų, į kuriuos vasarą galėtume kopti, o žiemą − slidinėti, tačiau skųstis šalies gamtos grožiu būtų tikra nuodėmė. Jūra, kalvos, ežerai, upės, upeliai, atodangos, versmės, verdenės, gūbriai, duburiai, šaltiniai ... − ir tai dar ne viskas, ką galime išvysti Lietuvoje. Begalė gamtos grožybių ir vertybių yra saugomos Lietuvos saugomose teritorijose. Artėjantis auksinis ruduo yra puikus metas keliauti ir grožėtis mūsų gimtinės gamta.
Piliakalnio atodanga
Piliakalnio atodanga / Aplinkos ministerijos nuotr.

Gamta mieste

Ne daug pasaulyje yra sostinių, kurių gyventojai gali mėgautis tikra gamta, o ne tik gražiai sutvarkytu parku, neišvykę iš sostinės. Vilnius ne kartą įvairiuose rinkimuose buvo įvardijamas, kaip vienas žaliausių miestų Europoje. Ir abejoti dėl to nereikėtų. Žalumos mieste netrūksta, be to, net du regioniniai parkai − Pavilnių ir Verkių − yra mūsų šalies sostinėje.

Antra pagal aukštį Lietuvos atodanga taip pat yra Vilniuje. Tai Karoliniškių mikrorajone esanti Plikakalnio atodanga, kurios aukštis siekia beveik 60 metrų. Jos viršuje įrengta apžvalgos aikštelė, o atsiveriantis Vilniaus kraštovaizdis tikrai gniaužia kvapą. Šią vietą yra pamėgę dviratininkai, nors pastariesiems ir tenka gerokai paplušėti minant dviračio pedalus į ganą stačią įkalnę, tačiau atsiveriantis vaizdas vertas kiekvieno išlieto prakaito lašo.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos jau baigė šios atodangos tvarkymo darbus: įrengė informacinį stendą ir nuorodas, iškirto krūmus, įrengė dviračių stovus, suoliukus, pastatė naują apžvalgos aikštelę ir pakylą. Visi šie darbai buvo atlikti VSTT įgyvendinant projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas (II etapas)”. Ir tai ne vienintelė sostinėje sutvarkyta vieta, kur po darbų gamtoje norintys pailsėti vilniečiai gali tai padaryti.

Kultūra − greta gamtos

Keliaudami po Lietuvą tikriausiai esate pastebėję, kad gamta ir kultūra mūsų šalyse yra labai glaudžiai persipynusios. Yra gana daug parkų, kuriuose yra saugoma ne tik gamta, bet ir etnokultūrinis mūsų šalies paveldas. Turbūt vienas ryškiausių pavyzdžių būtų Asvejos regioninis parkas, kuriame rasti ir identifikuoti Radvilų palaikai, sukurta šios giminės rūmų liekanų ekspozicija, sutvarkyta Dubingių piliavietė.

Kitas pavyzdys galėtų būti Salantų regioninis parkas, iš kurio retas keliautojas išvyksta neaplankęs Salantų dvaro parko. Pastarojo istorinės šaknys siekia XVIII amžių, kai didikai Vainos čia užveisė vaismedžių sodą. Praėjusių metų pabaigoje buvo pradėti šio objekto tvarkymo darbai, kuriems finansavimas buvo skirtas iš Europos regioninės plėtros fondo. Salantų dvaro tvarkymo darbai, kaip ir Plikakalnio atodangos sutvarkymas, yra dalis įvairiuose šalies saugomose teritorijose vykdomo projekto „Saugomų teritorijų tvarkymas (II etapas)” veiklų finansuojamų pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą. Pasak Salantų regioninio parko direktoriaus Modesto Šečkaus, jau artėja prie pabaigos birios dangos ir trinkelių takų, apšvietimo, automobilių stovėjimo aikštelės ir suoliukų įrengimas, taip pat baigiama želdinių rekonstrukcija, o tvenkinių tvirtinimo darbai jau baigti.

Gal artimiausias savaitgalis būtų puiki proga susikrauti kuprinę ir pėsčiomis, dviračiu, traukiniu, autobusu ar automobiliu (atsižvelgiant į tai, kiek toli nuspręsite keliauti) aplankyti kurį nors regioninį ar nacionalinį mūsų šalies parką?

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

 
Pavadinimas

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas