Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Laikas nelaukia: rudenėjant – pirmieji laukų purškimai

Nuėmus derlių, artėjant rudeniui, žemdirbiai pradės ruoštis naujai sėjai ir pirmiesiems laukų purškimams augalų apsaugos priemonėmis. Vis daugiau ūkininkų renkasi ne tik tradicinius pesticidų mišinius, bet praturtina juos adjuvantais, kurie ne tik padeda efektyviau kovoti su piktžolėmis bei augalų ligomis, bet ir prisideda prie tvaresnio ūkininkavimo.
 Laukų purškimai
Laukų purškimai / Shutterstock nuotr.

Piktžolės įgyja atsparumą pesticidams, ir tai reikia spręsti

„Aštrėjanti problema yra ta, kad piktžolės, kiti augalų kenkėjai įgyja atsparumą pesticidams, ir jie kaip augalų apsaugos priemonė tampa nepakankamai efektyvūs. Tai būdinga ir dirviniams herbicidams, ir glifosatams, ir visoms kitoms pesticidų rūšims. Todėl reikalingi sprendimai, kaip susitvarkyti su šia problemą“, – sakė biotechnologijų įmonės „Nando“ produktų vadovė Gintarė Klasauskaitė.

Pasak jos, viena iš pagrindinių piktžolių ir kenkėjų atsparumo priežasčių yra ta pati, nuolat naudojama, augalų apsaugos priemonių veiklioji medžiaga, taip pat ir sėjomainos principų nesilaikymas.

„Ūkininkai, kartais siekdami momentinio pelno, deja, ne visada atsižvelgia į tai, kas galėtų būti naudinga tiek technologiškai, tiek ir bendrąja higienos prasme ilgesniu laikotarpiu. Jei augalų rotacija yra minimali, arba ne tokia, kokia rekomenduojama pagal technologijas, tai atsiveria papildomi šaltiniai neigiamiems veiksniams – ir augalų ligoms plisti, ir piktžolėms veistis“, – aiškino G.Klasauskaitė.

Be to, Lietuvoje herbicidų naudojimui yra nustatyti tam tikri apribojimai – tiek nacionaliniu, tiek Europos Sąjungos lygmeniu.

Kas gi tie adjuvantai?

Siekiant spręsti šias problemas, „Nando“ siūlo du adjuvantus produktus: „Periterra“, skirtą naudoti su dirviniais herbicidais, ir „Periplus Leaf“, naudojamą pesticidais purškiant augalo lapus. Abu šie pažangūs produktui priskiriami adjuvantų grupei. Adjuvantai gerina augalų apsaugos priemonių ir trąšų potencialą bei naudojamų mišinių efektyvumą, leidžia mažinti išpurškiamo vandens kiekį, pritaiko tirpalus prie aplinkos sąlygų.

„Periterra“ didina herbicidų efektyvumą ir skvarbumą, todėl jie geriau prasiskverbia tiek į augalą, tiek į dirvožemį, ypač molinguose dirvožemiuose. Tai ypač aktualu rudenį, kai dažnai susiduriama su nepastoviomis oro sąlygomis.

„Periterra“ mažina vėjo drifto (lašelių nunešimo) įtaką, taip pat neleidžia tirpalui numigruoti per giliai į dirvą, taip užtikrinant, kad veikliosios medžiagos ilgiau išliktų tikslinėje zonoje.

„Periplus Leaf“ pagreitina veikliųjų medžiagų įsisavinimą per lapus, nepriklausomai nuo vaškinio sluoksnio. Tai taip pat ypač svarbu rudenį, kai orai permainingi. Šis adjuvantas yra efektyvus naudojant jį ne tik su augalų apsaugos priemonėmis, bet ir kartu su trąšomis aplikuojamomis per lapus.

Nauda – ir ekonominė, ir aplinkosauginė

„Abu produktai ne tik efektyvina pesticidų poveikį, bet ir leidžia optimizuoti jų naudojimą pasiekiant tą patį ar geresnį rezultatą naudojant mažesnes nei maksimalios normos. Naudojant šiuos adjuvantus su mišiniais, galima pasiekti geresnį efektą su mažesne pesticidų norma.

Be to, adjuvantai leidžia sumažinti naudojamo vandens kiekį net iki 30 proc., o tai reiškia, kad su ta pačia purkštuvo talpa galima nupurkšti didesnį plotą, daugiau hektarų. Pažangūs ūkininkai tai puikiai supranta ir vertina, nes investicijos į pažangius produktus jiems ekonomiškai atsiperka su kaupu“, – paaiškino G.Klasauskaitė.

Kada naudoti?

„Periterra“ dažniausiai pradedama naudoti rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje, kai ruošiamasi sėjai. „Periplus Leaf“ pradedamas naudoti vėliau, kai jau sudygę augalai ir yra žaliosios masės. Žinoma, abu produktai gali būti naudojami ir per visus vėlesnius purškimus.

„Nando“ biotechnologiniai produktai siūlo efektyvius ir tvarius sprendimus artėjantiems purškimams, padedant ūkininkams pasiekti geresnių rezultatų su mažesniu neigiamu poveikiu aplinkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas