Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviškų arbūzų augintoja: jie gana lepūs, bet labai skanūs ir ekologiški

Tęsdama selekcininko Konstantino Nedzvecko darbus, jo dukterėčia augina arbūzus ir džiaugiasi puikiu jų derliumi. Sako, šie pietų kraštų augalai lepūs, nemėgsta drėgmės, tačiau lietuviški arbūzai užauga saldūs ir sultingi.
Arbūzo riekelės
Arbūzo riekelės / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Arbūzas

Šią sausą ir šiltą vasarą arbūzų derlius puikus, sako juos netoli Bačkonių auginanti Vita Nedzveckaitė. Birželį darže pasodinusi daigus, rugpjūčio pradžioje ji jau skynė pirmąjį derlių.

Moteris tęsia dėdės, selekcininko Konstantino Nedzvecko, darbus – jis prieš trisdešimt metų daugelio nuostabai ėmėsi kurti lietuviškų arbūzų veislę.

„Šie arbūzai išvesti sukryžminus keturias  Stavropolio-Astrachanės kraštų veisles. Iš pradžių jie užaugdavo kumščio dydžio ir tik šiltnamyje. Pamenu, kai tik sunokdavo sėklytės, kurias būdavo galima išimti, dėdė jas kantriai atrinkinėjo sėjai“, – pasakojo arbūzų augintoja Vita Nedzveckaitė.

Šie arbūzai išvesti sukryžminus keturias  Stavropolio-Astrachanės kraštų veisles.

Arbūzai, pasak augintojos, lepūs – jie nemėgsta drėgmės, dirva turi būti lengva, derlinga, sugerianti vandenį, arbūzų daržo beveik nereikia ravėti.

„Tai tikrai labai ekologiškas produktas, nes neserga jokiomis ligomis, jų nereikia purkšti, jų nepuola jokie kenkėjai“, – tikino V. Nedzveckaitė.

Saldžių ir sultingų lietuviškų arbūzų veislės Konstantinas Nedzveckas neregistravo. Pats ją vadino „Kiementa“ – šalia tekančios upės ir vienkiemio garbei. Ūkyje netoli Bačkonių puikiai dera ne tik arbūzai – šiltnamyje įvairių veislių vynmedžius jau sveria ir vynuogių kekės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos