Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos derlius 2024: gausos ir kokybės dilema

Šių metų derlius Lietuvoje žada būti gausus, tačiau kokybės iššūkiai šiek tiek kelia nerimą ūkininkams ir grūdų supirkėjams. Bendrovės „Linas Agro“ grūdų prekybos vadovas Svajūnas Banelis atsargiai prognozuoja, kad bendras derlius bus 7,5–7,6 mln. tonų, o tai yra net 7 proc. daugiau nei pernai, kai buvo prikulta 6,9–7 mln. tonų grūdų. Tačiau kai kurie kokybiniai rodikliai, ypač žieminių kviečių, kelia susirūpinimą.
Kviečiai.
Kviečiai. / Shutterstock nuotr.

Kviečiai: gausus derlius, bet šiek tiek prastesnė kokybė

Pirmosios tendencijos rodo, kad žieminių kviečių derlius šiemet lenkia praėjusių metų rezultatus, tačiau kokybė galėtų būti geresnė. „Žieminių kviečių baltymo ir glitimo rodikliai yra prastesni nei pernai“, – pastebėjo S.Banelis.

Šį trūkumą lėmė dvi pagrindinės priežastys: karšti orai, kurie trukdė baltymo ir glitimo formavimuisi, bei ūkininkų sprendimai taupyti trąšas dėl jų aukštos kainos pavasarį.

Dėl šių priežasčių tikėtina, kad šiemet bus mažiau nei įprastai aukščiausios ir pirmos klasės kviečių. Kaip visada pagrindinę dalį sudarys antros, trečios ir ketvirtos klasės grūdai.

„Pernai buvo kitokios – saiko svorio problemos. Kol kas tokių rimtesnių problemų šių metų derliuje nematome“, – teigė S.Banelis. Saiko svoris (arba tūrinis tankis) yra grūdų kokybės rodiklis, nurodantis, kiek sveria vienas litras grūdų gramais.

Žieminiai rapsai: kiek mažesnis derlius, bet geresnė kokybė

Ir atvirkščiai – žieminių rapsų sėklų kokybė šiemet džiugina – aliejingumas siekia net 48–49 proc. Tačiau bendras derlius yra šiek tiek mažesnis nei pernai ir siekia vidutiniškai 2–2,5 tonos iš hektaro, nors stipriuose ūkiuose siekia ir iki 4 tonų.

„Derlingumo sumažėjimui įtakos taip pat turėjo nepalankios oro sąlygos“, – aiškino bendrovės „Linas Agro“ grūdų prekybos vadovas S.Banelis.

Shutterstock nuotr./Rapsai
Shutterstock nuotr./Rapsai

Žieminiai miežiai: stabilus derlius ir kokybė

Žieminių miežių derlius jau beveik nuimtas, o kokybė vertinama kaip patenkinama. Tiek derlingumas, tiek kokybė išlieka praėjusių metų lygio.

Ankštinės kultūros: kenkėjų iššūkiai

Ankštinių kultūrų derliaus nuėmimas dar tik prasideda, tačiau jau dabar pastebimos kenkėjų sukeltos problemos.

„Žirniai ir pupos bus daugiau pažeisti kenkėjų, o tai prastina jų kokybę“, – sakė S.Banelis.

Didesnė dalis derliaus nei paprastai gali būti netinkama žmonių maistui ir bus naudojama tik pašarams.

Kainų prognozės: atsargus optimizmas

Naujo derliaus kainos priklausys nuo daugelio veiksnių, tokių kaip orai, kokybiniai parametrai ir geopolitinė situacija. S.Banelis prognozuoja, kad kainos turėtų išlikti panašiame lygyje kaip ir dabar, tačiau tikslios prognozės yra sudėtingos ir nedėkingos.

„Konkrečias kainas labai sunku prognozuoti, tačiau atsargiai vertinant, jos turėtų išsilaikyti dabartiniame lygyje. Jos yra sveikos ir konkurencingos“, – teigė jis.

Paryžiaus birža – kainų indikatorius

Grūdų kainoms Lietuvoje didelę įtaką daro Paryžiaus birža (Euronext MATIF), kurioje vyksta aktyvi prekyba grūdų ateities sandoriais ir nustatomos etaloninės kainos.

Šios kainos atspindi rinkos lūkesčius dėl būsimų grūdų kainų ir yra svarbus orientyras Lietuvos grūdų supirkėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito