Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos žemdirbiai nepatenkinti pereinamuoju ES išmokų laikotarpiu

Lietuvos žemdirbių atstovai penktadienį pareiškė esantys nepatenkinti pereinamuoju laikotarpiu spartesniam išmokų didinimui naujajame Europos Sąjungos (ES) biudžete.
Ūkininkų protestas Briuselyje
Ūkininkų protestas Briuselyje / 15min.lt/Dalios Plikūnės nuotr.

Vyriausybės atstovai nuostatą, kad 2020 metais išmokos pasieks 196 eurus už hektarą vietoje dabartinių maždaug 140 eurų, ragina vertinti kaip laimėjimą ieškant kompromisų.

„Be abejo, mūsų tikslas buvo kitoks, kitokia suma, bet esminis klausimas dabar yra tas, kad vėl atsiranda pereinamasis laikotarpis. Išmokos turėtų siekti 196 eurus ne 2020 metais, o jau 2014 metais“, – BNS sakė A.Stančikas.

Pasak jo, Europos vadovų patvirtiname biudžete ūkininkai nemato didelio laimėjimo, nes konkurencinės sąlygos ES vis dar išlieka nevienodos.

„Vieni važinėja su “Mercedes„, o kiti su dviračiu. Nuo senųjų valstybių narių atsiliekame stipriai. Nuo kai kurių, pavyzdžiui Vokietijos, atsiliekame kelis kartus pagal išmokas. Konkurencinės sąlygos turi būti suvienodintos“, – teigė A.Stančikas.

Viceministras M.Kuklierius BNS sakė, kad pereinamasis laikotarpis yra tam tikra išlyga, siekiant gauti didesnes išmokas.

„Aš manau, kad reikėtų džiaugtis, nes išmoka padidėja gan ženkliai. Aišku, nieko nepadarysi, tenka priimti kompromisą. Tuos 196 eurus galima laikyti tam tikru iškovojimu, tiesiog su tam tikromis išlygomis“, – BNS sakė M.Kuklierius.

Pasak M.Kuklieriaus, šiuo metu išmokos Lietuvos žemdirbiams siekia 144 eurus (497 litus). ES vadovai penktadienį patvirtino, jog tiesioginės išmokos Lietuvos žemdirbiams 2020 metais turėtų pasiekti bent 196 eurus už hektarą. Ši suma sudarys „arti 75 proc. ES vidurkio“, sakė BNS kalbinti pareigūnai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas