Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti
07 07

Limuzinų ūkio šeimininkas: „Augini dvejus metus ir per 5 minutes, kol į cechą nuvarysi, gali viską sugadinti“

„Su gyvuliais yra gerai tai, kad jei jie stresuoja, parodo, kad stresuoja, jei pikti, parodo, kad pikti, o žmonės šypsosi į akis ir neaišku, ką iš tikro galvoja“, – vedžiodamas po savo ekologišką limuzinų ūkį Utenos rajone šypteli Mindaugas Kinderis. Šiandien jo valdose – apie 200 prancūzų gurmanų išveistų limuzinų veislės galvijų. Ūkininkas ne tik rengia pažintines ekskursijas po ūkį, bet ir siūlo kepsnių degustacijas, kurių metu paneigia mitą, jog jautiena – kieta mėsa.
Ekskursija ekologiniame Kinderio limuzinų ūkyje
Ekskursija ekologiniame Kinderio limuzinų ūkyje / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Degustacijos yra tam, kad su jautienos mėsa supažindintumėme, ekskursijos ūkyje – jog įrodytumėme, kad galvijus užauginti galima ir tvariai. Juk sklinda kalbos, kad karvės kaltos dėl to, jog klimatas šyla. Problemos slypi kitur.

Norime pristatyti, kaip galima tausojant gamtą auginti galvijus. Nėra čia kažkokios taršos iš jų didelės. Mėsiniai galvijai gali būti auginami aplinkai draugišku būdu“, – pravėręs savo ūkio Leliūnuose duris, ima pasakoti iš Anykščių kilęs Mindaugas.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Mindaugas Kinderis
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Mindaugas Kinderis

Ūkininkauti jis pradėjo 2013-aisiais, kai įsigijo čia stovėjusius pastatus, fermas bei 36 galvijus.

„Važinėjau iš vienų kursų apie mėsinius galvijus į kitus. Kartą atvažiavau į kursus Leliūnuose. Praktinė dalis vyko šiame ūkyje. Jo savininkas užsiminė, kad pardavinėja ūkį, nes sveikata nebeleidžia, vaikai nenori ūkininkauti. Po pusmečio grįžau derėtis“, – pradžių pradžią nupasakojo jaunasis ūkininkas, besidarbuojantis kartu su tėčiu, seserimi ir 5 samdomais darbuotojais.

Jis tikina nesigailintis savo sprendimo. Nors studijavęs su žemės ūkiu nieko bendro neturinčius ekonomikos mokslus, ragavęs ofisinio darbo, su gyvuliais, suprato, – daug ramiau. Jie visuomet parodo, kaip jaučiasi, o štai žmonės gali šypsotis į akis, o iš tikro neaišku ką apie tave galvoti.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Ekskursija ekologiniame Kinderio limuzinų ūkyje
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Ekskursija ekologiniame Kinderio limuzinų ūkyje

„Ramybė su gyvuliais. Ateini su visokiais stresais, įtampom, jie pažiūri į tave didelėmis akimis, supranti, kad nėra čia ko išgyventi, viskas bus gerai. Visus ūkio darbuotojus atpažįsta – savas ar nesavas“, – atskleidė pašnekovas.

Prie SPA nutįso eilė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams