Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maskva pristabdys Lietuvos pienininkų prekybos tempą

Rusijai nuo balandžio 1-osios kartu su kitomis Muitų sąjungos narėmis Baltarusija ir Kazachstanu padidinus muito mokestį pieno produktams, privertė sunerimti Lietuvos verslininkus.
Pienas
Pienas / 123rf nuotr.

Į Rusiją nemažai pieno produktų, daugiausia – pusiau kieto fermentinio sūrio, eksportuojančios įmonės „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa prognozuoja, kad iki šiol sparčiai Rusijoje apyvartą didinusiai įmonei bent trumpam gali tekti sulėtinti prekybos tempą, trečiadienį rašo „Lietuvos rytas“.

„Muitus Rusija didina ne pirmą kartą, todėl baimintis, kad rusai visai nusigręš nuo lietuviškų produktų, neverta. Tačiau pardavimas gali sumažėti. Dėl padidėjusių muitų pablogės ne tik mūsų, bet ir visų pieno produktus eksportuojančių įmonių padėtis, palyginti su Rytų, ypač Baltarusijos, gamintojais. Pastarieji Rusijoje juk nemoka muitų“, – dienraščiui sakė D.Trumpa.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, 2012-aisiais pieno produktų eksportas į Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) šalis, palyginti su 2011 metais, pasistiebė maždaug penktadaliu. Pernai NVS šalyse buvo parduota 67,2 tūkst. tonų lietuviškų pieno produktų, iš jų 60 tūkst. tonų – Rusijoje.

2012-aisiais mūsų gamintojai į NVS šalis eksportavo 1372 tonas grietinės, kone visą ją (1309 tonas) išgabeno į Rusiją.

Iš 41,3 tūkst. tonų praėjusiais metais į NVS išgabentų sūrių Rusijoje buvo parduota 39 tūkst. tonų.

Rusijai pernai Lietuvos gamintojai pardavė 1180 tonų pieno košių, 1105 tonas grietinėlės (į NVS jos eksportuota 1273 tonos), 225 tonas ledų, 1660 tonų jogurto, 320 tonų varškės deserto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas