Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maskvos grasinimai išsipildė – lietuviški pieno produktai stabdomi vidinėse Rusijos muitinėse

Ilgai skambėję, bet veiksmais nevirtę Rusijos grasinimai sustabdyti lietuviškų pieno produktų importą vis dėlto virto realybe. Lietuvos pieno perdirbėjų produkcija antradienį sulaikoma vidinėse Rusijos muitinėse, BNS patvirtino Žemės ūkio ministerijos atstovas Rimantas Krasuckis.
Pieno produktai
„Rokiškio sūris“ savo pieno produktų į Rusiją jau nebeveža. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Per pietus gavau informacijos, kad produktai pravažiavo sieną, bet neišmuitinami vidinėse muitinėse. Kalbama, kad neva neveikia informacinė sistema, bet, neoficialiais duomenimis, tiesiog muitines pasiekė Genadijaus Oniščenkos raštas“, – sakė Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius R.Krasuckis.

Pretenzijų iki šiol negavo

Ne visai visi kroviniai, kurie pravažiavo, yra sulaikyti arba grąžinti, – sakė R.Krasuckis.

Paklaustas, kurių bendrovių produkcija sustabdyta, R.Krasuckis teigė nenorintis to atskleisti, nes tai nėra oficiali informacija, tačiau, pasak jo, tai „smūgis didžiausiems perdirbėjams“.

„Mes oficialiai nesame gavę informacijos, bet darome veiksmus, ką galime. Žemės ūkio ministras išvyksta į Maskvą, derinami susitikimai su pareigūnais, kurie gali paveikti situaciją – tiek G.Oniščenka, tiek su „Rosselchoznadzor“ vadovu Sergejumi Dankvertu. O daugiau šiandien negaliu pakomentuoti“, – teigė ministerijos atstovas.

Tačiau, pasak jo, kol kas neaišku, ar tai tikrai pienininkų blokada. „Visai tiksliai negalime pasakyti. Matysime po šitos paros, nes kai kurie kroviniai nuvyko. Ne visai visi kroviniai, kurie pravažiavo, yra sulaikyti arba grąžinti. Tai toks neaiškumas“, – aiškino R.Krasuckis.

Pasak jo, žuvies ir mėsos eksportuotojai kol kas nepranešė, kad jiems būtų taikomi kokie nors apribojimai.

Lietuva pareikalavo įrodymų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad reaguodama į Rusijos federalinės priežiūros tarnybos „Rospotrebnadzor“ interneto svetainėje išplatintą informaciją dėl apribojimų lietuviškų pieno produktų importui, šiai tarnybai išsiuntė oficialų paklausimą.

Rašte atsakingos Rusijos Federacijos institucijos prašoma pateikti detalią informaciją, pagrindžiančią Rusijos federalinės priežiūros tarnybos nustatytus lietuviškų pieno produktų saugos, kokybės ar ženklinimo neatitikimus. Ši informacija leistų Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai išanalizuoti padėtį ir imtis būtinų priemonių trūkumams pašalinti.

„Girdime kažkokius psichopatijos lygio pareiškimus“, – teigė G.Oniščenka.

Lietuvos žemės ūkio atašė Rusijos federalinės priežiūros tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovui taip pat perdavė oficialų kvietimą susitikti su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriumi aptarti susidariusią situaciją.

Nori kalbėti tiesiogiai

Lietuvoje pagamintų pieno produktų eksportą į Rusiją uždraudęs vartotojų teisių tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovas G.Oniščenka pareiškė, kad jis norėtų tiesiogiai kalbėti su Lietuvos pieno perdirbėjais. Lietuvos kontroliuojančių institucijų, kurių jis tiesiogiai neįvardijo, atstovų komentarus ir retoriką G.Oniščenka prilygino psichopatijai ir isterijai.

G.Oniščenkos teigimu, Lietuvos pieno produktų importas buvo sustabdytas tik sukaupus kritinį kiekį įrodymų. Kalbėdamas apie įrodymus, jis teigė, kad lietuviškose plėšomose sūrio lazdelėse buvo rasta žarnyno bakterijų.

Wikimedia.org nuotr./Genadijus Oniačenka
Wikimedia.org nuotr./Genadijus Oniščenka

„Kol kas dar nežengtas net elementarus žingsnis į priekį. Sėskime ir išsiaiškinkime. Girdime kažkokius psichopatijos lygio pareiškimus, kažkas praktikuojasi literatūros mene, reikšdami patosinius pareiškimus. Be to, tai daro tie žmonės, kurie, mano nuomone, turėtų kontroliuoti kokybę. Todėl ši isterija, bejėgiškumas, kurį demonstruoja tiek politinės, tiek vykdomosios šios jaunos valstybės valdžios institucijos, mus nuteikia tam, kad mes sakome: prisimindami patirtį mūsų buvusių tėvynainių, tarp jų ir lietuvių, geriau sėskime su perdirbėjais ir išsiaiškinkime“, – interviu Rusijos televizijos kanalui „Rossija 24“ pirmadienį sakė G.Oniščenka.

Nutraukė eksportą

„Jogurtų, varškės ir grietinės nutarėme net nefasuoti į Rusijai skirtą pakuotę, kad nereikėtų vėliau išpilti“, – teigė D.Trumpa.

Tuo pat metu viena didžiausių Lietuvos pieno perdirbimo bendrovių „Rokiškio sūris“ sustabdė produkcijos eksportą į Rusiją. Įmonė nutarė nerizikuoti, siųsdama gaminius. Bendrovės valdybos pirmininkas Dalius Trumpa sako, kad antradienio dieną net nepradėjo krauti šiai rinkai skirtų šviežių pieno produktų.

„Sūrį realizuosime kitose rinkose, jis nėra greitai gendantis pieno produktas. Tuo tarpu jogurtų, varškės ir grietinės nutarėme net nefasuoti į Rusijai skirtą pakuotę, kad nereikėtų vėliau išpilti ir nepatirtume daugiau nuostolių. Jie bus realizuoti Lietuvoje“, – BNS sakė D.Trumpa.

„Pieno žvaigždžių“ atstovė Virginija Žygienė BNS sakė, kad pagal grafiką vilkikai su įmonės produkcija į Rusiją antradienį neturėjo važiuoti.

Estai ramūs

Estijos pieno sąjungos vadovas Janusas Murakas, komentuodamas Lietuvos situaciją, pareiškė, jog Estija dėl ribojimų stipriai nenukentės.

„Be abejo, tai neigiamai atsilieps aktyviai į Lietuvą eksportuojantiems Estijos pieno perdirbėjams. Be to, Lietuvos pieno perdirbėjai gali surengti kampaniją Estijoje. Tačiau esminių permainų Estijos pieno rinkoje laukti neverta“, – agentūrai BNS sakė J.Murakas.

Varakė
Varškė

Jo žodžiais, paklausa tarptautinėje pieno produktų rinkoje dabar yra gana didelė, ir Lietuvos gamintojams neturėtų kilti didelių sunkumų realizuoti produkciją, nors ir ne pačiomis geriausiomis sąlygomis.

„Bet kuriuo atveju, paklausa tarptautinėje rinkoje iki pavasario bus stabili. Tuo tarpu Estijos rinka Lietuvos pieno perdirbėjams yra per maža ir nėra labai svarbi“, – pridūrė J.Murakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas