Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Migruojantys paukščiai – potenciali grėsmė į paukščių ūkius patekti pavojingam virusui

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad rudeninė paukščių migracija – tai ne tik įspūdingas gamtos reiškinys, bet ir galimas pavojus dėl labai patogeniško paukščių gripo (LPPG) viruso plitimo. Šį virusą šiuo metu perneša migruojantys vandens paukščiai, rašoma VMVT pranešime spaudai.
Ventės rago ornitologinė stotis.
Ventės rago ornitologinė stotis. / Ornitologinės stoties nuotr.

Jų migracija gali tęstis tol, kol natūraliuose vandens telkiniuose susidarys pastovi ledo danga. Kai kurie paukščiai, tokie kaip gulbės, didžiosios antys, klykuolės, laukiai, dančiasnapiai, rudakakliai narai, ledinės antys ir nuodegulės, žiemoti atskrenda į Lietuvą.

Šiais metais Lietuvoje LPPG jau buvo nustatytas laukiniam paukščiui virusu užsikrėtusi gulbė, rasta nugaišusi Kaune, Šančių seniūnijoje. Nors naminių paukščių ūkiuose viruso kol kas nebuvo nustatyta, dėl intensyvaus paukščių migravimo grėsmė išlieka, todėl paukščių laikytojai privalo būti itin atsargūs.

Dėl šios ligos Europoje šiais metais jau sunaikinta apie 4 milijonus paukščių (žr. Pav. 1). Įsisukus virusui į paukštininkystės ūkius - išvengti protrūkio beveik neįmanoma, infekcija gali sukelti staigų paukščių gaišimą be jokių ligos požymių. Gydymo nuo paukščių gripo nėra. Nustačius teigiamą paukščių gripą naminių paukščių ūkyje, visu 100 procentu laikomi ūkyje paukščiai yra sunaikinami.

Ekonominius nuostolius sudaro ne tik paukščių sunaikinimas, bet ir prekybos apribojimai, kurie tiesiogiai paveikia ne tik ūkininkus, bet gali paveikti ir visos šalies paukštienos pramonę. Lenkijoje virusas buvo aptiktas ūkyje, kuriame laikoma daugiau nei 60 tūkstančių paukščių, o Vokietijoje – daugiau nei 800 paukščių ūkyje, visi jie buvo sunaikinti. Šiuos protrūkius taip pat galima stebėti nuolat atnaujinamame žemėlapyje.

VMVT ragina paukščių laikytojus atidžiai saugoti savo ūkius nuo kontakto su laukiniais paukščiais. Štai keli svarbūs patarimai, kaip apsaugoti paukščių ūkius nuo LPPG viruso:

  • Lesinti ir girdyti paukščius tik uždarose patalpose, kad būtų išvengta laukinių paukščių kontaktų su naminiais. Išleisti paukščius tik į aptvertas teritorijas. Nenaudoti atvirų vandens telkinių vandens naminiams paukščiams girdyti.
  • Nesilankyti kitose paukščių laikymo vietose, vengti tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais.
  • Pastebėjus paukščių sveikatos sutrikimų ar padidėjusį gaištamumą, nedelsiant kreiptis į privatų veretinarijos gydytoją arba VMVT telefonu 1879 arba pranešti galima ir internetu https://pranesimai.vmvt.lt/.

Kaip elgtis radus nugaišusį paukštį?

VMVT primena, kad kontaktas su užsikrėtusiais paukščiais gali būti pavojingas ir žmonių sveikatai, todėl būtina elgtis atsakingai. Radus laukinio paukščio gaišeną, svarbu laikytis atokiau ir vengti bet kokio kontakto. Reikia įsidėmėti vietą, užfiksuoti koordinates ir, jei įmanoma, pažymėti vietą matomu būdu. Apie rastą gaišeną reikia nedelsiant pranešti VMVT nurodytais kontaktais. Tai padės užkirsti kelią virusui plisti ir sumažins protrūkių riziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas