Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mikrobiologija skverbiasi ir į miškus – tai gali būti raktas į žalesnę ateitį

Lietuvoje miškai užima įspūdingą 2,2 mln. hektarų plotą, tai sudaro apie 33,7 proc. visos šalies teritorijos. Nors visuomenėje gajus mitas apie sparčiai mažėjančius miškų plotus, realybė kiek kitokia. Pasak Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Miško išteklių, ekonomikos ir politikos skyriaus vyresniojo mokslo darbuotojo dr. Mariaus Aleinikovo, miškų plotas jau kelerius metus nekinta.
Miškas
Miškas / Shutterstock nuotr.

Tačiau, pasak mokslininko, tai nereiškia, kad Lietuvos miškai nepatiria iššūkių – miškų ekosistemoms vis didesnę grėsmę kelia klimato kaita ir jos sukelti ekstremalūs reiškiniai.

Miškų atkūrimas: iššūkiai ir inovacijos

Sausros, liūtys, vėtros – visa tai daro įtaką miškų ekosistemai ir kelia iššūkių jos atkūrimui. Dr. Aleinikovas atkreipia dėmesį, kad dėl klimato kaitos poveikio gali sumažėti kai kurių rūšių medžių gyvybingumas, o tai gali neigiamai paveikti miškų ekosistemos tvarumą. Ypač pažeidžiami yra jauni medeliai, kuriems drėgmės ir temperatūrų svyravimai gali būti lemtingi.

Šioje situacijoje inovatyvūs sprendimai tampa vis svarbesni. Viena iš tokių inovacijų – biotechnologijų įmonės „Nando“ kuriami mikrobiologiniai produktai, kuriuos galima panaudoti ir miško sodinukų priežiūrai.

Mikrobiologija – švelnus prisilietimas prie miško ekosistemos

Miškas yra sudėtinga ir subtili ekosistema, todėl bet koks įsikišimas į ją turi būti apgalvotas ir pamatuotas. Būtent čia ir gali pasitarnauti mikrokrobiologiniai produktai, kurie, skirtingai nei vien tik cheminės trąšos, veikia harmonijoje su gamta.

„Nando“ mikrobiologinis produktas „Bio NPK Powder S“ yra vienas iš tokių pavyzdžių. Šis produktas aprūpina augalus pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, didina jų atsparumą nepalankiems aplinkos veiksniams, skatina augimą ir vystymąsi.

Eglės yra vieni pagrindinių Lietuvos miškų medžių, atliekantys svarbų vaidmenį ekosistemoje, tačiau jos taip pat yra jautrios klimato kaitos poveikiui, todėl jų sodinukų priežiūra reikalauja ypatingo dėmesio.

„Nando“, bendradarbiaudami su Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centru, dronu atliko pirmuosius purškimus, kurių metu eglių sodinukai buvo purškiami „Bio NPK Powder S“ produktu.

Shutterstock nuotr./Miškas
Shutterstock nuotr./Miškas

Įžvelgia didelį potencialą

„Siekiant geresnio įsišaknijimo ir augimo skatinimo, vėliau pakartotinai tuo pačiu produktu dar bus įmirkomos sodinukų šaknys išpikiuojant. Ir nors galutiniai rezultatai paaiškės tik po metų, mano manymu, tokių mikrobiologinių, aplinkai draugiškų, produktų panaudojimas miško medžių medelynuose yra ypač aktualaus pagerinant sodinukų šaknų sistemos vystymąsi, apsaugant juos nuo išdžiūvimo bei pagerinant kokybinius rodiklius. Ypač tai aktualu eglių sodinukams, kuriems reikia geresnės priežiūros“, – sakė dr. M.Aleinikovas.

Mokslininkas teigia, kad tokių mikrobiologinių produktų panaudojimas miškininkystėje yra dar tik pirminėje stadijoje, tačiau jų potencialas yra didelis. Jis mano, kad šie produktai gali padėti pagerinti sodinukų kokybę, padidinti jų atsparumą ir prisidėti prie sėkmingo miškų atkūrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas